K čemu pít růžové víno

sdílet:
Růžové víno neboli rosé je lehký, jemný nápoj, který se dobře snoubí s různými jídly. Jmenujme si některá základní.

Suchá růžová vína a šumivá rosé jsou vhodným aperitivem. Podávejte k nim různé druhy drobných chuťovek, paštiky či uzeniny, například oblíbenou kombinaci prosciutta se žlutým melounem.

Z hlavních chodů nešlápnete vedle se zeleninovými saláty ani s těstovinami, obzvlášť pokud je doplníte rajčatovou omáčkou. Vhodné jsou také ryby v rozmanité úpravě a plody moře. Rosé se dobře páruje s masem, především pečeným a grilovaným. Růžové víno můžete kombinovat také se sýry, měly by však být jemnější, ne příliš průrazné chuti.

Ačkoli je rosé lehké víno, hodí se i k výrazně kořeněným pokrmům exotické thajské či indické kuchyně.

Některá nasládlá až sladká rosé ideálně doplní lehké dezerty a ovoce, především s růžovou a červenou dužinou – brusinky, meloun, maliny a jahody.

Zdá se, že výčet jídel, ke kterým můžete rosé pít, je nekonečný. Přesto jsou jídla, se kterými neladí. Růžové víno se nehodí k těžkým smetanovým omáčkám ani k ústřicím.

I když nyní víte, k čemu se rosé hodí, nechte si s výběrem konkrétní lahve vína poradit při nákupu ve vinotéce či od zkušeného sommeliéra.

Připravila Jana Kopřivová
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit