Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Nejlepší buchtičky jsou od básníka

Nejlepší buchtičky jsou od básníka

Minulou středu bojovalo v rámci Velkého dne buchtiček se šodó 21 vybraných pražských restaurací o přízeň strávníků a cenu za nejlepší buchtičky se šodó Praze. Kupodivu nevyhrály ani rafinované recepty, ani velké porce.
24. 11. 2008 | Autor: redakce Apetitu

Čestný titul buchtičkového krále si odnáší podnik s poetickým vztahem k jídlu, který vsadil na kvalitní suroviny a buchtičky nabízel jako dezert. „Vítěz byl z hlasovacích lístků poznat už na první pohled,“ uvedl Tomáš Urban, jeden z organizátorů akce. „S přehledem zvítězila restaurace U Básníka pánve, která buchtičky servírovala i v polovičních porcích,“ upřesnil Urban.

Velký den buchtiček se šodó se opět setkal s velkým ohlasem milovníků této sladké pochoutky. Jen v dražších podnicích hosté ze speciality poledního menu tak nadšeni nebyli. „V dražších podnicích se setkávaly s trochu menším ohlasem, což může být zčásti způsobeno i jejich zahraniční klientelou, která buchtičky nezná, jinak se ale prodalo několik stovek porcí a v několika restauracích museli buchtičky dopékat,“ pochvaloval si Tomáš Urban, který buchtičkovou akci spolu s redaktory kulturního serveru PragueOut.cz v loňském roce inicioval.

A jaké byly novinky v letošních recepturách? Šéfkuchar Vácha z Pálffy Paláce například buchtičky doprovodil jahodovou omáčkou, vanilkovým zabaone podle italské receptury a granátovým jablkem. „Byly výborné, granátové jablko tomu dodalo trochu kyselosti, a buchtičky nebyly tak sladké,“ pochvaloval si jeden z hostů. V Magické zahradě zase vyšli z receptury po prababičce šéfkuchaře a buchtičky tu připravovali ze stejného těsta, které se používá na přípravu klasických kynutých buchet. Ve většině restaurací šly buchtičky na dračku. Do restaurace U Provaznice začali hosté na buchtičky přicházet už po jedenácté hodině. V Café Louvre museli kolem 13. hodiny přidělávat další várku. „Každou minutu jsme prodávali dvě porce, takže za půl hodiny jsme měli první várku vyprodanou,“ prozradil manažer Café Louvre Pavel Novák. „O buchtičky byl takový zájem, že někteří hosté museli čekat čtvrt hodiny, než se další dávka upekla, ale nevadilo jim to. Pozoruhodné je, že buchtičky se šodó v Café Louvre konzumovali kupodivu převážně muži.“

REKLAMA

Přidat komentář