Jídlo, které milují snad všechny děti. Našli jsme pro vás ten nejlepší recept se žloutkovým krémem provoněným vanilkou.
Suroviny
Postup
Droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít. Prosátou mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, citronovou kůrou, vejci, olejem a kváskem, přidejte zbývající mléko a vypracujte těsto. Dejte mu asi pětačtyřicet minut na kynutí, aby zhruba zdvojnásobilo objem.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte, vytvarujte kuličky a skládejte je do vymazaného pekáčku. Každou buchtičku důkladně potřete rozpuštěným máslem. Nechte v teple asi půl hodiny kynout, pak je v troubě předehřáté na 180 °C upečte dozlatova.
Mezitím uvařte krém. Vanilkové lusky podélně rozřízněte ostrým nožem a vyškrábněte z nich zrníčka; prázdný lusk můžete vložit do nádoby s cukrem – krásně jej ovoní. Svařte mléko, polovinu cukru, maizenu a vanilková zrnka a na vypnuté plotýnce nechte asi čtvrt hodiny louhovat. Občas promíchejte.
Kastrol s ochuceným mlékem postavte na vodní lázeň. Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně je zašlehávejte do horkého, nikoli však vroucího mléka – kdyby se totiž vařilo, žloutky by se snadno srazily. Upečené buchtičky rozdělte na talíře a zalijte teplým a voňavým vanilkovým krémem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!(21 receptů)
Komentáře
darina sieglová
21.11.2008 14:27
Velký den buchtiček se šodó