Jiný kraj, jiný mrav. To platí o kultuře stolování i o samotném jídelníčku. Nad tím vietnamským nyní nesouhlasně kroutí hlavou poradní výbor vládní Komunistické strany Vietnamu i britská BBC. Vietnamci si totiž rádi pochutnají na divoké zvěři, a to bez ohledu na to, zda-li je jí dostatek. Vzhledem k tomu, že se podle odhadů sní ročně na 3400 tun tohoto masa, hrozí některým druhům vyhynutí. Tedy spíš vyjezení a zánik.
Ve Vietnamu se obchoduje s 200 živočišnými druhy, z nich 80 patří k vzácným. Mezi ty běžnější náleží hadi, varani skvrnití, luskouni krátkoocasí, želvy, divoké kočky, tygři, leopardi, medvědi, lvi, divoká prasata, jeleni, opice, kamzíci a dikobrazi. Mezi ty vzácnější, kterých se vyhynutí týká, patří nosorožci, giboni lary, cibetky i tapíři.
Poptávka po takovémto druhu masa je podle ředitele zoologického sdružení Dang Huy Huynha velká ve městech i na venkově. „Maso divokých zvířat se nyní servíruje v mnoha vietnamských restauracích a letoviscích,“ upozornil profesor. Podle odhadů se ve Vietnamu každoročně zkonzumuje 3400 tun tohoto masa. O svůj divoký život tak přijde okolo milionu zvířat, přičemž 18 procent z nich je uloveno bez povolení. Přibližně dvě třetiny těchto zvířat jsou zpracovány jako potraviny, 32 procent je vyvezeno do ciziny a zbytek končí v laboratořích nebo jako domácí miláčci.