0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy nejen na víkend: Zažij Mexiko

restaurace
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Manifesto Market ve Sklizenu

V pátek se uskuteční slavnostní opening Manifesto Marketu, pop-up prodejny Sklizeno! Už od pátku 8. 6. si návštěvníci budou moci vyzkoušet, jaké to je nakupovat úplně potmě. Ve spolupráci s Nadačním fondem Mathilda otevře Sklizeno v Manifesto Marketu u pražského Masarykova nádraží pop-up prodejnu Sklizeno powered by Mathilda, kde budou zákazníci v doprovodu nevidomých nakupovat pouze po čichu a chuti. Od 8. do 17. června si může kdokoliv vyzkoušet v úplně zatemněné prodejně, zda pozná kvalitu po vůni, a může otestovat své chuťové buňky. Akce je nezisková a výtěžek z prodeje speciálních nákupních tašek poputuje na rozšíření knihovny digitálních dokumentů o sekci filmů s audiopopisem a o záznamy not v Braillově písmu. Po skončení pop-up na jeho místě vznikne nový koncept prodejny Sklizeno s možností nákupu surovin podle receptů, které se budou každý týden měnit.

„Neprodáváme esteticky dokonalou zeleninu bez chuti, krásně růžové šunky s minimálním obsahem masa a spoustou barviv, prostě nelákáme na vzhled, ale na kvalitu. Abychom zákazníkům ukázali, že oči nejsou často dobrý pomocník při nákupu, budou se muset v prodejně v absolutní tmě řídit jen svým čichem a chutí a uvidíme, zda lze kvalitu poznat i bez očí – bez toho, abyste četli etiketu a znali vzhled potraviny. My jsme si jistí, že to lze,“ představuje koncept pop-up prodejny Sklizeno powered by Mathilda Petr Borkovec, majitel sítě prodejen Sklizeno.

„Nakupování ve tmě je pro nás další způsob, jak ukázat veřejnosti, s čím se nevidomí denně potýkají. Tentokrát je ale zábavné to, že jsme vlastně ve výhodě, protože jsme zvyklí nakupovat podle smyslů, které nám o jídle řeknou často mnohem víc než zrak. Jsme nadšení, že se nám podařilo najít takto hravou formu, jak ukázat něco tak běžného jako nakupování a doufáme, že to bude zákazníky bavit. Nás určitě,“ dodává Luboš Krapka, ředitel nadačního fondu Mathilda.

Prodejna Sklizeno powered by Mathilda bude otevřená od 9. do 17. června denně od 12 do 20 hodin. Slavnostní otevření pro zvané proběhne v pátek 8. června 2018 v poledne, pro veřejnost se Manifesto otevře ten den v 18.00. 8. 6. 2018, od 18.00, Masarykovo nádraží Praha

Den Kozla

Nenechte si ujít tradiční Den Kozla, den plný zábavy, zážitků a samozřejmě skvělého piva – poctivého, čerstvého Kozla přímo z pivovaru. K ochutnání bude i novinka Mistrův Ležák! Mezi hudebními hosty, kteří přijali pozvání na 26. ročník Dne Kozla a zahrají či zazpívají na některém ze dvou pódií, jsou Jiří Schmitzer, Lenka Filipová, Václav Neckář s Bacily, Václav Koubek, Tomáš Linka s Přímou linkou, kapely Jelen a Sto zvířat.

Na letošní Den Kozla přichystali realizátoři příjemnou dopravní vychytávku – z Prahy do Velkých Popovic mohou účastníci využít speciálně vypravený vlak s parní lokomotivou přezdívanou Velký bejček. Součástí vlaku bude také historická dieselová lokomotiva Karkulka z konce 50. let minulého století. Zvláštní historický vlak vyjede na Den Kozla z Prahy – Hlavního nádraží v 9.40 a po celý den bude pendlovat mezi Velkými Popovicemi a Strančicemi. Večer ve 20 hodin zahájí i s návštěvníky cestu zpět do Prahy.

Samotný atraktivní program ve Velkých Popovicích začne v 9 hodin a nabídne například ukázky řezbářství, drátenictví, kovářství, brašnářství, výroby svíček, hrnčířství či košíkářství s možností vše vlastnoručně vyzkoušet. K dispozici budou desítky stánků s občerstvením včetně vegetariánských či farmářských specialit. Chybět nebudou dvě kola štěstí a další oblíbené atrakce.

Do zákulisí výroby piva můžete nahlédnout v rámci speciálních prohlídek pod názvem Z pekla až do nebe (prohlídky budou probíhat od 9.30 do 17.00, délka prohlídky 60 minut, vstupné 100 Kč/osoba). Tato prohlídka vás provede srdcem pivovaru – varnou, a to hned několika jejími patry! Nejprve poznáte podsvětí varny, dále uvidíte nově rozšířené prostory samotné varny, poznáte tajemství varního procesu a postupně dojdete až do nebe – ke kónickým násypkám, kde ochutnáte světlou a tmavou sladinu, kterou jinak běžně chutnají pouze sládci. Klasická prohlídka Po stopách Kozla (délka prohlídky 90 minut, vstupné 100 Kč/osoba) je jedinečnou příležitostí seznámit se s bohatou historií pivovaru a příběhem zakladatelské rodiny Ringhofferů. Podíváte se na stáčírnu, expozici pivních obalů a v ležáckých sklepech na všechny starší 18 let čeká ochutnávka nefiltrovaného piva Velkopopovický Kozel. 

  • Vstup: zdarma 9. 6. 2018, Pivovar Velké Popovice
      

Zažij Mexiko

Ve středu 13. 6. se promění pěší zóna Anděl na malé mexické zocalo (náměstí). Vzduch provoní teplé kukuřičné placky, pečené vepřové, tacos, burritos, ochutnáte grilovanou kukuřici elotes nebo pikantí omáčky salsa. O hudební doprovod se postarají temperamentní mariachi společně s tanečníky a tanečnicemi. Šefkuchař Martin Polačko vám prozradí několik tradičních mexických receptů a zkušení barmani umíchají tu pravou margaritu. Ukážeme vám, jak se slaví Den mrtvých a společně s dětmi si vyrobíme narozeninovou pinatu. Neváhejte a přijďte prožít pestrobarevný den plný exotických chutí, hudby a vůní. 

  • Vstup: zdarma 13. 6. 2018, 8.00–20.00, pěší zóna Anděl, Praha

Související články

Mexická kuchyně
  • Zajímavosti

Mexická kuchyně

Co: Kurz vaření    Kdy: 26. září 2010 Kde: Ola Kala, Korunní 115, Praha 3Za kolik: 4200 KčInfo: www.olakala.cz ...
Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit