0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vítězné saláty Vitana Majonéza Cup 2018

kuchařská soutěž
ZDROJ: Archiv
sdílet:

V sobotu 1. prosince proběhl v Mratíně dvanáctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2018 za účasti 18 kuchařských týmů. Zvítězila inovace, nebo klasika? A jak saláty chutnaly redaktorce Apetitu Stáně Moravcové?

 

Ve středočeském Mratíně se opět sešli kuchařští mistři, aby si zasoutěžili o nejlepší bramborový salát v České republice. Přípravu tradičního vánočního pokrmu a jeho výsledek hodnotila šestičlenná porota pod vedením spisovatele Michala Viewegha. Ten ke své účasti v porotě uvedl: „Bramborový salát je pro mě takový český humr. Mám ho jenom jednou ročně, ale o to víc ho miluju.“

V porotě zasedla i redaktorka Apetitu Stáňa Moravcová: „Líbí se mi, že jde o milou, sousedskou akci. Přihlásit se může kdokoli: sjíždějí se sem lidé z celé republiky, své zástupce má v soutěži tradičně i Mratín. V juniorské kategorii soutěží často týmy z odborných učilišť, jimž jejich učitelé zapáleně fandí. Na soutěž se přijde podívat celá obec. Všechny týmy připraví dvě kila salátu, který po odebrání vzorků pro porotu rozdají v podobě degustačních porcí divákům. Veřejnost i porota může kuchaře sledovat i při práci.“

A jaké saláty zaujaly naši ženu v porotě nejvíc? „Pozoruhodný byl salát z fialové odrůdy brambor, která si uchovala inkoustovou barvu i po uvaření,“ říká Stáňa, „nejoriginálnější byl určitě thajský, který si i navzdory nečekaným ingrediencím dovedu dobře představit na štědrovečerním stole. Kromě nespočtu variací na klasický bramborový salát jsme ochutnali i saláty obohacené  kyselými houbami, ananasovým kompotem nebo nakládanými rybami. A s potěšením mohu prohlásit, že i neobvyklé kombinace byly chutné.“

vitězové kuchařské soutěže

Bodovaly exotika i klasika

Kromě chuti se u salátů hodnotil také vzhled, vůně, originalita a celkový dojem. Soutěžilo se ve dvou věkových kategoriích. Mezi seniory nakonec zvítězily Majolenky z Mratína s opulentní variací na klasický salát. Nejlepšími juniory se stali Mariňáci ze SOU v pražské Písnici s variantou inspirovanou asijskou kuchyní.

Mratínský bramborový klasik

bramborový salát

Kategorie: senioři
Tým: Majolenky (Eva Pilařová, Hedvika Molitorová a Eva Přibylová)

Suroviny

  • 1500 g brambor
  • 2 větší mrkve
  • 1,5 petržele
  • 7 vajíček
  • 150 g rozmrazeného čerstvého hrášku
  • 3/4 větší cibule
  • 6 větších kusů nakládaných okurek
  • 1 jablko
  • 150 g salámu junior
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • 4 lžíce nálevu z okurek
  • 430 g majonézy Vitana
  • sůl
  • pepř

Postup

Brambory, kořenovou zeleninu a vajíčka uvaříme den předem. Do mísy na malinké kostičky nakrájíme zeleninu, přidáme hrášek a salám, poté přidáme nadrobno nakrájená vajíčka, brambory, nakrájené na kostičky, a nastrouhané jablko se slupkou. Přidáme okurkový nálev, citron, hořčici a majonézu. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Thajský bramborový salát pikantní

porce bramborového salátu

Kategorie: junioři
Tým: Mariňáci (David Sodomka, Lukáš Pavlačík a Maxmilián Švára)

Suroviny

  • 700 g brambor
  • 350 g mrkve
  • 280 g manga
  • 70 g cibule šalotky
  • 35 g jarní cibulky
  • 210 g salátových okurek
  • 210 g tygřích krevet
  • 315 g majonézy Vitana
  • 7 g čerstvého koriandru
  • 0,21 g sušeného chilli
  • 28 g limetkové šťávy
  • 14 g rybí omáčky
  • 35 g drcených arašídů
  • sůl dle chuti

Na ozdobu

  • 210 g tygřích krevet
  • čerstvá chilli paprička.

Postup

Vařené oloupané brambory a mrkev nakrájíme na plátky. Oloupané a nakrájené mango dáme do mísy, přidáme rozpůlené salátové okurky bez semínek. Na stejné plátky jako brambory nakrájíme oloupanou šalotku. Jarní cibulku nakrájíme najemno. Doplníme čerstvým nasekaným koriandrem, drcenými arašídy a ochutíme sušeným chilli, limetkovou šťávou a rybí omáčkou. Osolíme dle chuti, vše lehce spojíme majonézou a promícháme.

Na ozdobu použijeme tygří krevetu (oloupaná, očištěná a orestovaná) a čerstvou chilli papričku.

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč