Obrácený pivní koláč s hruškami

Obrácený pivní koláč s hruškami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5304 kcal
Bílkoviny 70 g
Cukr 647 g
Tuky 253 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kořeněný koláč úžasně zvláčňuje nezvyklá ingredience – tmavé pivo

Suroviny

pivo světlé 250 g
černé, např. Guinness
med 4 PL
melasa 2 PL
melasa 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
vejce 3 ks
větší, pokojové teploty
krupicový cukr 110 g
krupicový cukr 50 g
hnědý
rostlinný olej 170 ml
mouka pšeničná polohrubá 140 g
mouka pšeničná hladká 130 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
sůl špetka
skořice 1 ČL
mletá
hřebíček 1 ČL
mletý
muškátový oříšek 1 ČL
mletý
koriandr 3 ČL
mletý
Na karamelizované hrušky
hrušky 800 g
asi 4 ks
citronová štáva
z jednoho citronu, na zakápání
krupicový cukr 100 g
hnědý
máslo 50 g
badyán
mletý
zázvor (čerstvý) 10 g
1. Pivo vlijte do kastrůlku a svařte je s melasou a medem. Odstavte a přisypte sodu. Směs vypění, ale po chvíli pěna opadne.

2. Hrušky nakrájejte na osminky a pokapejte citronem, aby nezhnědly. V silnostěnné pánvi rozpusťte máslo, vsypte cukr a zamíchejte. Přidejte badyán a už bez míchání nechte zkaramelizovat. Jakmile směs začne zlátnout, vložte do ní hrušky a 10–15 minut nechte na mírném ohni probublávat, dokud vše nezhoustne.

3. Mezitím přesijte oba druhy mouky s kořením, práškem do pečiva a solí.

4. V míse ušlehejte vejce s oběma druhy cukru. Přilijte olej a pivo s melasou a medem. Ve dvou dávkách přidejte mouku se zázvorem a promíchejte. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.

5. Pekáček či formu o rozměrech cca 25 x 23 cm vymažte máslem, na dno naklaďte karamelizované hrušky a zalijte je těstem. Pečte asi 50 minut. V pekáči nechte 5 minut chladnout na kovové mřížce, pak vyklopte.

Obchod Apetit