Vypečené buchtičky v nadýchané vinné pěně vám na tváři vykouzlí spokojený úsměv. Zkuste přidat šťavnaté kuličky hroznového vína, krásně jídlo vyváží dodají mu zcela nový rozměr.
Suroviny
1 Dno misky posypte lžící krupicového cukru, na něj nadrobte droždí a nechte ho v teplé místnosti nahřát, aby změklo. Potom jej lehce poprašte moukou a druhou lžící cukru, zalijte vlažným mlékem a rozmíchejte. Kvásek přikryjte čistou utěrkou a počkejte, až vzejde a napění.
2 Do mísy vsypte prosátou mouku se špetkou soli, vanilkový cukr a skořici, přidejte kvásek, 260 g zchladlého rozpuštěného másla, vejce, žloutky a smetanu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem.
3 V pekáči nebo na plechu s vyšším okrajem rozpusťte zbylé máslo. Těsto rozválejte na asi 2 cm vysoký plát zhruba o velikosti plechu a rozkrájejte ho na 2–3cm buchtičky. Ty pak ze všech stran vykoupejte v rozpuštěném másle přímo v pekáči a skládejte jednu těsně vedle druhé. Buchtičky nechte ještě asi 20 minut nakynout a pak je pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 15–20 minut dozlatova.
4 Těsně před podáváním si připravte pěnu. Na hrnec s vroucí vodou postavte mísu a nad párou šlehejte žloutky s cukrem, kapkou teplé vody a citronovou kůrou do pěny. Postupně přilévejte víno a šlehejte tak dlouho, až budete mít hustou, téměř tuhou pěnu. Mísu stáhněte z vodní lázně a ještě chvíli šlehejte. Pěnu rozdělte na talíře, přidejte hroznové víno, buchtičky sypané moučkovým cukrem a okamžitě servírujte, aby pěna nespadla.
NĚCO NAVÍC
Množství cukru do vinné pěny upravujte podle chuti a sladkosti vína. Ryzlink můžete nahradit jiným sladkým nebo dezertním vínem, každopádně se snažte použít co nejkvalitnější víno, protože čím lepší bude, tím chutnější získáte pěnu. Buchtičky jsou skvělé i s marmeládou a vanilkovým krémem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!(21 receptů)
- Milujete víno? Vyzkoušejte těchto 16 sladkých vinných dezertů(18 receptů)