Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné 8-10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4902 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 640 g
Tuky 211 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kořeněný koláč úžasně zvláčňuje nezvyklá ingredience – tmavé pivo

Suroviny

černé, např. Guinness
med 4 PL
melasa 2 PL
vejce 3 ks
větší, pokojové teploty
hnědý
rostlinný olej 170 ml
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
sůl špetka
mletá
mletý
zázvor (čerstvý) 10 g
oloupaný, jemně nastrouhaný
kardamom špetka
Na karamelizované hrušky
hruška 800 g
velké, zhruba 4 ks
z jednoho citronu, na zakapání
hnědý cukr 100 g
badyán špetka

Postup

1

Pivo vlijte do kastrůlku a svařte je s melasou a medem. Odstavte a přisypte sodu. Směs vypění, ale po chvíli pěna opadne.

2

Hrušky nakrájejte na osminky a pokapejte citronem, aby nezhnědly. V silnostěnné pánvi rozpusťte máslo, vsypte cukr a zamíchejte. Přidejte badyán a už bez míchání nechte zkaramelizovat. Jakmile směs začne zlátnout, vložte do ní hrušky a 10–15 minut nechte na mírném ohni probublávat, dokud vše nezhoustne.

3

Mezitím přesijte oba druhy mouky s kořením, práškem do pečiva a solí.

4

V míse ušlehejte vejce s oběma druhy cukru. Přilijte olej a pivo s melasou a medem. Ve dvou dávkách přidejte mouku se zázvorem a promíchejte. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.

5

Pekáček či formu o rozměrech cca 25 x 23 cm vymažte máslem, na dno naklaďte karamelizované hrušky a zalijte je těstem. Pečte asi 50 minut. V pekáči nechte 5 minut chladnout na kovové mřížce, pak vyklopte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

16.06.2008 19:30
Tuhle buchtu dělám pravidelně a je moc dobrá. Je dobrá i z jablek.
16.01.2008 12:00
Koláč nám moc chutnal. Není suchý, je krásně vláčný a opravdu nevšedně chutná. Je s ním ale jen trošičku víc práce než s normální buchtou na pekáč. Ale ta práce stojí za to.
31.08.2007 12:56
Recept se nachází v č.3/05, str.50