Nová registrace Zapomenuté heslo

Asijské bylinky, bez kterých se vietnamské Pho či thajské kari neobejde

Veronika Hendrychová
8. 3. 2022
asijské bylinky
Markus Winkler/ Unsplash

Jestli máte rádi asijské speciality, stejně jako my, určitě vás už napadlo, zkusit si je připravit sami doma. Kromě typických omáček, koření a past v asijské kuchyni nikdy nesmí chybět štědrá porce čerstvých bylinek. Které jsou ty nejpoužívanější? A víte, že si je můžete celkem jednoduše vypěstovat i doma na zahrádce?

1. Koriandr setý

Koriandr buďto milujete, nebo nesnesete – nic mezi tím. Má pronikavou chuť, kterou jeho odpůrci přirovnávají k jarové nebo mýdlové vodě, tím se však nenechte odradit. Asijská kuchyně se bez něho zkrátka neobejde.

Zelený koriandr
ZDROJ: Tomasz Olszewski/Unsplash
Skryt pre seznam
  • Všechny části koriandru včetně kořínků jsou jedlé. Nejaromatičtější částí jsou stonky.
  • Obvykle se do pokrmů přidává až úplně nakonec a už se neprovařuje. Jen tak si zachová svěží čerstvou chuť.
  • Pokud se koriandr vyskytuje v receptu jinde než úplně na závěr, jedná se patrně spíše o koření.
  • Koraindr jako koření však není ničím jiným než sušenými a případně rozemletými semínky stejné rostliny. Ty je nejlepší naopak použít úplně na začátku vaření. Třeba je lehce opražit na oleji.
  • Koriandr si můžete koupit ve formě semínek a vysít ho na jaře do záhonu, už vypěstovaný v květináči nebo řezaný k okamžité spotřebě. I ten však můžete zamrazit a použít i přístě.
  • Pokud se pustíte do pěstování, pozor na to, že se jedná o jednoletku čili ho budete muset vysít každý rok znovu. Nová semena však můžete sklidit z již vykvetlých rostlin.

Bleskové kuřecí pho

Bleskové kuřecí pho

< 45 min
4.4(28x)
Přečíst recept

2. Bazalka thajská

Jedná se o jednu z desítek odrůd bazalky, která je však chuťově diametrálně odlišná klasické bazalky pravé, známé z italské kuchyně.

Thajská bazalka
ZDROJ: Pixabay
Skryt pre seznam
  • Thajská bazalka pochází z jihovýchodní Asie a má pikantní chuť, kterou lze přirovnat k lékořici či anýzu. Občas se jí dokonce přezdívá anýzová bazalka.
  • I vzhledově se od bazalky pravé liší. Thajská bazalka má červené čtyřhranné stonky a kopinaté, tmavě zelené, žilkované listy. Květ má pak fialovo-růžový.
  • Na vyšší teploty je trochu méně náchylná než-li koriandr, přesto se obvykle také používá až na závěr přípravy pokrmu.
  • Setkat se s ní můžete i v sušené verzi, tímto způsobem se totiž také exportuje z Thajska. V této formě se pak doporučuje ji před použitím krátce namočit.
  • I thajskou bazalku zvládnete vypěstovat sami na zahrádce. Pokud se do toho pustíte, doporučujeme sáhnout po kultivaru Siam Queen, který v našem podnebí roste poměrně snadno.

Thajské červené kari + kuře

Thajské červené kari + kuře

< 30 min
4.7(12x)
Přečíst recept

3. Citronová tráva

Citrónová tráva je královnou asijské, hlavně pak thajské kuchyně.

Citronová tráva
ZDROJ: yuelanliu/Pixabay
Skryt pre seznam
  • Citrónová tráva neboli lemon grass je silně aromatická travina, používaná nejen v asijské kuchyni, ale i v nápojích, parfémech, kosmetice nebo vonných olejích po celém světě.
  • V kuchyni ji můžete využít v podstatě celou, s každou její částí se však pracuje trochu jinak.
  • Spodní světlá část výhonků je obvykle křehká a můžete jí přímo ochutit saláty, kari nebo polévky. Nejvíce aroma se přitom uvolní, pokud bílou část trochu naklepete nožem a poté najemno pokrájíte.
  • Zelené stvoly pak můžete použít tak, že je svážete na způsob bouquet garni a tesně před koncem varu vyjmete.
  • Vypěstovat v našich podmínkách citrónovou trávu lze, musíte však počítat s tím, že na zimu bude potřebovat azyl vašeho vyhřátého pokoje. Pokud přežije zimu za oknem, máte vyhráno.

Polévka s nudlemi, citronovou trávou, zázvorem a kuřecím masem

Polévka s nudlemi, citronovou trávou, zázvorem a kuřecím masem

< 20 min
5(5x)
Přečíst recept

4. Perila křovitá

Perila pro změnu charakterizuje kuchyni vietnamskou. Nelze si bez ní představit čerstvé letní závitky nebo u nás tak oblíbené Bun bo nam bo.

Perila
ZDROJ: Piqsels
Skryt pre seznam
  • Tato léčivá bylinka je tvořena svrchu zelenými a zespodu tmavě fialovými srdčitými listy ne nepodobnými naší kopřivě.
  • Její svěží a lehce kořeněnou chuť lze jen těžko popsat, ale jak ji jednou ochutnáte, už ji zaručeně všude poznáte.
  • Hodí se perfektně k mořským plodům, rybám, masovým i zeleninovým specialitám. Japonci ji dokonce někdy přidávají do sushi.
  • Opět byste ji neměli nechat přejít varem, ani přílišně zbytečně zahřívat.
  • Díky své dvoubarevnosti se, pokud si na ní troufnete, jistě stane ozdobou vašeho záhonu či květináče. Opět se jedná o jednoletku, kterou se doporučuje vysévat po jarních mrazících.
  • Z jejích listů si můžete připravit i čaj, který údajně snižuje cholesterol.

Zdroj: časopis Apetit

Sdílet článek

Čerstvé bylinky Koření Asijská kuchyně Thajská kuchyně Vietnamská kuchyně

Související články