Uvařte si doma barevnou a voňavou hovězí polévku pho bo! O svůj recept na tuto vietnamskou polévku, která vás vždy zaručeně postaví na nohy, se s námi podělily Vietnamky Thuy Duong a Mai Huong. Zasvětily nás nejen do tajemství její přípravy, ale i podávání. Pho se podává v hlubokých miskách a díky bylinkám, masu a nudlím vydá za hlavní jídlo.
Suroviny
Postup
Kosti dejte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu. Vodu slijte a kosti omyjte. Zajistíte tím, že vývar bude čirý.
Kosti dejte znovu do hrnce. Zalijte čistou vodou a přidejte i oháňku. Pokud se na hladině objeví tmavá pěna, zopakujte postup v prvním kroku. V opačném případě ztlumte oheň a sbírejte světlou pěnu.
Zázvor podélně rozpulte a naklepejte paličkou na maso. Opražte nasucho na pánvi spolu s kořením a rozpůlenou cibulí. Řiďte se zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá (viz obrázek výše).
Jakmile z vývaru seberete všechnu pěnu, přidejte do něj cibuli, zázvor a opražené koření, 2 lžíce soli a kližku. Stáhněte oheň a vývar táhněte 2-3 hodiny.
Poté vyjměte uvařené maso a pokračujte v tažení vývaru další 2-3 hodiny. Pokud se voda odpařuje příliš rychle, dolijte ji. Hotový vývar dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou.
Všechny suroviny k servírování si připravte těsně před tím, než budete polévku podávat.
Nejdříve dejte na hodinu namočit nudle do studené vody.
Mezitím propláchněte v míse s vodou bylinky. Perila se jí i se stonkem, jen ulomte dřevnatější část.
Vařenou kližku nebo syrovou falešnou svíčkovou (kýtu nebo plec) nakrájejte na co nejtenčí plátky.
Na talíř si připravte klíčky mungo, koriandr a perilu. Na další talíř dejte klínky citronu a nakrájenou chilli papričku.
Namočené nudle krátce uvařte v horké vodě, sceďte a rozdělte do misek. Nudle v misce ještě nabobtnají.
Maso rozložte na nudle. Přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli. Zalijte vřelým vývarem a ihned podávejte. Vývar lijte po stranách misky, nikoli do jejího středu, bylinky tak nezvadnou.
ZAJÍMAVOSTI
Jaké bylinky a zeleninu přidat do Pho Bo?
Základní bylinky, které patří rovnou do misky s polévkou, jsou koriandr, jarní cibulka a červená cibule. Koriandr se krájí nadrobno, a to včetně stonků. Cibulka se také krájí celá, zelená část na kolečka, bílá na proužky. Polévku si pak každý může doladit sám přidáním dalších bylinek ze společného talíře. Thuy a Mai nám naservírovaly mexický koriandr a perilu, navíc přidaly klíčky mungo. Samotnou chuť polévky dotáhne citron a chilli. Více o přísadách do pho najdete v našem článku P(h)olévkové koření.
Kde se vzal název jídla?
„Pho jsou široké a placaté rýžové nudle. Slovo pho tak označuje jak samotné nudle, tak i polévku, jejíž součástí nudle pho jsou,“ vysvětlují Thuy a Mai. Základem polévky pho je vývar, nudle, maso a bylinky. Pho se dělá buď slepičí (pho ga`), nebo hovězí (pho bo`). Hovězí můžete mít navíc ve dvou variantách: s hovězím masem vařeným ve vývaru (pho bo chín) anebo se syrovým masem nakrájeným na velmi tenké plátky (pho bo tai). „Ty se v horkém vývaru zatáhnou a jsou pěkně medium rare,“ dodává Mai.