Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vietnamská polévka pho bo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 252
Více než dvě hodiny Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5741 kcal
Bílkoviny 374 g
Sacharidy 634 g
Tuky 175 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uvařte si doma barevnou a voňavou hovězí polévku pho bo! O svůj recept na tuto vietnamskou polévku, která vás vždy zaručeně postaví na nohy, se s námi podělily Vietnamky Thuy Duong a Mai Huong. Zasvětily nás nejen do tajemství její přípravy, ale i podávání. Pho se podává v hlubokých miskách a díky bylinkám, masu a nudlím vydá za hlavní jídlo.

Suroviny

hovězí
zázvor (čerstvý) 80 g
skořice 1 svitek
větší, oloupaná, rozpůlená
badyán 5 hvězdiček
kardamom 3 tobolky
kližka 500 g
hovězí
Do polévky
falešná svíčková či hovězí kýta nebo plec
nudle rýžové 4 porce
koriandr čerstvý 1 svazek
jarní cibulka 4 ks
na plátky
bylinky 1 svazek
zelená perila (vietnamská máta)
koriandr čerstvý 1 svazek
nakrájená nadrobno
nakrájený na klínky

Postup

1

Začněte vařit vývar. Aby byl vývar čirý, dejte kosti do hrnce, zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu, slijte, kosti omyjte a postup zopakujte – jen tentokrát ke kostem přidejte už i oháňku. Pokud se na hladině objeví stejná tmavá pěna jako předtím, postup ještě zopakujte; v opačném případě ztlumte trochu oheň a sbírejte světlou pěnu.

Vietnamská polévka pho bo – vývar
ZDROJ: Apetit
2

Zázvor podélně rozpulte a naklepejte ho paličkou na maso. Spolu s ostatním kořením a rozpůlenou cibulí ho opražte nasucho na pánvi. Řiďte se zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá (viz obrázek výše).

3

Poté, co seberete z vývaru všechnu pěnu, přidejte do něj cibuli, zázvor a opražené koření, 2 lžíce soli, podle varianty pho i kližku, stáhněte plamen a vývar táhněte 5–6 hodin (viz obrázek výše). Pokud se bude voda příliš odpařovat, dolijte ji. Maso vařte podle velikosti 2–3 hodiny, poté ho vyjměte a nechte vychladnout. Vývar na závěr dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou.

4

Všechny suroviny, které budete potřebovat k servírováním, si připravte těsně před tím, než budete polévku podávat.

Vietnamská polévka pho bo – bylinky a maso
ZDROJ: Apetit
5

Bylinky propláchněte v míse s vodou (tu alespoň 2x vyměňte). Perila se jí i se stonkem, jen ulomte dřevnatější část (viz obrázek výše). 

6

Vařenou kližku anebo syrovou falešnou svíčkovou (kýtu nebo plec) nakrájejte na co nejtenčí plátky (viz obrázek výše).

Vietnamská polévka pho bo – bylinky a nudle
ZDROJ: Apetit
7

Na talíř si připravte klíčky mungo, koriandr a zelenou perilu. Na další talíř dejte citron a nakrájenou chilli papričku (viz obrázek výše).

8

Nudle dejte na hodinu namočit do studené vody. Poté je krátce (30 sekund) uvařte v sítku v horké vodě (viz obrázek výše) a rovnou rozdělte do misek. Nudle v misce ještě nabobtnají.

Vietnamská polévka pho bo – servírování
ZDROJ: Apetit
9

Na nudle rozložte maso a přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli. Vše nakonec zalijte horkým vývarem a ihned podávejte. Vývar lijte po stranách misky, nikoli do jejího středu – bylinky tak nezvadnou (viz obrázek výše).

ZAJÍMAVOSTI 

Jaké bylinky a zeleninu přidat do Pho Bo?
Základní bylinky, které patří rovnou do misky s polévkou, jsou koriandr, mladá (nebo jarní) cibulka a červená cibule. Koriandr se krájí nadrobno, a to včetně stonků, cibulka se také krájí celá, zelená část na kolečka, bílá na proužky. Polévku si pak každý může doladit sám přidáním dalších bylinek ze společného talíře – Thuy a Mai nám naservírovaly mexický koriandr a perilu, navíc přidaly klíčky mungo. Samotnou chuť polévky dotáhne citron a chilli. Více o přísadách do pho najdete v našem článku P(h)olévkové koření.

Kde se vzal název jídla?
„Pho jsou široké a placaté rýžové nudle. Slovo pho tak označuje jak samotné nudle, tak i polévku, jejíž součástí nudle pho jsou,“ vysvětlují Thuy a Mai. Základem polévky pho je vývar, nudle, maso a bylinky. Pho se dělá buď slepičí (pho ga`), nebo hovězí (pho bo`). Hovězí můžete mít navíc ve dvou variantách: s hovězím masem vařeným ve vývaru (pho bo chín) anebo se syrovým masem nakrájeným na velmi tenké plátky (pho bo tai). „Ty se v horkém vývaru zatáhnou a jsou pěkně medium rare,“ dodává Mai.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč