Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ve Vietnamu milují divočinu

pho polévka asijská
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Jiný kraj, jiný mrav. To platí o kultuře stolování i o samotném jídelníčku. Nad tím vietnamským nyní nesouhlasně kroutí hlavou poradní výbor vládní Komunistické strany Vietnamu i britská BBC. Vietnamci si totiž rádi pochutnají na divoké zvěři, a to bez ohledu na to, zda-li je jí dostatek. Vzhledem k tomu, že se podle odhadů sní ročně na 3400 tun tohoto masa, hrozí některým druhům vyhynutí. Tedy spíš vyjezení a zánik.

Ve Vietnamu se obchoduje s 200 živočišnými druhy, z nich 80 patří k vzácným. Mezi ty běžnější náleží hadi, varani skvrnití, luskouni krátkoocasí, želvy, divoké kočky, tygři, leopardi, medvědi, lvi, divoká prasata, jeleni, opice, kamzíci a dikobrazi. Mezi ty vzácnější, kterých se vyhynutí týká, patří nosorožci, giboni lary, cibetky i tapíři.

Poptávka po takovémto druhu masa je podle ředitele zoologického sdružení Dang Huy Huynha velká ve městech i na venkově. „Maso divokých zvířat se nyní servíruje v mnoha vietnamských restauracích a letoviscích,“ upozornil profesor. Podle odhadů se ve Vietnamu každoročně zkonzumuje 3400 tun tohoto masa. O svůj divoký život tak přijde okolo milionu zvířat, přičemž 18 procent z nich je uloveno bez povolení. Přibližně dvě třetiny těchto zvířat jsou zpracovány jako potraviny, 32 procent je vyvezeno do ciziny a zbytek končí v laboratořích nebo jako domácí miláčci.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?
  • Zajímavosti

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?

Jemné maso, delikátní chuť a nekonečné možnosti úpravy – pstruh patří mezi nejoblíbenější ryby v české kuchyni. A není divu: na másle s křupavou kůrčičkou, v krémových těstovinách nebo v asijském stylu? Možností je nespočet! Připravili jsme...