Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (64)
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7879 kcal
Bílkoviny 193 g
Sacharidy 821 g
Tuky 403 g
Vláknina 114 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tohle je nejlepší recept na kynuté těsto, jaký znám. Jiné už nedělám. Příprava buchtiček chce sice trochu cviku, ale výsledek stojí za to. Když nám nějaké buchtičky zbudou, jíme je jen tak – třeba k snídani,“ prozrazuje manželka šéfkuchaře Radka Davida, Zdeňka. 

Suroviny

droždí čerstvé 1 kostka
42g
mléko 200 ml
vlažné
krupicový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 340 g
mouka pšeničná polohrubá 160 g
slunečnicový olej 200 ml
žloutek 4 ks
sůl špetka
vanilková pasta 0.5 ČL
švestková povidla 250 g
na plnění buchtiček
máslo
na vymazání plechu a potření buchtiček
rum
tuzemák, na potření buchtiček
Na vanilkové šodó
mléko 750 ml
plnotučné
vanilkový lusk 2 ks
krupicový cukr 100 g
škrob 20 g
žloutek 120 g

1 Droždí rozdrobte do hrnečku, přilijte polovinu mléka, přidejte lžíci cukru, lžíci mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Obě mouky vsypte do mísy, přilijte kvásek a zbylé ingredience až po švestková povidla a zadělejte těsto. Nechte kynout hodinu, až těsto zdvojnásobí objem. 

2 Troubu předehřejte na 170°C. Z vykynutého těsta vyválejte plát a ten rozkrájejte na čtverečky o hraně cca 3cm. Na ty dejte vždy trochu povidel, zabalte a skládejte jednu vedle druhé do máslem vymazaného pekáčku. Před pečením buchtičky štědře potřete rozpuštěným máslem. Pečte cca 20 minut dozlatova. Po upečení ještě horké buchtičky znovu potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem tuzemákem.

3 V misce smíchejte všechny přísady na vanilkové šodó a za stálého míchání je ohřívejte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí. Krémem přelijte upečené buchtičky a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4

Obchod Apetit