Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Čas jiskřivých bublinek

Čas jiskřivých bublinek

Jaké šumivé víno vybrat a jak ho bezpečně otevřít? Výrobcům šumivých vín koncem roku prudce stoupají tržby. Bez půlnočního bouchnutí zátky by to totiž nebyla ta správná oslava příchodu nového roku. Bez čeho se ale oslava obejde určitě, to jsou zranění způsobená neopatrnou manipulací s lahví.
22. 12. 2009 | Autor: redakce Apetitu
Šampaňské nebo sekt?
Pokud si chcete na Silvestra opravdu dopřát, kupte si pravé šampaňské. Poznáte ho jednoduše –  oficiální název šampaňské nesou pouze šumivá vína vyrobená ve francouzské oblasti Champagne. Hrozny se pěstují na severních svazích, aby měly nižší obsah cukru a vyšší množství kyselin. Víno se pak nechává kvasit klasickou metodou v lahvi.

Všechna šumivá vína vyrobená mimo oblast Champagne se nazývají sekt, i když byla vyrobena stejným způsobem. Sekty vyrobené klasickou metodou bývají o něco dražší než ty běžné, do kterých  se přidávají kvasinky a cukr způsobující druhotné kvašení. Tato informace by měla být uvedena na etiketě.

Perlivé raději nebrat
Vína označená jako perlivá jsou levnou náhražkou sektu. Neprošla žádným procesem kvašení, jsou pouze sycena oxidem uhličitým. K výrobě se používají vína stolní a jakostní. Pokud se nechcete probudit na Nový rok s bolehlavem, perlivým vínům se raději vyhněte.

Bezpečné otevření lahve
Střídání teplot a poloh nedělá šumivému vínu dobře. Lahve dejte chladit raději den předem, rozhodně se vyvarujte mrazničce.
Láhev otevírejte v šikmé poloze zátkou od sebe, nesmí mířit na jinou osobu. Přes látkový ubrousek uchopte zátku a opatrným otáčením lahve (!) ji uvolněte.

REKLAMA

Přidat komentář