0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Buchtičky s vinnou pěnou z vlašského ryzlinku

Buchtičky s vinnou pěnou z vlašského ryzlinku

5 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9778 kcal
Bílkoviny 266 g
Sacharidy 621 g
Tuky 650 g
Vláknina 87 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vypečené buchtičky v nadýchané vinné pěně vám na tváři vykouzlí spokojený úsměv. Zkuste přidat šťavnaté kuličky hroznového vína, krásně jídlo vyváží dodají mu zcela nový rozměr.

Suroviny

droždí 40 g
krupicový cukr 2 PL
mléko 200 ml
vlažné
mouka pšeničná hladká 660 g
sůl 1 špetka
skořice 1 špetka
mletá
máslo 400 g
smetana ke šlehání 6 PL
vejce 2 ks
žloutek 2 ks
moučkový cukr 50 g
k podávání
Na vinnou pěnu
žloutek 6 ks
krupicový cukr 4 PL
víno bílé 325 ml
vlašský ryzlink sladký, výběr z bobulí
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
hroznové víno 200 g
bílé, kuličky rozpůlené a vypeckované

1 Dno misky posypte lžící krupicového cukru, na něj nadrobte droždí a nechte ho v teplé místnosti nahřát, aby změklo. Potom jej lehce poprašte moukou a druhou lžící cukru, zalijte vlažným mlékem a rozmíchejte. Kvásek přikryjte čistou utěrkou a počkejte, až vzejde a napění.

2 Do mísy vsypte prosátou mouku se špetkou soli, vanilkový cukr a skořici, přidejte kvásek, 260 g zchladlého rozpuštěného másla, vejce, žloutky a smetanu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem.

3 V pekáči nebo na plechu s vyšším okrajem rozpusťte zbylé máslo. Těsto rozválejte na asi 2 cm vysoký plát zhruba o velikosti plechu a rozkrájejte ho na 2–3cm buchtičky. Ty pak ze všech stran vykoupejte v rozpuštěném másle přímo v pekáči a skládejte jednu těsně vedle druhé. Buchtičky nechte ještě asi 20 minut nakynout a pak je pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 15–20 minut dozlatova.

4 Těsně před podáváním si připravte pěnu. Na hrnec s vroucí vodou postavte mísu a nad párou šlehejte žloutky s cukrem, kapkou teplé vody a citronovou kůrou do pěny. Postupně přilévejte víno a šlehejte tak dlouho, až budete mít hustou, téměř tuhou pěnu. Mísu stáhněte z vodní lázně a ještě chvíli šlehejte. Pěnu rozdělte na talíře, přidejte hroznové víno, buchtičky sypané moučkovým cukrem a okamžitě servírujte, aby pěna nespadla.

NĚCO NAVÍC
Množství cukru do vinné pěny upravujte podle chuti a sladkosti vína. Ryzlink můžete nahradit jiným sladkým nebo dezertním vínem, každopádně se snažte použít co nejkvalitnější víno, protože čím lepší bude, tím chutnější získáte pěnu. Buchtičky jsou skvělé i s marmeládou a vanilkovým krémem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč