0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu na 25 buchtiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4397 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 484 g
Tuky 212 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud by vám buchtičky po pikniku zbyly – i když o tom pochybujeme –, podávejte je druhý den prohřáté a nalámané s vanilkovým
krémem.

Suroviny

mléko 250 ml
vanilkový lusk 1 ks
máslo 125 ml
rozpuštěné
vanilkový cukr 75 g
mouka pšeničná hladká 380 g
vejce 2 ks
prošlehaná
sůl 1 ČL
2 ČL
instantní droždí
olej
chuťově neutrální, např. řepkový, na potření těsta
Na náplň
máslo 65 ml
rozpuštěné
vanilkový cukr 120 g
Na potření
vejce 1 ks
mléko 2 PL

1 Mléko vlijte do rendlíku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte z něj dřeň. Obojí vložte do mléka a přiveďte jej téměř k varu. Vyjměte lusk, mléko vlijte do mísy. Nechte zchladnout zhruba na 40 °C, přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový cukr. Přidejte asi 1/3 mouky a vejce, promíchejte dohladka. Přidejte sůl a instantní droždí. Vál poprašte 2–3 hrstmi mouky, dejte na něj řídké těsto a posypte ho opět 2–3 hrstmi mouky. Těsto pomoučněnýma rukama hněťte a postupně zapracovávejte další mouku, až vznikne lepivé, ale pevnější a tvarovatelné těsto. Pokračujte v hnětení ještě asi 10 minut. Těsto by mělo být hladké a pružné.

2 Do mísy nalijte trošku oleje a těsto v něm obraťte, aby bylo ze všech stran pomazané. Přetáhněte fólií nebo zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout, těsto by mělo zdvojnásobit objem. Vykynuté těsto dejte na čistý vál. Rozkrojte ho napůl, polovinu vraťte do mísy a zakryjte.

3 Těsto rozválejte na tenký obdélníkový plát, poskládejte, aby vznikl kvádřík, a pak rozválejte na plát dlouhý asi 35 cm a široký asi 11 cm. Potřete ho polovinou rozpuštěného másla a posypte polovinou cukru. Z delší strany srolujte, ,šev‘ přitiskněte, a váleček našikmo nakrájejte na 12 trojúhelníkovitých kousků. Zopakujte se zbývajícím těstem.

4 Kousky naskládejte na výšku do 28cm otvírací dortové formy či do pekáčku (cca 20 x 30 cm). Nechte hodinu kynout zakryté fólií, aby se zdvojnásobil objem. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C. Povrch buchtiček potřete vejcem prošlehaným s mlékem. Pečte asi 30 minut dozlatova. Před vyndaváním z formy nechte zchladnout.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li, můžete buchtičky před pečením po stranách potřít rozpuštěným máslem.

 

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit