Pečená zimní zelenina s kozím sýrem

Pečená zimní zelenina s kozím sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4258 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 96 g
Tuky 372 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Pestrý salát je báječný jako příloha i vegetariánské hlavní jídlo.

Suroviny

dýně 1 ks
malá, cca 500g, bez slupky a semen
celer 1 ks
středně velký, oloupaný
pastinák 2 ks
velké, oloupané
cibule 4 ks
střední, červené, oloupané, na 6 skrojků-drží u kořínků
olivový olej 3 PL
špenát 200 g
čerstvé listy
dobromysl hrst
čerstvá / 2 lžíce sušené, nasekaná
sezamová semínka 2 ČL
pražená
kozí sýr 200 g
rozdrobený
Na zálivku
hořčice 1 PL
dijonská
vinný ocet bílý 5 PL
červený
ořechový olej 1 ČL
(prodejny zdravé výživy)
olivový olej 300 ml
extra panenský
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Troubu předehřejte na 200 °C/180 °C. Dýňovou dužinu nakrájejte na asi třícentimetrové kousky. Celer a pastináky pokrájejte na stejné kousky jako dýni. Dýni, celer, cibuli a pastinák dejte do mísy, zalijte olejem, dobře osolte a opepřete. Vsypte do pekáče a na horní příčce pečte padesát minut.

Mezitím si připravte zálivku. V misce prošlehejte hořčici a ocet, pomalu a za šlehání přilijte oba oleje, osolte a opepřete. (V uzavřené nádobě vydrží dresink v lednici až měsíc.)

Pečenou zeleninu vsypte do mísy, ještě zatepla přelijte čtvrtinou zálivky. Promíchejte. Těsně před podáváním vmíchejte špenát, posypte dobromyslí, sezamem i kozím sýrem. Podávejte teplé či při pokojové teplotě se zbylým dresinkem.

Komentáře

Anonym

I když jsem místo dýně a použila obyčejné brambory, chutnalo to fantasticky.

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit