Pokud by vám buchtičky po pikniku zbyly – i když o tom pochybujeme –, podávejte je druhý den prohřáté a nalámané s vanilkovým
krémem.
Suroviny
Postup
Mléko vlijte do rendlíku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte z něj dřeň. Obojí vložte do mléka a přiveďte jej téměř k varu. Vyjměte lusk, mléko vlijte do mísy. Nechte zchladnout zhruba na 40 °C, přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový cukr. Přidejte asi 1/3 mouky a vejce, promíchejte dohladka. Přidejte sůl a instantní droždí. Vál poprašte 2–3 hrstmi mouky, dejte na něj řídké těsto a posypte ho opět 2–3 hrstmi mouky. Těsto pomoučněnýma rukama hněťte a postupně zapracovávejte další mouku, až vznikne lepivé, ale pevnější a tvarovatelné těsto. Pokračujte v hnětení ještě asi 10 minut. Těsto by mělo být hladké a pružné.
Do mísy nalijte trošku oleje a těsto v něm obraťte, aby bylo ze všech stran pomazané. Přetáhněte fólií nebo zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout, těsto by mělo zdvojnásobit objem. Vykynuté těsto dejte na čistý vál. Rozkrojte ho napůl, polovinu vraťte do mísy a zakryjte.
Těsto rozválejte na tenký obdélníkový plát, poskládejte, aby vznikl kvádřík, a pak rozválejte na plát dlouhý asi 35 cm a široký asi 11 cm. Potřete ho polovinou rozpuštěného másla a posypte polovinou cukru. Z delší strany srolujte, ,šev přitiskněte, a váleček našikmo nakrájejte na 12 trojúhelníkovitých kousků. Zopakujte se zbývajícím těstem.
Kousky naskládejte na výšku do 28cm otvírací dortové formy či do pekáčku (cca 20 x 30 cm). Nechte hodinu kynout zakryté fólií, aby se zdvojnásobil objem. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C. Povrch buchtiček potřete vejcem prošlehaným s mlékem. Pečte asi 30 minut dozlatova. Před vyndaváním z formy nechte zchladnout.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li, můžete buchtičky před pečením po stranách potřít rozpuštěným máslem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Snídaně v trávě: 19 nejlepších receptů do přírody(19 receptů )