0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Buchtičky s krémem
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 90
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6577 kcal
Bílkoviny 237 g
Sacharidy 567 g
Tuky 347 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo, které milují snad všechny děti. Našli jsme pro vás ten nejlepší recept se žloutkovým krémem provoněným vanilkou.

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
krupicový cukr 50 g
mléko 200 ml
vlažné
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na posypání válu
sůl 1 špetka
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
vejce 2 ks
menší
olej 100 ml
máslo
rozpuštěné, na vymazání plechu a potření buchtiček
Na žloutkový krém
vanilkový lusk 2 ks
mléko 750 ml
plnotučné
krupicový cukr 60 g
škrob 1,5 PL
žloutek 6 ks

Postup

1

Droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít. Prosátou mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, citronovou kůrou, vejci, olejem a kváskem, přidejte zbývající mléko a vypracujte těsto. Dejte mu asi pětačtyřicet minut na kynutí, aby zhruba zdvojnásobilo objem.

2

Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte, vytvarujte kuličky a skládejte je do vymazaného pekáčku. Každou buchtičku důkladně potřete rozpuštěným máslem. Nechte v teple asi půl hodiny kynout, pak je v troubě předehřáté na 180 °C upečte dozlatova.

3

Mezitím uvařte krém. Vanilkové lusky podélně rozřízněte ostrým nožem a vyškrábněte z nich zrníčka; prázdný lusk můžete vložit do nádoby s cukrem – krásně jej ovoní. Svařte mléko, polovinu cukru, maizenu a vanilková zrnka a na vypnuté plotýnce nechte asi čtvrt hodiny louhovat. Občas promíchejte.

4

Kastrol s ochuceným mlékem postavte na vodní lázeň. Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně je zašlehávejte do horkého, nikoli však vroucího mléka – kdyby se totiž vařilo, žloutky by se snadno srazily. Upečené buchtičky rozdělte na talíře a zalijte teplým a voňavým vanilkovým krémem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

darina sieglová

Tento recept je pro všechny, kteří se ve středu nezvládli zúčastnit Velkého dne buchtiček se šodó. My ostatní zatím středeční příděl vanilky a kynutého těsta muzíme nejdříve strávit, než si dáme nášup:)

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...