0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vařte jako šéfkuchař: thajská polévka tom kha

thai soup
ZDROJ: Max Griss/Unsplash
sdílet:

Sladkokyselá pikantní tom kha patří k nejoblíbenějším thajským polévkám. Prohřeje, zasytí, uspokojí chuť na sladké i slané, kyselé i pikantní.

Uvařte si aromatickou thajskou polévku tom kha, jak ji připravují kuchaři v pražské restauraci Café Buddha Balbínova. Svoji bohatou chuť získá z typických thajských surovin: kokosového mléka, citronové trávy, čerstvého galangalu, limetové šťávy, chilli papriček a zeleného koriandru.

Polévka tom kha
Ingredience:

  • 1 l kokosového mléka
  • 250 g kuřecích prsíček
  • 150 g krevet dle chuti
  • 5 stonků citronové trávy
  • 1 velký kořen galangalu
  • 10 ks kafrového listu, tzv. lemon leaf
  • menší svazek čerstvého koriandru
  • 2–5 chilli papriček (množství uzpůsobte své chuti)
  • 2 limety
  • 250 g hub (hlíva ústřičná, žampion, šiitake)
  • 250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 3–5 stonků thajského koriandru pak chi farang


Na dochucení:

  • sůl nebo rybí omáčka, cukr

Příprava:

V hrnci přiveďte k varu kokosové mléko. Povařte a nechte zpěnit, až mléko lehce zhoustne. Ztlumte plamen a přidejte kuřecí maso nakrájené na nudličky. Po 5 minutách přidejte asijské bylinky nakrájené najemno či nahrubo podle chuti. Polévku nechte lehce probublávat. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji vývarem. Dochuťte ji cukrem, rybí omáčkou a limetovou šťávou. Nakonec v polévce krátce povařte houby a ihned podávejte.

Něco navíc

  • Většinu ingrediencí koupíte u asijských prodejců nebo ve specializovaných prodejnách. Zapátrejte ve svém okolí.
  • Polévku se můžete naučit na kurzu thajské kuchyně, který se koná 6. října od 17 hodin v Café Buddha Balbínova. Zaplatíte za něj 2399 Kč.

Související články

Thajský dezert jménem mango sticky rice
  • Zajímavosti

Thajský dezert jménem mango sticky rice

Kdo byl někdy v Thajsku, narazil na mango sticky rice. Naskytne-li se příležitost, určitě tento skvělý dezert ochutnejte. Mango se sladkou rýží patří k tomu nejjednoduššímu a nejlahodnějšímu, co si můžete v Asii dát. ...
Základ thajské kuchyně
  • Tipy a triky

Základ thajské kuchyně

Milujete thajskou kuchyni a chcete si thajské pokrmy doma připravit tak, aby chutnaly autenticky? Pak by vám určité suroviny neměly v nákupním seznamu chybět. Některé ingredence budete mít možná tendenci nahradit dostupnějšími altrenativami...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit