0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rolované vanilkové buchtičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné na 25 buchtiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4451 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 486 g
Tuky 213 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud by vám buchtičky po pikniku zbyly – i když o tom pochybujeme –, podávejte je druhý den prohřáté a nalámané s vanilkovým
krémem.

Suroviny

mléko 250 ml
vanilkový lusk 1 ks
máslo 125 ml
rozpuštěné
vanilkový cukr 75 g
mouka pšeničná hladká 380 g
až 440 g
vejce 2 ks
prošlehaná
sůl 1 ČL
droždí sušené 2 ČL
olej
chuťově neutrální, např. řepkový, na potření těsta
Na náplň
máslo 65 ml
rozpuštěné
vanilkový cukr 120 g
Na potření
vejce 1 ks
mléko 2 PL

1 Mléko vlijte do rendlíku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte z něj dřeň. Obojí vložte do mléka a přiveďte jej téměř k varu. Vyjměte lusk, mléko vlijte do mísy. Nechte zchladnout zhruba na 40 °C, přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový cukr. Přidejte asi 1/3 mouky a vejce, promíchejte dohladka. Přidejte sůl a instantní droždí. Vál poprašte 2–3 hrstmi mouky, dejte na něj řídké těsto a posypte ho opět 2–3 hrstmi mouky. Těsto pomoučněnýma rukama hněťte a postupně zapracovávejte další mouku, až vznikne lepivé, ale pevnější a tvarovatelné těsto. Pokračujte v hnětení ještě asi 10 minut. Těsto by mělo být hladké a pružné.

2 Do mísy nalijte trošku oleje a těsto v něm obraťte, aby bylo ze všech stran pomazané. Přetáhněte fólií nebo zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout, těsto by mělo zdvojnásobit objem. Vykynuté těsto dejte na čistý vál. Rozkrojte ho napůl, polovinu vraťte do mísy a zakryjte.

3 Těsto rozválejte na tenký obdélníkový plát, poskládejte, aby vznikl kvádřík, a pak rozválejte na plát dlouhý asi 35 cm a široký asi 11 cm. Potřete ho polovinou rozpuštěného másla a posypte polovinou cukru. Z delší strany srolujte, ,šev‘ přitiskněte, a váleček našikmo nakrájejte na 12 trojúhelníkovitých kousků. Zopakujte se zbývajícím těstem.

4 Kousky naskládejte na výšku do 28cm otvírací dortové formy či do pekáčku (cca 20 x 30 cm). Nechte hodinu kynout zakryté fólií, aby se zdvojnásobil objem. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C. Povrch buchtiček potřete vejcem prošlehaným s mlékem. Pečte asi 30 minut dozlatova. Před vyndaváním z formy nechte zchladnout.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li, můžete buchtičky před pečením po stranách potřít rozpuštěným máslem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/6

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč