„Tohle je nejlepší recept na kynuté těsto, jaký znám. Jiné už nedělám. Příprava buchtiček chce sice trochu cviku, ale výsledek stojí za to. Když nám nějaké buchtičky zbudou, jíme je jen tak – třeba k snídani,“ prozrazuje Zdeňka, manželka šéfkuchaře Radka Davida.
Suroviny
Postup
Droždí rozdrobte do hrnečku, přilijte polovinu mléka, přidejte lžíci cukru, lžíci mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek.
Obě mouky vsypte do mísy, přilijte kvásek a zbylé ingredience až po švestková povidla a zadělejte těsto. Nechte kynout hodinu, až těsto zdvojnásobí objem.
Troubu předehřejte na 170°C.
Z vykynutého těsta vyválejte plát a ten rozkrájejte na čtverečky o hraně cca 3cm. Na ty dejte vždy trochu povidel, zabalte a skládejte jednu vedle druhé do máslem vymazaného pekáčku. Před pečením buchtičky štědře potřete rozpuštěným máslem.
Pečte cca 20 minut dozlatova. Po upečení ještě horké buchtičky znovu potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem tuzemákem.
V misce smíchejte všechny přísady na vanilkové šodó a za stálého míchání je ohřívejte nad horkou vodní lázní do zhoustnutí. Krémem přelijte upečené buchtičky a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů )
- Vaříme dětem: 37 nej receptů i pro malé strávníky(37 receptů )
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů )
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů )
- Krupicová kaše a víc jak 30 dalších dokonalých sladkých jídel(33 receptů )