0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy na víkend 6.–7. 10.: Pilsner Fest a další chutné akce

Tipy na víkend 6.–7. 10.: Pilsner Fest a další chutné akce
sdílet:
Za zapomenutými zrny do Zemědělského muzea, na michelinskou galavečeři do Beskyd, do Holovous na malináče, na plzeň do Plzně, za podzimní úrodou do Borovan. První říjnový víkend opět nabízí labužníkům spoustu možností!

Kurz biovaření na Noci vědců

Znovuobjevit zapomenuté plodiny našich předků a vyzkoušet si vaření s nimi, můžete v rámci Noci vědců na kuchařském bioworkshopu v Národním zemědělském muzeu v Praze. Naučíte se připravit například petrželové kroupeto s pomalu taženým vepřovým masem a křenovou omáčkou či pohankové palačinky zdobené zdobené rakytníkem.

Chcete-li si nakoupit a ochutnat biopotraviny či streetfoodové dobroty v biokvalitě, vydejte se tamtéž 5.–6. 10. na Biojarmark. Součástí akce jsou i aktivity pro děti, promítání ekofilmů nebo hudební vystoupení.

Karlovský gastrofestival

Od frgálů až po michelinskou kuchyni – tak by se dal shrnout desátý ročník beskydského gastrofestivalu, který se bude konat v údolí Léskové v lůně Beskyd. Festival startuje už v pátek v podvečer několika akcemi v místních hotelích – těšit se můžete na maďarský večer, barmanskou show nebo galavečeři s prvorepublikovým tématem. V sobotu se festival rozjede naplno: čeká vás farmářský trh, frgálová manufaktura, škola pečení a vaření, škola míchání drinků, kuchařská show s využitím lokálních surovin, barmanský večer, v sobotu saunová noc, v neděli degustační večer vinařství Kudrnka. Vrcholem festivalu bude v sobotu galavečeře, v neděli potom galaoběd v režii dvouhvězdičkového michelinského šéfkuchaře Nicolase Decherchiho, který stojí za francouzskou restaurací Paloma v Mougins nedaleko Cannes a její stejnojmennou českou odnoží v Průhonicích u Prahy.

  • Vstup: zdarma, na vybrané doprovodné akce individuální vstupné, rezervace na galavečeři nutná, 5.–7. 10., pátek 18.00–21.00, sobota 9.00–24.00, galavečeře od 19.30, neděle 9.00–18.00, vinná degustace od 19.30, Velké Karlovice

Slavnosti holovouských malináčů

Zní to jako otázka ze žertovného kvízu: Holovouský malináč je a) skřítek z pohádky, b) plemeno skotu ryšavé barvy c) jablko s krásnou červenou slupkou a lahodnou chutí. Pokud jste odpověděli za c), vypravte se do Holovous v Podkrkonoší, odkud tato stará česká odrůda pochází. Ochutnat na místě budete moci nejen jablka, ale také domácí koláče nebo dobrovodské zelí. Na jarmarku pak od místních pěstitelů můžete zakoupit ovoce a zeleninu, květiny, stromky či med. Děti čeká slaměný hrad či rukodělné dílničky, dospělí si můžou prohlédnout staré odrůdy ovoce. Nové pěstitelské impulsy nasbíráte při prohlídce Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy, kde se od 14.00 do 17.00 koná Den otevřených dveří.

  • Vstup: dobrovolné vstupné, 6. 10., 13.00–21.00, Holovousy

Pilsner Fest

Hlavní město ležáku bude žít v sobotu od rána až do půlnoci (a možná ještě o kus déle) svým nejslavnějším nápojem. Pátého října uplyne 146 let ode dne, kdy v Plzni uvařili první várku plzeňského ležáku, který západočeskou metropoli proslavil po celém světě. V rámci Pilsner Festu se můžete těšit na mnoho hudebních vystoupení, školu čepování a představení výčepních z různých zemí a rozličných pivních kultur nebo speciality ze zemí, kam se plzeňské pivo dováží. Podíváte se do bednářské dílny a vyzkoušíte si výrobu pivních sudů nebo se můžete vydat na prohlídku celého pivovaru a ochutnat nefiltrovaný plzeňský ležák.

  • Vstup: prohlídky pivovaru – 150 Kč, 6. 10., 11.00–01.00, Plzeň, náměstí Republiky a areál pivovaru Pilsner Urquell, partnerské plzeňské restaurace

Hody s plody podzimu v Borovanech

Oslava podzimní úrody se tento víkend koná v jihočeských Borovanech. Vydejte se ochutnat dobroty z jablek, hrušek, švestek, cuket, dýní, brambor, zvěřiny, ryb i hub, zamoštovat si a okoštovat ovocné pálenky. Těšte se na pečivo přímo z pece, soutěž o nejlepší medovinu, tvořivé dílny nebo výstavu hub. Nad vlastními úlovky z lesa se můžete poradit přímo na místě v mykologické poradně.

  • Vstup: zdarma, 6. 10., 13.00–19.00, Borovany, klášterní zahrada
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit