Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vietnamská polévka pho bo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 281
Více než dvě hodiny Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5740 kcal
Bílkoviny 374 g
Sacharidy 634 g
Tuky 175 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uvařte si doma barevnou a voňavou hovězí polévku pho bo! O svůj recept na tuto vietnamskou polévku, která vás vždy zaručeně postaví na nohy, se s námi podělily Vietnamky Thuy Duong a Mai Huong. Zasvětily nás nejen do tajemství její přípravy, ale i podávání. Pho se podává v hlubokých miskách a díky bylinkám, masu a nudlím vydá za hlavní jídlo.

Související recepty

Suroviny

zázvor (čerstvý) 80 g
skořice 1 svitek
badyán 5 hvězdiček
kardamom 3 tobolky
sůl 2 PL
rybí omáčka
na dochucení (lze vynechat)
kližka 500 g
Do polévky
falešná svíčková, kýta či plec
nudle rýžové 4 porce
koriandr čerstvý 1 svazek
jarní cibulka 4 ks
perila 1 svazek
vietnamská máta

Postup

1

Kosti dejte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu. Vodu slijte a kosti omyjte. Zajistíte tím, že vývar bude čirý.

2

Kosti dejte znovu do hrnce. Zalijte čistou vodou a přidejte i oháňku. Pokud se na hladině objeví tmavá pěna, zopakujte postup v prvním kroku. V opačném případě ztlumte oheň a sbírejte světlou pěnu.

Vietnamská polévka pho bo – vývar
ZDROJ: Apetit
3

Zázvor podélně rozpulte a naklepejte paličkou na maso. Opražte nasucho na pánvi spolu s kořením a rozpůlenou cibulí. Řiďte se zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá (viz obrázek výše).

4

Jakmile z vývaru seberete všechnu pěnu, přidejte do něj cibuli, zázvor a opražené koření, 2 lžíce soli a kližku. Stáhněte oheň a vývar táhněte 2-3 hodiny.

5

Poté vyjměte uvařené maso a pokračujte v tažení vývaru další 2-3 hodiny. Pokud se voda odpařuje příliš rychle, dolijte ji. Hotový vývar dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou.

6

Všechny suroviny k servírování si připravte těsně před tím, než budete polévku podávat.

Vietnamská polévka pho bo – bylinky a maso
ZDROJ: Apetit
7

Nejdříve dejte na hodinu namočit nudle do studené vody.

8

Mezitím propláchněte v míse s vodou bylinky. Perila se jí i se stonkem, jen ulomte dřevnatější část.

9

Vařenou kližku nebo syrovou falešnou svíčkovou (kýtu nebo plec) nakrájejte na co nejtenčí plátky.

Vietnamská polévka pho bo – bylinky a nudle
ZDROJ: Apetit
10

Na talíř si připravte klíčky mungo, koriandr a perilu. Na další talíř dejte klínky citronu a nakrájenou chilli papričku.

Vietnamská polévka pho bo – servírování
ZDROJ: Apetit
11

Namočené nudle krátce uvařte v horké vodě, sceďte a rozdělte do misek. Nudle v misce ještě nabobtnají.

12

Maso rozložte na nudle. Přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli. Zalijte vřelým vývarem a ihned podávejte. Vývar lijte po stranách misky, nikoli do jejího středu, bylinky tak nezvadnou.

ZAJÍMAVOSTI 

Jaké bylinky a zeleninu přidat do Pho Bo?
Základní bylinky, které patří rovnou do misky s polévkou, jsou koriandr, jarní cibulka a červená cibule. Koriandr se krájí nadrobno, a to včetně stonků. Cibulka se také krájí celá, zelená část na kolečka, bílá na proužky. Polévku si pak každý může doladit sám přidáním dalších bylinek ze společného talíře. Thuy a Mai nám naservírovaly mexický koriandr a perilu, navíc přidaly klíčky mungo. Samotnou chuť polévky dotáhne citron a chilli. Více o přísadách do pho najdete v našem článku P(h)olévkové koření.

Kde se vzal název jídla?
„Pho jsou široké a placaté rýžové nudle. Slovo pho tak označuje jak samotné nudle, tak i polévku, jejíž součástí nudle pho jsou,“ vysvětlují Thuy a Mai. Základem polévky pho je vývar, nudle, maso a bylinky. Pho se dělá buď slepičí (pho ga`), nebo hovězí (pho bo`). Hovězí můžete mít navíc ve dvou variantách: s hovězím masem vařeným ve vývaru (pho bo chín) anebo se syrovým masem nakrájeným na velmi tenké plátky (pho bo tai). „Ty se v horkém vývaru zatáhnou a jsou pěkně medium rare,“ dodává Mai.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...