Mistrem kávy se stal majitel brněnské kavárny Pavel Malena. Poprvé mohli soutěžit i junioři, tedy studenti gastronomických škol. Mezi nimi nejvíc zapůsobila Eva Zálešáková, studentka Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce.
V porotě zasedli členové České barmanské asociace a zástupci firem obchodujících s kávou. Posuzovali zejména kvalitu servisu, dodržování hygienických zásad i technologických postupů a pořádek na pracovišti. Chuť a vzhled nápoje hodnotili čtyři degustátoři, kteří posuzovali vyváženost espresa, kapučína i volného nápoje.
Soutěž o nejlepší svíčkovou
V sobotu 6. února odstartovala v rámci veletrhu prvním kolem gastronomická soutěž Czech Food Cup 2010. V úvodu předvedl šéfkuchař hotelové restaurace Park Holiday Martin Havel, jak správně připravit svíčkovou.
Za region Praha zvítězila restaurace Fama Bar Restaurant, která kromě povinné svíčkové oslnila také dezertem a to pečenými jablky od tetičky. V turistickém regionu okolí Prahy obsadila první místo Zámecká restaurace, zámek Liblice, která po svíčkové nabídla lívanečky s teplým ovocem a nočkem ze zakysané smetany. Za každý region postupuje vítěz do národního finále v Karlových Varech, které se uskuteční 1. května.
Cena laické veřejnosti
Cenu laické veřejnosti získal Restaurant Café svatého Václava, který se kromě své svíčkové pochlubil i pražskou telecí kýtou s bylinkovou rýží.
Soutěže se zúčastnily následující restaurace:
- Restaurant Café svatého Václava
- Fama Bar Restaurant
- Klášterní pivovar Strahov
- Residence U černého orla
- Aquapalace Hotel Prague – Restaurant Astra
- Zámek Liblice – Zámecká restaurace
- Zámecká Restaurace Armonia Brandýs nad Labem
- Restaurant Čertousy