Červená řepa: 41 receptů s královnou studené kuchyně
Červená řepa si zaslouží místo na našich talířích. Zkuste se na tuto opomíjenou zeleninu podívat jinýma očima: je šťavnatá, voňavá a lehce nasládlá. Připravte si z ní pomazánky, saláty, chutné carpaccio nebo se inspirujte dalšími recepty, se kterými si řepu opravdu zamilujete!
Přesto, že je červená řepa známá především jako součást boršče, široké využití má také ve studené kuchyni.
- Mladé lístky řepy jsou výborné do salátů nebo jako lákavá barevná ozdoba nejrůznějšího mini občerstvení na párty a oslavách.
- Krásnou barvu a charakteristicky zemitou chuť mají i její klíčky. Červené nitě vtisknou noblesu chuťovkám i obyčejnému chlebu s oblíbenou pomazánkou.
- Syrovou bulvu odšťavněte a připravte si z ní elixír plný antioxidantů, vitamínů B a C, železa a dalších prospěšných látek.
Náš tip: Připravte si také řepovou pomazánku podle našeho video receptu
V syrovém stavu je červená řepa (hlavně ta větší) poměrně tvrdá, proto se pro další zpracování častěji používá vařená nebo pečená.
- Na tepelnou úpravu je řepa časově náročná. Počítejte s tím, že podle velikosti bulvy trvá hodinu až tři, než změkne.
- Proto z ekonomických důdovů doporučujeme vařit nebo péct ve větším množství najednou.
- Zbylou řepu přendejte do uzavíratelné krabičky a uchovávejte v lednici, kde vydrží další týden.
Salát z červené řepy
Stálicí mezi saláty je červená řepa s křenem:
- Vařenou řepu nastrouhejte, přidejte čerstvý křen a ochutíte solí, cukrem, jablečným octem nebo citronovou šťávou.
- Pro zjemnění přidejte lžíci kysané smetany.
- Vše nechte alespoň půl hodiny v chladu odležet, aby se chutě propojily.
Rozhodně nemusíte zůstávat u klasiky a červenou řepu kombinujte s vařenou čočkou, rýží nebo zelenými lístky salátu. Výborný je také bramborový salát s řepou a kyselým sleděm.
- Příjemné křupnutí zajistí v salátech opražená slunečnicová nebo piniová semínka.
- Pokrm okyselte citronovou šťávou, vinným, jablečným nebo balzamikovým octem.
- Krémovou konzistenci dodá majonéza nebo zakysaná smetana.
- Červená řepa si výborně rozumí s koprem, tymiánem, rozmarýnem, petrželkou, česnekem a cibulkou
Pomazánky z červené řepy
Nasládlá chuť řepy se vyjímá také v pomazánkách, které navíc získají růžový nádech a tím rozzáří pohoštění nejen na silvestrovských oslavách.
- Dokonalým pojivem jsou čerstvé krémové sýry, tvaroh a zakysaná smetana.
- Použitím tyčového mixéru docílíte hedvábně jemné konzistence. A z pomazánky rázem vykouzlíte dip, do kterého můžete namáčet špalíčky zeleniny, krekry nebo sýrovo-paprikové tyčinky podle našeho osvědčeného receptu.
Carpaccio z červené řepy
Označení italské speciality, která se původně připravovala z hovězího masa, se dnes používá prakticky pro jakékoli jídlo nakrájené na tenoučké plátky. V našem případě se jedná o carpaccio z marinované červené řepy, která je úhledně naskládaná na talíř.
- Výborně ji doplňují nejrůznější druhy čerstvých sýrů, především kozí nebo s modrou plísní.
- Kontrastní zelenou barvu dodají lístky rukoly, řeřichy i jiného mladého salátu.
- Navrch přidejte pražená semínka nebo oříšky.
Chipsy z červené řepy
Zeleninové chipsy jsou ideálním způsobem, jak zařadit více zeleniny do jídelníčku. Toto chutné mlsání si můžete snadno vyrobit doma.
- Podobně jako zeleninové hranolky i chipsy připravíte z jakékoli tvrdší zeleny, včetně červené řepy.
- Slabé plátky mrkve, celeru, ředkve nebo řepy osmažte ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku nebo je pokapejte olejem a upečte v troubě do křupava.
Bliny
Bliny jsou malé lívance, které pocházejí z Ruska. Připravují se nejčastěji naslano, s kaviárem. Ale protože se staly velmi oblíbeným pohoštěním na oslavách, začaly vznikat nejrůznější obměny chutí a barev.
- Lívanečky jsou chutné s marinovanou fetou a rajčaty, s vejci a kaviárem z lososa, ale také s červenou řepou a uzeným pstruhem.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food, Tasty