0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tři léčivé rostliny, které sbíráme v dubnu

Tři léčivé rostliny, které sbíráme v dubnu
ZDROJ: Unsplash
sdílet:
Ačkoli to tak zatím nevypadá, jaro je tady a spolu s ním i možnost sběru rozličných léčivých bylin či rostlin. V dubnu si tak můžeme nasbírat čerstvé lístky i květy, které jsou svěží, lahodnější chuti a výraznější barvy. Které rostlinky můžeme najít už teď na mezích a loukách, jak je využijeme a kde je najdeme?

Olše lepkavá

Roste ve vlhkých místech a mokřinách, je středního vzrůstu a poznáme ji podle kuželovité koruny z tenkých větví, které vodorovně odstávají. Časně z jara sbíráme listy, kůru i pupeny, a to do 10 hodin dopoledne, kdy jsou všechny potřebné látky v největší koncentraci.

Olše lepkaváOlše lepkavá pomáhá při chronických či silných průjmech, a to jak lidí, tak zvířat. Je nápomocná při střevních zánětech, nachlazení, horečce, aftách i revmatismu, bolestech zad či artritidě. Zastavuje kojení, je antibakteriální, pomáhá při hojení spálenin, kožních vředů i popraskaných bradavkách kojících žen.

Usušené listy využijeme na koupel pro unavené nohy nebo také pro léčící revma, do vany můžeme přidat čerstvé olistěné větvičky. Čerstvé či sušené lístky jsou vhodné na přípravu čaje, ulevují od bolestí dásní či aftu, chronických průjmů, horečkách, ale také fungují jako kloktadlo při angíně či zastavují kojení. Šištice jsou vhodné pro boj se zimnicí nebo jako vycpávka do polštáře pro revmatiky. Tinktura se po kapkách podává lidem trpícím osteoporózou, srdečními chorobami, při bolestech zad i svalů.

Devětsil

Na březích potoků i řek, ale také v příkopech či na okraji lesů, můžeme vidět nápadné fialové květy, které rostou do výšky. Lístky jsou zoubkované a nepravidelného tvaru. V případě devětsilu sbíráme kořeny, ale také oddenek a vykvetlé listy.

Kořen devětsilu vykopáváme ještě před rozkvětem rostliny, je tedy nejvyšší čas se vydat k blízkému potoku či řece. Usušený kořen používáme na přípravu čaje, který působí proti horečkám. Oddenky jsou dobré na vypocení během horečky, ale také při epilepsii, astmatu či dně. Z listů si můžeme udělat účinné zábaly při výronu, vykloubeninách a odřeninách na nohou.

Violka vonná

Tuto barevnou léčivou bylinku známe pod názvem fialka, co však mnohdy nevíme je fakt, že se jedná o nejstarší léčivku. Fialové kvítky jsou symbolem jara, mají typickou výraznou vůni a najdeme je v listnatých lesích, na březích potoků, řek či okraji louky.

Fialka je bohatým zdrojem vitaminů A i C, ale také violinu, vonných silic a kyseliny salicylové. Její léčebná moc byla známa již ve starověku. Zdraví prospěšné jsou především dvě odrůdy, a to fialka vonná a fialka trojbarevná. V březnu a dubnu sbíráme květy a řapíkaté listy. Vybíráme si ty nejtmavší květy ze stinných míst, světlé květy se k léčebným účelům nepoužívají.

Fialku a její květy můžeme konzumovat čerstvé, dá se jimi ochutit smoothie či ozdobit narozeninový dort. Nejčastější způsob konzumace je však čaj, do kterého využijeme sušených kvítků. Fialka je účinným antioxidantem, pomáhá léčbě dýchacích cest, kašli, bolesti v krku i průduškových onemocnění. Je nápomocná při odhlenění a má močopudné účinky. K užitku je také při migrénách, bolestech kloubů, ekzému, vyrážce či odřenině. Fialka je velice oblíbenou bylinkou v kosmetickém průmyslu, její lístky můžeme přiložit na pleť zasaženou ekzémem nebo akné. Pleť pomáhají vyčistit také tinktury.

Tipy na další jarní bylinky vám přikládáme níže.

Foto v textu: Olli Kilpi, Unsplash

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit