Obrácený pivní koláč s hruškami

Obrácený pivní koláč s hruškami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Více než hodinu Snadné 8-10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4902 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 640 g
Tuky 211 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kořeněný koláč úžasně zvláčňuje nezvyklá ingredience – tmavé pivo

Suroviny

pivo světlé 250 g
černé, např. Guinness
med 4 PL
melasa 2 PL
jedlá soda 1 ČL
vejce 3 ks
větší, pokojové teploty
krupicový cukr 110 g
krupicový cukr 50 g
hnědý
rostlinný olej 170 ml
mouka pšeničná polohrubá 140 g
mouka pšeničná hladká 130 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
sůl špetka
skořice 1 ČL
mletá
hřebíček 1 ČL
mletý
muškátový oříšek 1 ČL
mletý
zázvor (čerstvý) 10 g
oloupaný, jemně nastrouhaný
kardamom špetka
Na karamelizované hrušky
hrušky 800 g
velké, zhruba 4 ks
citronová štáva
z jednoho citronu, na zakapání
hnědý cukr 100 g
badyán špetka

1 Pivo vlijte do kastrůlku a svařte je s melasou a medem. Odstavte a přisypte sodu. Směs vypění, ale po chvíli pěna opadne.

2 Hrušky nakrájejte na osminky a pokapejte citronem, aby nezhnědly. V silnostěnné pánvi rozpusťte máslo, vsypte cukr a zamíchejte. Přidejte badyán a už bez míchání nechte zkaramelizovat. Jakmile směs začne zlátnout, vložte do ní hrušky a 10–15 minut nechte na mírném ohni probublávat, dokud vše nezhoustne.

3 Mezitím přesijte oba druhy mouky s kořením, práškem do pečiva a solí.

4 V míse ušlehejte vejce s oběma druhy cukru. Přilijte olej a pivo s melasou a medem. Ve dvou dávkách přidejte mouku se zázvorem a promíchejte. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.

5 Pekáček či formu o rozměrech cca 25 x 23 cm vymažte máslem, na dno naklaďte karamelizované hrušky a zalijte je těstem. Pečte asi 50 minut. V pekáči nechte 5 minut chladnout na kovové mřížce, pak vyklopte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

Anonym

Koláč nám moc chutnal. Není suchý, je krásně vláčný a opravdu nevšedně chutná. Je s ním ale jen trošičku víc práce než s normální buchtou na pekáč. Ale ta práce stojí za to.

Anonym

Tuhle buchtu dělám pravidelně a je moc dobrá. Je dobrá i z jablek.

Obchod Apetit