Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Broskve na víně

Broskve na víně

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4239 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 624 g
Tuky 128 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace broskví a třešní plných šťávy je naprosto neodolatelná. Dezertní víno Brachetto pochází z italského kraje Piemont a vyrábí se okolo města Asti (proslaveného i šumivým Spumante). Je spojeno i s místním folklorem, zvlášť s figurkou bodrého násosky Giovanniho. Tenhle dezert je ale opojný jen tak akorát…

Suroviny

broskve 3 ks
zralé, ale pevné, oloupané
třešně 0.5 kg
tmavé
sušenky 6 ks
mandlové sušenky lze nahradit kokosovými
víno červené 300 ml
dezertní, ideálně jemně pěnivého piemontského Brachetta
krupicový cukr 100 g
i přírodní
víno červené 100 ml
červené (ruby), příp. celé množství portského s trochou třešňového likéru
skořice 1 svitek
badyán 1 ks
1 hvězdička
vanilka 1 tobolka
1 Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Broskve rozpulte, vyjměte pecku a místo ní vložte do ovoce sušenku.
 
2 Poloviny broskví položte do zapékací formy, do níž se pohodlně vejdou vedle sebe. Přidejte třešně; nemusíte si dělat starosti s vypeckováváním, stejně je pak budete při mlsání držet za stopku. Zalijte vínem smíchaným s cukrem, vložte aromatická koření a zhruba dvacet minut povařte v troubě. Při nízké teplotě ovoce takzvaně táhne a krásně nasákne voňavým vinným nálevem, a přitom se nerozvaří. Pobytem ve víně získají zajímavou chuť i křupavé sušenky.
 
3 Ovoce rozložte na talířky nebo do misek. Vinný nálev můžete ještě krátce svařit, aby zhoustl, a pak jím přelijte jednotlivé porce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/7

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.7/06, str.55

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit