0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vietnamská polévka pho bo

pho
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Vietnamská polévka pho bo

4.2 / 5. Počet hodnocení: 191
Více než hodinu Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5627 kcal
Bílkoviny 372 g
Sacharidy 622 g
Tuky 171 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uvařte si doma barevnou a voňavou hovězí polévku pho! Do tajemství její přípravy a podávání vás zasvětí Vietnamky Thuy Duong a Mai Huong.

Suroviny

hovězí morková kost 2 ks
velká
oháňka 500 g
hovězí
zázvor (čerstvý) 80 g
skořice 1 svitek
cibule 1 ks
větší, oloupaná, rozpůlená
badyán 5 hvězdiček
kardamom 3 tobolky
kližka 500 g
hovězí
Do polévky
kýta 500 g
hovězí, nebo falešná svíčková či hovězí plec
nudle rýžové 4 porce
koriandr čerstvý 1 svazek
jarní cibulka 4 ks
cibule červená 2 ks
na plátky
bylinky 1 svazek
zelená perila (vietnamská máta)
koriandr čerstvý 1 svazek
výhonky mungo 1 bal
chilli paprička 2 ks
nakrájená nadrobno
citron 1 ks
nakrájený na klínky

Postup

1

Vaření vývaru

příprava vývaru

Aby byl vývar čirý, dejte kosti do hrnce, zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu, slijte, kosti omyjte a postup zopakujte – jen tentokrát ke kostem přidejte už i oháňku. Pokud se na hladině objeví stejná tmavá pěna jako předtím, postup ještě zopakujte; v opačném případě ztlumte trochu plamen a sbírejte světlou pěnu.

2

Zázvor podélně rozpulte a naklepejte ho paličkou na maso. Spolu s ostatním kořením a rozpůlenou cibulí ho opražte nasucho na pánvi. Řiďte se zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá.

3

Poté, co seberete z vývaru všechnu pěnu, přidejte do něj opražené koření,  2 lžíce soli, podle varianty pho i kližku, stáhněte plamen a vývar táhněte 5–6 hodin (pokud se bude voda příliš odpařovat, dolijte ji). Maso vařte podle velikosti 2–3 hodiny, poté ho vyjměte a nechte vychladnout. Vývar na závěr dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou.

4

Příprava surovin do polévky

Vše si připravte těsně před tím, než budete polévku servírovat! Pho se podáváv hlubokých miskách a díky bylinkám, masu a nudlím vydá za hlavní jídlo.

servírpvání polévky

Bylinky propláchněte v míse s vodou (tu alespoň 2x vyměňte). Perila se jí i se stonkem, jen ulomte dřevnatější část (jako u chřestu).

5

Vařenou kližku anebo syrovou  falešnou svíčkovou (kýtu nebo plec) nakrájejte na co nejtenčí plátky.

6

Na talíř si připravte klíčky mungo, mexický koriandr a zelenou perilu. Na další talíř dejte citron a nakrájenou chilli papričku.

7

Nudle dejte na hodinu namočit do studené vody. Poté je krátce (30 sekund) uvařte v sítku v horké vodě a rovnou rozdělte do misek (nudle v misce ještě nabobtnají).

8

Na nudle rozložte maso a přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli. Vše nakonec zalijte horkým vývarem a ihned podávejte.

9

Voňavé finále

Základní bylinky, které patří rovnou do misky s polévkou, jsou koriandr, mladá (nebo jarní) cibulka a červená cibule. Koriandr se krájí nadrobno, a to včetně stonků, cibulka se také krájí celá, zelená část na kolečka, bílá na proužky. Polévku si pak každý může doladit sám přidáním dalších bylinek ze společného talíře – Thuy a Mai nám naservírovaly mexický koriandr a perilu, navíc přidaly klíčky mungo. Samotnou chuť polévky dotáhne citron a chilli. Více o přísadách do pho najdete tady.

Kde se vzal název jídla

„Pho jsou široké a placaté rýžové nudle. Slovo pho tak označuje jak samotné nudle, tak i polévku, jejíž součástí nudle pho jsou,“ vysvětlují Thuy a Mai. Základem polévky pho je vývar, nudle, maso a bylinky. Pho se dělá buď slepičí (pho ga`), nebo hovězí (pho bo`). Hovězí můžete mít navíc ve dvou variantách: s hovězím masem vařeným ve vývaru (pho bo chín) anebo se syrovým masem nakrájeným na velmi tenké plátky (pho bo tai). „Ty se v horkém vývaru zatáhnou a jsou pěkně medium rare,“ dodává Mai.

Související články

Co nevíte o slavné vietnamská polévca pho
  • Zajímavosti

Co nevíte o slavné vietnamská polévca pho

Stejně jako si lidé radí, kam jít na poctivý guláš či skvělé suši, kolují gastroscénou i tipy na dobré pho – misku vietnamské polévky, která zahřeje, nasytí a svou chutí a vůní vás navíc příjemně naladí. Narazit na bistro, kde ji vaří, už...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit