Vlastnoručně připravit domácí jídlo a vyrazit s ním mezi lidi na místo, které si sami vyberete – jednoduchý koncept jednodenního food festivalu vymysleli nadšenci v Helsinkách v roce 2011. Odtud se rozšířil po celém světě. Ani česká foodies komunita nezůstala pozadu. K akci se poprvé připojila v květnu 2013 a své jídlo nabídlo přes dvacet pop-up restaurací.
Nejinak tomu bude i během neděle 17. srpna. V Praze, Brně a několika dalších městech se na jeden den objeví podniky, které v pondělí už nenajdete. Nepromarněte příležitost a přijďte ochutnat. Lenivou snídani protáhněte přes vydatný oběd a odpočinkové odpoledne až do labužnického podvečera. Aktuální informace najdete na Facebooku festivalu Restaurant Day Prague.
Jak vytvořit svůj vlastní jednodenní podnik
Vlastní restauraci můžete mít i vy. Nemusíte kvůli tomu běhat po úřadech, prokousávat se hygienickými předpisy, shánět zvláštní povolení ani prostory. Stačí si jen vymyslet, jaké dobroty budete nabízet, vybrat místo, třeba pod širým nebem, a pak už se jen pustit do příprav. „Doporučuji nejít do toho sám, ale opatřit si pomocníky v různých rolí – v kuchyni při přípravě, řidiče a nosiče na místo činu, asistenta prodeje, abyste si třeba občas mohli od stánku odskočit a podobně,“ radí Andrea z blogu Psychologie chuti, která se festivalu Restaurant Day poprvé zúčastnila loni v srpnu.
„Nejnáročnější pro mě bývá připravit všechny detaily, jako jsou příbory, obaly a další vybavení, a samozřejmě nachystat velké množství jídla. Týden před termínem akce toho většinou mnoho nenaspím,“ doplňuje Andrea, která přes den pracuje jako psycholožka a po nocích pak pro Restaurant Day peče makronky s rozmanitými příchutěmi a náplněmi. „Akce mě zaujala svou spontánností, svobodou a schopností samovolně se šířit po světě. Je v tom trocha anarchie, protože neexistují závazná pravidla ani organizace,“ popisuje s nadšením blogerka. Letos ji najdete spolu s dalšími kuchaři na Výtoni poblíž železničního mostu v zahradě kubistického domu na Rašínově nábřeží 26.
Pojďte do toho také
Závitky, nudle a sendviče ve stylu asijského rychlého občerstvení? Kynuté buchty, lívance a chléb se škvarky jako na prázdninách u babičky? Limonádové bistro? Nebo třeba salátový bar? Je to jen na vás. Vymyslete si svoji ideální restauraci, v jaké by vám chutnalo, tu si pak zaregistrujte na www.restaurantday.org. Více rad pro vytvoření vlastního jednodenního podniku najdete na Facebooku Restaurant Day Prague.
Přidat komentář