Sladkokyselá pikantní tom kha patří k nejoblíbenějším thajským polévkám. Prohřeje, zasytí, uspokojí chuť na sladké i slané, kyselé i pikantní.
Uvařte si aromatickou thajskou polévku tom kha, jak ji připravují kuchaři v pražské restauraci Café Buddha Balbínova. Svoji bohatou chuť získá z typických thajských surovin: kokosového mléka, citronové trávy, čerstvého galangalu, limetové šťávy, chilli papriček a zeleného koriandru.
Polévka tom kha
Ingredience:
- 1 l kokosového mléka
- 250 g kuřecích prsíček
- 150 g krevet dle chuti
- 5 stonků citronové trávy
- 1 velký kořen galangalu
- 10 ks kafrového listu, tzv. lemon leaf
- menší svazek čerstvého koriandru
- 2–5 chilli papriček (množství uzpůsobte své chuti)
- 2 limety
- 250 g hub (hlíva ústřičná, žampion, šiitake)
- 250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 3–5 stonků thajského koriandru pak chi farang
Na dochucení:
- sůl nebo rybí omáčka, cukr
Příprava:
V hrnci přiveďte k varu kokosové mléko. Povařte a nechte zpěnit, až mléko lehce zhoustne. Ztlumte plamen a přidejte kuřecí maso nakrájené na nudličky. Po 5 minutách přidejte asijské bylinky nakrájené najemno či nahrubo podle chuti. Polévku nechte lehce probublávat. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji vývarem. Dochuťte ji cukrem, rybí omáčkou a limetovou šťávou. Nakonec v polévce krátce povařte houby a ihned podávejte.
Něco navíc
- Většinu ingrediencí koupíte u asijských prodejců nebo ve specializovaných prodejnách. Zapátrejte ve svém okolí.
- Polévku se můžete naučit na kurzu thajské kuchyně, který se koná 6. října od 17 hodin v Café Buddha Balbínova. Zaplatíte za něj 2399 Kč.