Kombinace broskví a třešní plných šťávy je naprosto neodolatelná. Dezertní víno Brachetto pochází z italského kraje Piemont a vyrábí se okolo města Asti (proslaveného i šumivým Spumante). Je spojeno i s místním folklorem, zvlášť s figurkou bodrého násosky Giovanniho. Tenhle dezert je ale opojný jen tak akorát…
Suroviny
broskve
3
ks
zralé, ale pevné, oloupané
třešně
½
kg
tmavé
sušenky
6
ks
mandlové sušenky lze nahradit kokosovými
víno červené
300
ml
dezertní, ideálně jemně pěnivého piemontského Brachetta
krupicový cukr
100
g
i přírodní
víno červené
100
ml
červené (ruby), příp. celé množství portského s trochou třešňového likéru
skořice
1
svitek
badyán
1
ks
1 hvězdička
vanilka
1
tobolka
Postup
1
Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Broskve rozpulte, vyjměte pecku a místo ní vložte do ovoce sušenku.
2
Poloviny broskví položte do zapékací formy, do níž se pohodlně vejdou vedle sebe. Přidejte třešně; nemusíte si dělat starosti s vypeckováváním, stejně je pak budete při mlsání držet za stopku. Zalijte vínem smíchaným s cukrem, vložte aromatická koření a zhruba dvacet minut povařte v troubě. Při nízké teplotě ovoce takzvaně táhne a krásně nasákne voňavým vinným nálevem, a přitom se nerozvaří. Pobytem ve víně získají zajímavou chuť i křupavé sušenky.
3
Ovoce rozložte na talířky nebo do misek. Vinný nálev můžete ještě krátce svařit, aby zhoustl, a pak jím přelijte jednotlivé porce.
Komentáře