Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sirup z červené řepy s lapachem

Recept na svůj originální sirup nám po 6. Apetit pikniku prozradil Miloš Semenyšin z Gurmánského krámku. Je skvělý, ten zkrátka musíte zkusit!

Vydání: 2016/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 1,5 litru
Doba přípravy: Do 10 minut
PT15M
Vaření 0:15
Nápoj

Ingredience

    • 2–3 lžíce lapacha (jihoamerický léčivý čaj, koupíte ho např. na www.prozdravi.cz)
    • 1,2 kg červené řepy
    • 1 kg krupicového cukru
    • cca 250 ml citronové šťávy (nejlépe čerstvé; pokud používáte tu z koncentrátu, tak jedině 100%, bez kyseliny citronové!) 

Příprava jídla

1 Převařte 1/2 litru vody, vsypte lapacho a nechte 5 minut lehce povařit a pak 15 minut louhovat.

2 Řepu oloupejte a odšťavněte, z tohoto množství byste měli dostat cca 1/2 litru čisté šťávy (záleží na řepě i na odšťavňovači). Ze šťávy odstraňte pěnu.

3 Nálev z lapacha přeceďte, smíchejte s řepnou šťávou a přes jemné plátýnko v cedníku ještě přefiltrujte.

4 Měli byste získat cca 1 litr nálevu, ten šetrně zahřívejte a vmíchejte do něj cukr (podle pravidla kolik kilo cukru, tolik litrů nálevu získáte).

5 Po důkladném rozmíchání začněte přilévat citronovou šťávu a ochutnávejte (kyselejší sirup bude osvěžující). Potom dolijte převařenou vodou do celkového množství 1,5 litru.

6 Plňte do čistých, v troubě zahřátých lahví, dobře zavíčkujte, a pokud vám to lahve dovolí, nechte je vychladnout dnem vzhůru. Po otevření uchovávejte v lednici. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Višňový koláč s ovesnými vločkami a tvarohem

Rajčatová omáčka s chilli

Broskvový džem s levandulí

Bezinkový koláč s limetkou

Přidat komentář