Salsa je v podstatě směs pikantně ochucené zeleniny, pokrájené na drobno. Nelitujte času na přípravu paprik. Když je ogrilujete a oloupete, získá dužina, a tím i salsa, mimořádně lahodnou chuť!
Suroviny
mouka kukuřičná
80
g
jako na polentu
sůl
½
ČL
krupicový cukr
2
ČL
jedlá soda
1
ČL
vejce
1
ks
větší
podmáslí
4
PL
nebo jogurt
mléko
1
ČL
máslo
25
g
rozpuštěné a vychladlé
olej
nebo máslo na vymazání pánve
krémový sýr
200
g
feta, balkánský, brynza
Na salsu
paprika červená
3
ks
rozpůlené, bez jadřinců
chilli paprička
1
ks
čerstvá
cibule
1
ks
větší, na silné plátky
olivový olej
2
PL
plus na potření
balzamikový ocet
1
ČL
koriandr čerstvý
1
ČL
nasekaný čerstvý, nebo máty
římský kmín
1
špetka
mletý
paprika mletá sladká
½
ČL
mletá
Postup
1
Rozehřejte gril v troubě a plech vyložte alobalem. Slupkou vzhůru na něj poklaďte papriky a chilli papričky a grilujte, dokud na paprikách nezačnou naskakovat černé puchýřky. V misce je přetáhněte fólií nebo přikryjte pokličkou, aby se zapařily. Ogrilujte i cibuli.
2
Z paprik a chilli papriček stáhněte ostrým nožíkem slupku. Odstraňte semínka, s cibulí nasekejte nadrobno a spojte se zbylými přísadami na salsu.
3
Kukuřičnou mouku promíchejte s asi 200 ml vroucí vody tak, aby vznikla hustá kaše. Prošlehejte ji metlou dohladka. Prosijte zbylé suché přísady do mísy. Přidejte vejce, podmáslí nebo jogurt, vyšlehejte husté těstíčko a spojte ho máslem. Podle potřeby zřeďte mlékem tak, aby se těstíčko dalo lít na pánev.
4
Smažte na rozehřáté silnostěnné pánvi, lehce potřené olejem nebo máslem. Podávejte se salsou a rozdrobeným sýrem, případně se zeleným salátem ze srdíček.
Komentáře