Vietnamské letní závitky

Vietnamské letní závitky

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1953 kcal
Bílkoviny 138 g
Cukr 304 g
Tuky 20 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Průhledné balíčky z rýžového papíru jednoznačně patří k vietnamské klasice. Kromě letních závitků existují i jarní (u nás jsou známé spíš z čínské kuchyně), jejichž příprava je o něco složitější, a balíčky se po naplnění ještě smaží. Léto si ale žádá lehkost...

Suroviny

rýžový papír 1 bal
nudle rýžové 1 bal
skleněné
salát 1 ks
okurka 2 ks
menší skleníková
mrkev 2 ks
klíčky 1 bal
sojové
kedlubna 1 ks
velká, nebo 2 malé
jarní cibulka 1 svazek
1 ks
karambola lze vynechat
zázvor (čerstvý) 1 ks
cca 5 cm
koriandr 1 svazek
lze nahradit hladkolistou petrželkou
svíčková 500 g
lze nahradit vepřovou panenkou, kuřecími prsíčky
sůl
1 PL
glutasol
cukr 1 PL
ocet 1 PL
Na omáčku
rybí omáčka 4 PL
vietnamská
ocet 2 PL
cukr 1.5 PL
česnek 1 ks
celá palice
feferonky 3 ks
voda 1 hrnek
horká

1Nakrájejte mrkev a kedlubnu – můžete ozdobně.

2Zeleninu promíchejte a jemně osolte. Skleněné nudle namočte do hrnce nebo misky s teplou vodou.

3Maso (musí být prvotřídní, aby ihned změklo) nakrájejte přes vlákno na co nejtenčí plátky; Mimi je doslova odškrabává. Pak je ještě překrájejte na co nejjemnější kostičky. Stejným způsobem naložte se zázvorem. Smíchejte ho s masem a směs lehce poprašte glutasolem.

4Okurku oloupejte, ale ne úplně – měly by na ní zůstat jemné proužky slupky. Potom okurku příčně překrájejte, špalíčky rozkrájejte na čtvrtky a z nich odkrajujte co nejtenčí plátky. Také karambolu nakrájejte na jemné plátky.

5Cibulku očistěte, s kouskem zelené nati překrojte na čtvrtky a z těch odkrajujte nebo spíš odlupujte opět co nejjemnější plátky.

6Na omáčku oloupejte stroužky česneku, silně je zmáčkněte plochou stranou nože (tím se uvolní spousta vůně) a pak je nakrájejte nebo nasekejte najemno.

7Ocet smíchejte s cukrem. Posolenou mrkev s kedlubnou propláchněte a promíchejte s cukrem a octem.

8Suroviny na omáčku smíchejte a přidejte k nim lžíci ozdobně nakrájené mrkve s kedlubnou.

9Nudle sceďte a na minutku ponořte do vařící vody. Poté vyjměte a nechte okapat. Nakrájené maso dejte do cedníku a také je na chvilku ponořte do vařící vody, aby zhnědlo. Pokud nemáte dost velký cedník, vařte je po částech.

10Všechny připravené suroviny přemístěte do různých misek, abyste měli všechno na balení závitků pěkně po ruce. Hlávku salátu rozčtvrťte a jednotlivé listy překrájejte na menší kousky. Koriandr rozdělte na větvičky, případně jenom na lístky. Připravte si ještě jednu misku s teplou vodou.

11Na pracovní plochu si položte placičku rýžového papíru, kousek salátu namočte do teplé vody a použijte ho jako mašlovačku. Pracujte rychle, aby byla placka potřená stejnoměrně a nezačala se trhat – chce to trochu cviku...

12Ten kousek salátu, s nímž jste placku natírali, položte doprostřed horní třetiny placky. Přidejte svazeček rýžových nudlí, trochu masa a pak všechny další suroviny. Pokud jsou nakrájeny dostatečně jemně, vznikne úhledná hromádka, která se dá do placky pevně zavinout – asi jako palačinka. Okraje rolky zahrňte dospodu.

13Pikantní omáčku, do které budete závitky namáčet, rozdělte do mističek. Závitky podávejte okamžitě, spolu s omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

Pokud máte možnost jet do Německa, v Edece ho mají za přibližně 1Euro

Anonym

Dá se, prosím Vás, něčím nahradit vietnamská rybí omáčka? Mám alergii na ryby a mořské plody..

Anonym

rýžový papír se dá koupit dneska skoro všude. Mají ho v Tescu, v hypernově a tak - většinou se nachází někde, kde je sojová omáčka a takovéhle podobně ,,čínské" věci ;o)

Anonym

zkuste k salatu do zavitku pridat jeste listek maty

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...

Obchod Apetit