0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

K čemu pít růžové víno

Růžové víno
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné.

Suchá růžová vína a šumivá rosé představují vhodný aperitiv. Podávejte k nim různé druhy drobných chuťovek, paštiky či uzeniny, například oblíbenou kombinaci prosciutta se žlutým melounem.

  • Z hlavních chodů nešlápnete vedle, když růžové víno spárujete se zeleninovými saláty ani s těstovinami, obzvlášť pokud je doplníte rajčatovou omáčkou.
  • K růžovému jsou vhodné i ryby a plody moře.
  • Rosé se dobře páruje s masem, především pečeným a grilovaným.
  • Růžové víno můžete kombinovat také se sýry, měly by však být jemnější, ne příliš průrazné chuti.

Ačkoli je rosé lehké víno, hodí se i k výrazně kořeněným pokrmům exotické thajské či indické kuchyně.



Některá nasládlá až sladká rosé ideálně doprovodí lehké dezerty a ovoce, především s růžovou a červenou dužinou – brusinky, meloun, maliny a jahody.

Výčet jídel, ke kterým můžete rosé pít, je nekonečný. Přesto jsou jídla, se kterými neladí.

  • Růžové víno se nehodí k těžkým smetanovým omáčkám ani k ústřicím. 
  • I když nyní víte, k čemu se rosé hodí, nechte si s výběrem konkrétní lahve vína poradit při nákupu ve vinotéce či od zkušeného sommeliéra.

Související články

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
Jak na skvrny od červeného vína?
  • Tipy a triky

Jak na skvrny od červeného vína?

Stalo se to snad každému z nás. Vyšplíchnutí vína při otevírání lahve, převrhnutá sklenička nebo srážka s jiným hostem a červené víno se rázem vpíjí do koberce nebo rovnou do šatů.   ...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit