0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šéfkuchař Jan Punčochář vyhrál potřetí anketu Zlatý kuchař

Jan Punčochář
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Uznávaný šéfkuchař Jan Punčochář se stal potřetí v řadě vítězem titulu Zlatý kuchař. 

 

Anketu, kterou pravidelně vyhlašuje redakce časopisu Gastro&Hotel, vyhrál šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru poprvé už roku 2016. Za Janem Punčochářem se tentokrát umístili šéfkuchaři Přemek Forejt z restaurace Entrée v Olomouci a Oldřich Sahajdák z La Degustation Bohême Bourgeoise.

„Prvenství ve Zlatém kuchaři je krásným zadostiučiněním a zároveň oceněním pro mě i celý tým restaurace. Jsem poctěn, že mě už třetím rokem odborná porota zvolila jako vítěze této ankety. Každopádně nadále platí, že nejdůležitější jsou pro mě vždy spokojení hosté, kteří se rádi vrací,“ říká osmatřicetiletý Jan Punčochář, šéfkuchař Grand Cru Restaurant & Bar.

Trojnásobný vítěz se pyšní bohatými zkušenostmi

Jan Punčochář svou profesní kariéru zahájil v pražském hotelu Ambassador a po studiích sbíral zkušenosti v některých předních tuzemských restauracích. Jako kuchař pracoval například v Rakousku, Německu a v renomovaném švýcarském restaurantu Häberlis Schützenhaus. Po návratu ze zahraničí do České republiky se stal šéfkuchařem restaurace Le Terroir, kde působil deset let, získal michelinské ocenění Bib Gourmand a postupně se zařadili mezi nejpopulárnější osobnosti české gastronomie.

Mimo to se podílel například na konceptu restaurace karlovarského Grandhotelu Pupp. Od roku 2014 zastává pozici šéfkuchaře restaurantu Grand Cru na ulici Lodecká 4 v centru Prahy. Je jediným trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař za její pětiletou historii.

Finediningová restaurace Grand Cru si od svého vzniku zakládá na tradičních receptech za využití moderních technologií a originálního přístupu, které nesvazují žádná omezení. Všechny pokrmy Jana Punčocháře stojí na kvalitních čerstvých surovinách s důrazem na danou sezónu a komplexní gastronomický zážitek.

Klíčovou roli proto v Grand Cru hraje dokonalé propojení jídla s vínem, na které dohlíží hlavní sommelier a manažer restaurace Jakub Čebiš. Vedle Jana Punčocháře se letos z vítězství těšili také Riccardo Lucque z restaurace Aromi v kategorii věnované Zahraničním kuchařům působícím v České republice nebo Ondřej Dunajský z brněnské restaurace Pavillon coby čerstvý Objev roku. Novým laureátem Síně slávy se stal uznávaný šéfkuchař Roman Paulus, který dlouhé roky působí v přední české restauraci Alcron.

Jan Punčochář v soutěži zlatý šéfkuchař

Související články

Čeští šéfkuchaři obhájili michelinskou hvězdu
  • Zajímavosti

Čeští šéfkuchaři obhájili michelinskou hvězdu

Triumf českých restaurací, které v roce 2012 získaly po jedné michelinské hvězdě, se opakuje i letos. Pražské podniky La Degustation Bohême Bourgeoise a Alcron se opět objevily v michelinském průvodci mezi nejlepšími světovými restauracemi...
Mistrovský kousek šéfkuchaře v restauraci La Bouchée
  • Zajímavosti

Mistrovský kousek šéfkuchaře v restauraci La Bouchée

Zajímavé delikatesy nejsou v La Bouchée ničím neobvyklým. Speciálně pro festivalový měsíc představí šéfkuchař Michal Hájek svůj mistrovský kousek: slávky připravené na ryzlinku s kořenovou zeleninou julienne a čerstvými bylinkami,...
Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit