Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Španělská bramborová tortilla: Levné a syté jídlo, které překvapí nejen jednoduchostí, ale i chutí

Španělská omeleta
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Milujete španělskou kuchyni a rádi tvoříte jednoduchá jídla, která zasytí, a ještě dobře chutnají? Oceníte, že pořízení surovin na přípravu daného pokrmu nezruinuje vaši peněženku? Máte doma brambory, vejce, cibuli a olivový olej? Pokud jste si odpověděli kladně, pak se můžete směle pustit do španělské tortilly či omelety.

Bramborová tortilla (tortilla de patatas) je oblíbené španělské jídlo, které se může podávat jak teplé, tak i za studena. Ve Španělsku jej jedí nejčastěji jako předkrm, který se hodí k pivu či vínu.  

Správná tortilla de patatas by měla být stejnoměrně vysoká po celé své ploše – tomu napomůže pečlivé rozprostření surovin. Měla by mít zakulacené okraje a pevný povrch se zlatavým nádechem.

  • Vláčný vnitřek tortilly se nesmí lepit ani nesmí být suchý. Důležité je tedy pozvolné a stejnoměrné propékání. 
  • Tortillu de patatas můžete jíst samotnou, na kousku čerstvého pečiva i jako přílohu k masům.
  • Nejčastěji se krájí na trojúhelníky podobně jako dort nebo se krájí na malé kousky a podává jako tapas.

Skryt pre seznam

Jak ozvláštnit tortillu de patatas?

Tak jako má každý Čech jasnou představu o tom, jak má chutnat dokonalá svíčková, tak se v každé španělské rodině uchovává ten jediný ideální recept na tortillu de patatas. Asi nikoho nepřekvapí, že se vedou debaty, zda ta či ona surovina do receptu patří, či nikoli. Paradoxně nejdiskutovanější surovinou v receptu je prý cibule, která rozdělila Španěly na dva tábory.

Obě znepřátelené strany se však shodnou na tom, že by se nemělo šetřit na kvalitě potravin. A tak snad ve všech variantách receptu na tortillu naleznete doporučení, která říkají, že jsou vhodnější vejce z volného chovu, domácí brambory a ten nejkvalitnější olivový olej.

Ačkoli se španělská bramborová tortilla připravuje primárně z brambor, vajec a cibule, můžou se do směsi přidávat i další suroviny: zeleninu, šunku, chorizo, houby nebo také tvaroh.

  • Pokud se do bramborové tortilly přidají další suroviny, označuje se takový pokrm jako tortilla paisana.
Skryt pre seznam

Zajímavosti o španělské bramborové tortille

Zajímavým předmětem diskuse se stalo také krájení brambor. Jedni konzumenti preferují silnější plátky, jiní dávají přednost co nejtenčím. Někteří dokonce hlásají, že správná tortilla de patatas obsahuje bramborové kostičky a nikoli plátky. 

Za zmínku jistě také stojí informace, že tortillu de patatas prý rádi připravují zejména španělští muži. Obrácení tortilly totiž vyžaduje určitou technickou zručnost a zdatnost a do určité míry také sílu – tím vším se pánové rádi pochlubí. 

  • Ačkoli tortilla de patatas vznikla ve Španělsku, najdeme u nás její obdobu. Jedná se o selskou omeletu, jejímž základem jsou brambory a vejce, tyto dvě suroviny pak doplňuje různá zelenina, slanina, klobáska apod. 

Skryt pre seznam

Historie španělské bramborové tortilly

Historie pokrmu se datuje do dob kolem roku 1833. Tehdy vypukly tzv. karlistické války ve Španělsku spojené s generálem Tomásem de Zumalacárregui. Ten prý na smrt vyčerpaný a hladový vběhl do obydlí prosté ženy a žádal, aby ho nasytila.

Chudá žena měla údajně doma jen brambory, cibuli a vejce, a tak vše smíchala a připravila generálovi pokrm, který si tak oblíbil, že jej začal šířit i mezi své muže. Jídlo bylo jednoduché, syté a rychlé na přípravu.

Historik Javier López Linaj však první zmínky o původu tortilly de patatas klade už do roku 1798 do oblasti Extremadura, konkrétně do města Villanueva de la Serena. Tam se pořádá gastronomický veletrh, během něhož se dokonce vztyčuje památník na počest přípravy španělské tortilly.

Zdroje informací: CanalExtremaduraABCOchutnejteSvetPavelBerky

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín