Čtvrtý ročník barmanské soutěže se tentokrát konal pod širým nebem na terase Restaurace Nebozízek v Praze na Petříně.
Vymyslet originální kombinaci
Barmanské klání proběhlo již tradičně ve dvou kategoriích – Classic (tradiční příprava drinků) a Flair. Základní,
a tedy povinnou ingrediencí byla Pražská vodka. Další důležitou podmínkou účasti v soutěži byla originalita koktejlu s dosud nezveřejněnou recepturou.
Kdo vyhrál
Na prvním místě se umístil Milan Tomiczek. Druhé místo získal Michal Sekereš a bronz si odnesl Michal Driml. V kategorii Flair své mnohdy senzační akrobatické kousky prezentovalo jedenáct barmanů. Nejlepší z nich byl Martin Vogeltanz. Ten bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v Singapuru v listopadu 2010, následován Lukášem Valou a Ondřejem Cempírkem.
Rekordní počet soutěžících
Komise hodnotila vedle technické zdatnosti také zručnost, odbornost nebo správnou teplotu nápojů. Na soutěž se letos přihlásil rekordní počet barmanů včetně zahraničních. Svoje umění předvedlo divákům i porotě 37 profesionálních barmanů v kategorii Classic.
Míchání si zkusili i diváci
Aby diváci nebyli jen pasivními pozorovateli dění na pódiu, byla i pro ně připravena soutěž, tzv. pouring test, a také škola míchaných nápojů, kde si za pomoci mistra barmana zkusili namíchat osvěžující koktejl z Pražské vodky.
Receptury vítězných koktejlů
Vítězný koktejl Milana Tomiczka v kategorii Classic nesl název Meringue (Smetanový zákusek):
2 cl Pražské vodky, 3 cl Cacao likéru Monin, 3 cl smetany, 1 cl ananasového džusu, 1 cl sirupu Monin Crème brûlée.
Ozdoba: čokoláda, čokoládový topping
V kategorii Flair zvítězil koktejl Martina Vogeltanze s názvem Pražské peprné jahůdky:
3 cl Pražské vodky, 1 cl Cordialu, 1,5 cl sirupu Monin Jahoda, 3 cl jahodového nápoje Cappy, 1 kávová lžička balsamica, čerstvý pepř
Ozdoba: mango, jahoda, pepř