Seriál o mase: Vepřový bůček

Seriál o mase: Vepřový bůček
sdílet:
Odhoďte zábrany! Bůček je kousek masa, který umí opravdu potěšit. Chutnat bude i tomu, kdo se jinak ,tlustému‘ vyhýbá.

Už z názvu vyplývá, že bůček je vepřový bok. Táhne se sice od krku až k pupku, ale nejlepší je část poblíž přední nohy. Na přípravu rolády je nejlepší bůček bez kosti z oblasti pupku, na pečení se zase spíš hodí středová část se žebry.

Bůček dostanete všude – je to skoro základ státu. Přesto radši nakupujte u svého oblíbeného řezníka, který vám zaručí lepší kvalitu. Nejvyšší metou jsou vepříci z volného chovu – slibně se teď rozvíjí slavné přeštické plemeno, pokryté černou srstí s bílým pruhem přes břicho. Průkopníkem jeho znovuzavedení na trh je biofarma Sasov (www.biofarma.cz). Jinak sáhněte po jiném biovepřovém, protože tak máte jistotu, že jateční váhy dosáhli biovepříci za přirozenou dobu a měli kvalitní krmivo (např. www.kvalitabio.cz).

Proč si dát bůček? Je levný a v dnešní době relativně libový. Možností jeho uplatnění je nekonečně: do paštik, do francouzských škvarků rillettes, oblíbený je v čínské a vůbec v asijské kuchyni a samozřejmě je nepostradatelný při vaření české klasiky – hodí se na pečení, grilování, na moravské vrabce i do segedínského guláše.

Recepty na pomalu pečený bůček s kostí a kůží a bůčkovou roládu z masa bez kosti najdete v únorovém Apetitu.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit