Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rolované vanilkové buchtičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné na 25 buchtiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4451 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 486 g
Tuky 213 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud by vám buchtičky po pikniku zbyly – i když o tom pochybujeme –, podávejte je druhý den prohřáté a nalámané s vanilkovým
krémem.

Suroviny

mléko 250 ml
máslo 125 ml
rozpuštěné
vejce 2 ks
prošlehaná
sůl 1 ČL
droždí sušené 2 ČL
olej
chuťově neutrální, např. řepkový, na potření těsta
Na náplň
máslo 65 ml
rozpuštěné
Na potření
vejce 1 ks

Postup

1

Mléko vlijte do rendlíku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte z něj dřeň. Obojí vložte do mléka a přiveďte jej téměř k varu. Vyjměte lusk, mléko vlijte do mísy. Nechte zchladnout zhruba na 40 °C, přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový cukr. Přidejte asi 1/3 mouky a vejce, promíchejte dohladka. Přidejte sůl a instantní droždí. Vál poprašte 2–3 hrstmi mouky, dejte na něj řídké těsto a posypte ho opět 2–3 hrstmi mouky. Těsto pomoučněnýma rukama hněťte a postupně zapracovávejte další mouku, až vznikne lepivé, ale pevnější a tvarovatelné těsto. Pokračujte v hnětení ještě asi 10 minut. Těsto by mělo být hladké a pružné.

2

Do mísy nalijte trošku oleje a těsto v něm obraťte, aby bylo ze všech stran pomazané. Přetáhněte fólií nebo zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout, těsto by mělo zdvojnásobit objem. Vykynuté těsto dejte na čistý vál. Rozkrojte ho napůl, polovinu vraťte do mísy a zakryjte.

3

Těsto rozválejte na tenký obdélníkový plát, poskládejte, aby vznikl kvádřík, a pak rozválejte na plát dlouhý asi 35 cm a široký asi 11 cm. Potřete ho polovinou rozpuštěného másla a posypte polovinou cukru. Z delší strany srolujte, ,šev přitiskněte, a váleček našikmo nakrájejte na 12 trojúhelníkovitých kousků. Zopakujte se zbývajícím těstem.

4

Kousky naskládejte na výšku do 28cm otvírací dortové formy či do pekáčku (cca 20 x 30 cm). Nechte hodinu kynout zakryté fólií, aby se zdvojnásobil objem. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C. Povrch buchtiček potřete vejcem prošlehaným s mlékem. Pečte asi 30 minut dozlatova. Před vyndaváním z formy nechte zchladnout.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li, můžete buchtičky před pečením po stranách potřít rozpuštěným máslem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/6

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...