Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vzala jsem gastrolaika na Foodparade

Vzala jsem gastrolaika na Foodparade
sdílet:
Minulý víkend jsem s přítelem navštívila festival jídla Foodparade v pražské Troji. Kromě toho, že jsme si za celé odpoledne naládovali břicha na – do té doby neznámý – stupeň přeplněnosti, ochutnali jsme jídla, na která budeme ještě dlouho vzpomínat. V dobrém i v tom horším.

Uvědomila jsem si, že na festivalech gastronomie jsou skvělé tři věci:

1. Ochutnáte různé druhy kuchyní, od české přes italskou po vietnamskou. Letošní ročník se zdál být ve výběru menu jednotlivých stánků poněkud konzervativní – většinou jsme ochutnali ta jídla, která bychom u daného stánku čekali nejvíce. U Italů těstoviny (přesto vynikající!), u Vietnamců krevety a nudle (také vynikající!). „Ještě že neexperimentuje britský stánek!“ říkal si nejspíš můj přítel, když se u něj cpal jahodami rozdávanými zdarma. To teda! Raději známé ovoce a čedar než pudink tajemných chutí!

2. Poznáte na vlastní oči různé techniky přípravy jídel. Každá degustační porce se pyšnila zajímavým názvem. Narazíte na konfitovanou kachnu, blanšírované fazolky, sous vide, foie gras i demi-glace. A dlouhé řady zvědavých návštěvníků čekajících na odpovědi zasvěcených, co se pod jednotlivými názvy skrývá. Přítel gastrolaik čekat nechtěl a obracel se proto na mě. Co vím, to ráda prozradím: „Tohle je něco jako ratatouille. Opečená zelenina se zajímavým názvem. Přijít do restaurace a vidět v lístku konfitovanou kachnu s ratatouille a blanšírovanými fazolkami, tak neváhám!“

3. Na vlastní chuťové pohárky vyzkoušíte nejrůznější gastronovinky. Třeba biovaření nebo molekulární kuchyni. Upřímně, fanoušci sci-fi zrovna nejsme, takže se nám nechtělo riskovat kupovat si kosmicky vypadající želé kostku míchaného koktejlu. Přece jen jsme raději sáhli po domácí malinovce s kostkami suchého ledu, díky kterému z pohárku stoupal kouř. Efekt pro oči kolemjdoucích skvělý, jen kdyby ta malinovka aspoň trochu stála za to.

Výsledek? Jeden hned nemusí za každou cenu ochutnat všechno a někdy je lepší zůstat doma na peci než procestovat svět. Jsem vděčná příteli, že mě zatáhl ke stánku uniformovaného armádního vojáka, který nabízel český guláš za 30 Kč a dával k němu chleba v množství podle libosti. Protože ani blanšírované či konfitované cokoli nikdy nenahradí ten chuťový zážitek z pořádné porce božsky uleželého polního guláše.
 

Nikita Rybová
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč