Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vietnamská polévka pho bo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 262
Více než dvě hodiny Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5741 kcal
Bílkoviny 374 g
Sacharidy 634 g
Tuky 175 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uvařte si doma barevnou a voňavou hovězí polévku pho bo! O svůj recept na tuto vietnamskou polévku, která vás vždy zaručeně postaví na nohy, se s námi podělily Vietnamky Thuy Duong a Mai Huong. Zasvětily nás nejen do tajemství její přípravy, ale i podávání. Pho se podává v hlubokých miskách a díky bylinkám, masu a nudlím vydá za hlavní jídlo.

Suroviny

hovězí
zázvor (čerstvý) 80 g
skořice 1 svitek
větší, oloupaná, rozpůlená
badyán 5 hvězdiček
kardamom 3 tobolky
kližka 500 g
hovězí
Do polévky
falešná svíčková či hovězí kýta nebo plec
nudle rýžové 4 porce
koriandr čerstvý 1 svazek
jarní cibulka 4 ks
na plátky
bylinky 1 svazek
zelená perila (vietnamská máta)
koriandr čerstvý 1 svazek
nakrájená nadrobno
nakrájený na klínky

Postup

1

Začněte vařit vývar. Aby byl vývar čirý, dejte kosti do hrnce, zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu, slijte, kosti omyjte a postup zopakujte – jen tentokrát ke kostem přidejte už i oháňku. Pokud se na hladině objeví stejná tmavá pěna jako předtím, postup ještě zopakujte; v opačném případě ztlumte trochu oheň a sbírejte světlou pěnu.

Vietnamská polévka pho bo – vývar
ZDROJ: Apetit
2

Zázvor podélně rozpulte a naklepejte ho paličkou na maso. Spolu s ostatním kořením a rozpůlenou cibulí ho opražte nasucho na pánvi. Řiďte se zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá (viz obrázek výše).

3

Poté, co seberete z vývaru všechnu pěnu, přidejte do něj cibuli, zázvor a opražené koření, 2 lžíce soli, podle varianty pho i kližku, stáhněte plamen a vývar táhněte 5–6 hodin (viz obrázek výše). Pokud se bude voda příliš odpařovat, dolijte ji. Maso vařte podle velikosti 2–3 hodiny, poté ho vyjměte a nechte vychladnout. Vývar na závěr dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou.

4

Všechny suroviny, které budete potřebovat k servírováním, si připravte těsně před tím, než budete polévku podávat.

Vietnamská polévka pho bo – bylinky a maso
ZDROJ: Apetit
5

Bylinky propláchněte v míse s vodou (tu alespoň 2x vyměňte). Perila se jí i se stonkem, jen ulomte dřevnatější část (viz obrázek výše). 

6

Vařenou kližku anebo syrovou falešnou svíčkovou (kýtu nebo plec) nakrájejte na co nejtenčí plátky (viz obrázek výše).

Vietnamská polévka pho bo – bylinky a nudle
ZDROJ: Apetit
7

Na talíř si připravte klíčky mungo, koriandr a zelenou perilu. Na další talíř dejte citron a nakrájenou chilli papričku (viz obrázek výše).

8

Nudle dejte na hodinu namočit do studené vody. Poté je krátce (30 sekund) uvařte v sítku v horké vodě (viz obrázek výše) a rovnou rozdělte do misek. Nudle v misce ještě nabobtnají.

Vietnamská polévka pho bo – servírování
ZDROJ: Apetit
9

Na nudle rozložte maso a přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli. Vše nakonec zalijte horkým vývarem a ihned podávejte. Vývar lijte po stranách misky, nikoli do jejího středu – bylinky tak nezvadnou (viz obrázek výše).

ZAJÍMAVOSTI 

Jaké bylinky a zeleninu přidat do Pho Bo?
Základní bylinky, které patří rovnou do misky s polévkou, jsou koriandr, mladá (nebo jarní) cibulka a červená cibule. Koriandr se krájí nadrobno, a to včetně stonků, cibulka se také krájí celá, zelená část na kolečka, bílá na proužky. Polévku si pak každý může doladit sám přidáním dalších bylinek ze společného talíře – Thuy a Mai nám naservírovaly mexický koriandr a perilu, navíc přidaly klíčky mungo. Samotnou chuť polévky dotáhne citron a chilli. Více o přísadách do pho najdete v našem článku P(h)olévkové koření.

Kde se vzal název jídla?
„Pho jsou široké a placaté rýžové nudle. Slovo pho tak označuje jak samotné nudle, tak i polévku, jejíž součástí nudle pho jsou,“ vysvětlují Thuy a Mai. Základem polévky pho je vývar, nudle, maso a bylinky. Pho se dělá buď slepičí (pho ga`), nebo hovězí (pho bo`). Hovězí můžete mít navíc ve dvou variantách: s hovězím masem vařeným ve vývaru (pho bo chín) anebo se syrovým masem nakrájeným na velmi tenké plátky (pho bo tai). „Ty se v horkém vývaru zatáhnou a jsou pěkně medium rare,“ dodává Mai.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...