Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vařte jako šéfkuchař: thajská polévka tom kha

thai soup
ZDROJ: Max Griss/Unsplash
sdílet:

Sladkokyselá pikantní tom kha patří k nejoblíbenějším thajským polévkám. Prohřeje, zasytí, uspokojí chuť na sladké i slané, kyselé i pikantní.

Uvařte si aromatickou thajskou polévku tom kha, jak ji připravují kuchaři v pražské restauraci Café Buddha Balbínova. Svoji bohatou chuť získá z typických thajských surovin: kokosového mléka, citronové trávy, čerstvého galangalu, limetové šťávy, chilli papriček a zeleného koriandru.

Polévka tom kha
Ingredience:

  • 1 l kokosového mléka
  • 250 g kuřecích prsíček
  • 150 g krevet dle chuti
  • 5 stonků citronové trávy
  • 1 velký kořen galangalu
  • 10 ks kafrového listu, tzv. lemon leaf
  • menší svazek čerstvého koriandru
  • 2–5 chilli papriček (množství uzpůsobte své chuti)
  • 2 limety
  • 250 g hub (hlíva ústřičná, žampion, šiitake)
  • 250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 3–5 stonků thajského koriandru pak chi farang


Na dochucení:

  • sůl nebo rybí omáčka, cukr

Příprava:

V hrnci přiveďte k varu kokosové mléko. Povařte a nechte zpěnit, až mléko lehce zhoustne. Ztlumte plamen a přidejte kuřecí maso nakrájené na nudličky. Po 5 minutách přidejte asijské bylinky nakrájené najemno či nahrubo podle chuti. Polévku nechte lehce probublávat. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji vývarem. Dochuťte ji cukrem, rybí omáčkou a limetovou šťávou. Nakonec v polévce krátce povařte houby a ihned podávejte.

Něco navíc

  • Většinu ingrediencí koupíte u asijských prodejců nebo ve specializovaných prodejnách. Zapátrejte ve svém okolí.
  • Polévku se můžete naučit na kurzu thajské kuchyně, který se koná 6. října od 17 hodin v Café Buddha Balbínova. Zaplatíte za něj 2399 Kč.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč