Zeleninu vyberte podle chuti, mělo by jí být celkem asi 1,5 kilogramu.
Suroviny
dýně
1
ks
menší, hokkaido nebo máslová
pastinák
4
ks
mrkev
1
svazek
celer
2
ks
menší bulvy
batáty
6
ks
červená řepa
10
ks
menší
česnek
1
ks
celá palice
cibule červená
2
ks
olivový olej panenský
4
PL
paprika mletá uzená
2
ČL
mletá
římský kmín
2
ČL
med
60
ml
balzamikový ocet
3
PL
rozmarýn
3
ČL
nasekaný
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
1 Troubu předehřejte na 180°C. Mladou zeleninu omyjte hrubou houbičkou, slupku odstraňte, jen pokud je to nutné. (Určitě neloupejte drobnou červenou řepu, obarvila by všechnu ostatní zeleninu.) Zbylou zeleninu oloupejte a nakrájejte na úhledné větší dílky. Ve velké míse promíchejte ostatní přísady, vsypte zeleninu a promíchejte, aby se každý kousek obalil. Rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.
2 Řádně osolte a přiměřeně opepřete a pečte 40 minut za občasného obracení, až je zelenina měkká. Podávejte jako luxusní přílohu, přísadu do salátu nebo jako samostatné jídlo třeba s kuskusem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu(30 receptů)
- Červená řepa: 44 luxusních receptů, které vás zahřejí(44 receptů)