Jestli máte rádi asijské speciality, stejně jako my, určitě vás už napadlo, zkusit si je připravit sami doma. Kromě typických omáček, koření a past v asijské kuchyni nikdy nesmí chybět štědrá porce čerstvých bylinek. Které jsou ty nejpoužívanější? A víte, že si je můžete celkem jednoduše vypěstovat i doma na zahrádce?
1. Koriandr setý
Koriandr buďto milujete, nebo nesnesete – nic mezi tím. Má pronikavou chuť, kterou jeho odpůrci přirovnávají k jarové nebo mýdlové vodě, tím se však nenechte odradit. Asijská kuchyně se bez něho zkrátka neobejde.
- Všechny části koriandru včetně kořínků jsou jedlé. Nejaromatičtější částí jsou stonky.
- Obvykle se do pokrmů přidává až úplně nakonec a už se neprovařuje. Jen tak si zachová svěží čerstvou chuť.
- Pokud se koriandr vyskytuje v receptu jinde než úplně na závěr, jedná se patrně spíše o koření.
- Koraindr jako koření však není ničím jiným než sušenými a případně rozemletými semínky stejné rostliny. Ty je nejlepší naopak použít úplně na začátku vaření. Třeba je lehce opražit na oleji.
- Koriandr si můžete koupit ve formě semínek a vysít ho na jaře do záhonu, už vypěstovaný v květináči nebo řezaný k okamžité spotřebě. I ten však můžete zamrazit a použít i přístě.
- Pokud se pustíte do pěstování, pozor na to, že se jedná o jednoletku čili ho budete muset vysít každý rok znovu. Nová semena však můžete sklidit z již vykvetlých rostlin.
2. Bazalka thajská
Jedná se o jednu z desítek odrůd bazalky, která je však chuťově diametrálně odlišná klasické bazalky pravé, známé z italské kuchyně.
- Thajská bazalka pochází z jihovýchodní Asie a má pikantní chuť, kterou lze přirovnat k lékořici či anýzu. Občas se jí dokonce přezdívá anýzová bazalka.
- I vzhledově se od bazalky pravé liší. Thajská bazalka má červené čtyřhranné stonky a kopinaté, tmavě zelené, žilkované listy. Květ má pak fialovo-růžový.
- Na vyšší teploty je trochu méně náchylná než-li koriandr, přesto se obvykle také používá až na závěr přípravy pokrmu.
- Setkat se s ní můžete i v sušené verzi, tímto způsobem se totiž také exportuje z Thajska. V této formě se pak doporučuje ji před použitím krátce namočit.
- I thajskou bazalku zvládnete vypěstovat sami na zahrádce. Pokud se do toho pustíte, doporučujeme sáhnout po kultivaru Siam Queen, který v našem podnebí roste poměrně snadno.
3. Citronová tráva
Citrónová tráva je královnou asijské, hlavně pak thajské kuchyně.
- Citrónová tráva neboli lemon grass je silně aromatická travina, používaná nejen v asijské kuchyni, ale i v nápojích, parfémech, kosmetice nebo vonných olejích po celém světě.
- V kuchyni ji můžete využít v podstatě celou, s každou její částí se však pracuje trochu jinak.
- Spodní světlá část výhonků je obvykle křehká a můžete jí přímo ochutit saláty, kari nebo polévky. Nejvíce aroma se přitom uvolní, pokud bílou část trochu naklepete nožem a poté najemno pokrájíte.
- Zelené stvoly pak můžete použít tak, že je svážete na způsob bouquet garni a tesně před koncem varu vyjmete.
- Vypěstovat v našich podmínkách citrónovou trávu lze, musíte však počítat s tím, že na zimu bude potřebovat azyl vašeho vyhřátého pokoje. Pokud přežije zimu za oknem, máte vyhráno.
4. Perila křovitá
Perila pro změnu charakterizuje kuchyni vietnamskou. Nelze si bez ní představit čerstvé letní závitky nebo u nás tak oblíbené Bun bo nam bo.
- Tato léčivá bylinka je tvořena svrchu zelenými a zespodu tmavě fialovými srdčitými listy ne nepodobnými naší kopřivě.
- Její svěží a lehce kořeněnou chuť lze jen těžko popsat, ale jak ji jednou ochutnáte, už ji zaručeně všude poznáte.
- Hodí se perfektně k mořským plodům, rybám, masovým i zeleninovým specialitám. Japonci ji dokonce někdy přidávají do sushi.
- Opět byste ji neměli nechat přejít varem, ani přílišně zbytečně zahřívat.
- Díky své dvoubarevnosti se, pokud si na ní troufnete, jistě stane ozdobou vašeho záhonu či květináče. Opět se jedná o jednoletku, kterou se doporučuje vysévat po jarních mrazících.
- Z jejích listů si můžete připravit i čaj, který údajně snižuje cholesterol.
Zdroj: časopis Apetit