Pestrý salát je báječný jako příloha i vegetariánské hlavní jídlo.
Suroviny
dýně
1
ks
malá, cca 500g, bez slupky a semen
celer
1
ks
středně velký, oloupaný
pastinák
2
ks
velké, oloupané
cibule
4
ks
střední, červené, oloupané, na 6 skrojků-drží u kořínků
olivový olej
3
PL
špenát
200
g
čerstvé listy
dobromysl
hrst
čerstvá / 2 lžíce sušené, nasekaná
sezamová semínka
2
ČL
pražená
kozí sýr
200
g
rozdrobený
Na zálivku
hořčice
1
PL
dijonská
vinný ocet bílý
5
PL
červený
ořechový olej
1
ČL
(prodejny zdravé výživy)
olivový olej
300
ml
extra panenský
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
Troubu předehřejte na 200 °C/180 °C. Dýňovou dužinu nakrájejte na asi třícentimetrové kousky. Celer a pastináky pokrájejte na stejné kousky jako dýni. Dýni, celer, cibuli a pastinák dejte do mísy, zalijte olejem, dobře osolte a opepřete. Vsypte do pekáče a na horní příčce pečte padesát minut.
Mezitím si připravte zálivku. V misce prošlehejte hořčici a ocet, pomalu a za šlehání přilijte oba oleje, osolte a opepřete. (V uzavřené nádobě vydrží dresink v lednici až měsíc.)
Pečenou zeleninu vsypte do mísy, ještě zatepla přelijte čtvrtinou zálivky. Promíchejte. Těsně před podáváním vmíchejte špenát, posypte dobromyslí, sezamem i kozím sýrem. Podávejte teplé či při pokojové teplotě se zbylým dresinkem.
Komentáře
Anonym
08.03.2009 12:05
Fantastické