V sobotu 1. května na Pražském hradě proběhne druhý ročník Svátku růžových vín, který zahájí oficiální kampaň Léto s růžovými víny.
Oslava svátku růžových vín je symbolicky spjata s prvním májem, časem lásky a zamilovaných. Vhodnou alternativu a příležitost k oslavě poskytuje právě jarní atmosféra Svatováclavské vinice a Villy Richter v areálu Pražského hradu.
Co vařit k růžovému
V rámci oslav Svátku růžových vín se uskuteční také představení originální kuchařky jídel vhodných k růžovým vínům. Tyto pokrmy budou dílem profesionálních kuchařů – vítězů soutěže vyhlášené Vinařským fondem ČR a Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Příprava a ochutnávka vítězných jídel budou součástí programu oslav v areálu Svatováclavské vinice. Oproti loňskému ročníku letos nově dostanou šanci dokonce i amatérští kuchaři. Ti mohou prezentovat své umění a cit pro kombinaci růžových vín a vhodných pokrmů během soutěže, která se uskuteční v letních měsících.
Zájem o růžová vína se zvyšuje
Vzrůstající oblibu růžových vín mezi českými konzumenty dokládá i nárůst jeho produkce, která se meziročně zvýšila zhruba o jednu třetinu.
Charakteristika tuzemských růžových vín
Díky chladnějšímu klimatu mají česká a moravská růžová vína větší aromatické spektrum a dosahují vyšší mocnosti a svěžesti, postavené na šťavnaté kyselině s plnou dochutí. Další výhodou je odrůdová rozmanitost, typická pro moravské i české vinařské podoblasti. Projekt Růžové.cz, vytvořený pro specifickou podporu tohoto druhu vína, odstartoval na jaře roku 2009 pod záštitou Vinařského fondu ČR. Nositeli této značky mohou být pouze vína z tuzemské produkce.