Seriál o mase: Nízký roštěnec

Seriál o mase: Nízký roštěnec
sdílet:
Jeden z nejlepších dílů hovězího masa je skvělý na steaky, rostbíf i dušení. Naučíme vás vybrat u řezníka správný kousek a pak ho upravit tak, aby byl opravdu maximálně šťavnatý.

Nízký roštěnec je pěkný pruh hovězího masa, který se nachází nad středovou částí páteře (pod páteří je svíčková). Bez kosti se nazývá roštěná. Plátkům, které se z ní krájejí, se říká roštěnky. U vepřového masa mu odpovídá pečeně. Protože je roštěnec považován – hned po svíčkové – za nejlepší díl masa, bývá také relativně drahý.

Hodí se na přípravu světových specialit a divy se z něj dají vykouzlit i při přípravě české klasiky. Stačí se naučit základní recept na roštěnky, který lze donekonečna obměňovat. Roštěnec je výborný také jako steak, rostbíf, tatarák či stroganoff.

Vše o nízkém roštěnci a dva skvělé recepty z masa najdete v srpnovém Apetitu s mašlovačkou.


Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit