Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné.
Suchá růžová vína a šumivá rosé představují vhodný aperitiv. Podávejte k nim různé druhy drobných chuťovek, paštiky či uzeniny, například oblíbenou kombinaci prosciutta se žlutým melounem.
- Z hlavních chodů nešlápnete vedle, když růžové víno spárujete se zeleninovými saláty ani s těstovinami, obzvlášť pokud je doplníte rajčatovou omáčkou.
- K růžovému jsou vhodné i ryby a plody moře.
- Rosé se dobře páruje s masem, především pečeným a grilovaným.
- Růžové víno můžete kombinovat také se sýry, měly by však být jemnější, ne příliš průrazné chuti.
Ačkoli je rosé lehké víno, hodí se i k výrazně kořeněným pokrmům exotické thajské či indické kuchyně.
Některá nasládlá až sladká rosé ideálně doprovodí lehké dezerty a ovoce, především s růžovou a červenou dužinou – brusinky, meloun, maliny a jahody.Výčet jídel, ke kterým můžete rosé pít, je nekonečný. Přesto jsou jídla, se kterými neladí.
- Růžové víno se nehodí k těžkým smetanovým omáčkám ani k ústřicím.
- I když nyní víte, k čemu se rosé hodí, nechte si s výběrem konkrétní lahve vína poradit při nákupu ve vinotéce či od zkušeného sommeliéra.