Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Červená řepa: 41 receptů s královnou studené kuchyně

Červená řepa: 41 receptů s královnou studené kuchyně
ZDROJ: Apetit

Červená řepa si zaslouží místo na našich talířích. Zkuste se na tuto opomíjenou zeleninu podívat jinýma očima: je šťavnatá, voňavá a lehce nasládlá. Připravte si z ní pomazánky, saláty, chutné carpaccio nebo se inspirujte dalšími recepty, se kterými si řepu opravdu zamilujete!

Přesto, že je červená řepa známá především jako součást boršče, široké využití má také ve studené kuchyni.

Náš tip: Připravte si také řepovou pomazánku podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

V syrovém stavu je červená řepa (hlavně ta větší) poměrně tvrdá, proto se pro další zpracování častěji používá vařená nebo pečená.

  • Na tepelnou úpravu je řepa časově náročná. Počítejte s tím, že podle velikosti bulvy trvá hodinu až tři, než změkne.
  • Proto z ekonomických důdovů doporučujeme vařit nebo péct ve větším množství najednou.
  • Zbylou řepu přendejte do uzavíratelné krabičky a uchovávejte v lednici, kde vydrží další týden.

Salát z červené řepy

Stálicí mezi saláty je červená řepa s křenem:

  • Vařenou řepu nastrouhejte, přidejte čerstvý křen a ochutíte solí, cukrem, jablečným octem nebo citronovou šťávou.
  • Pro zjemnění přidejte lžíci kysané smetany.
  • Vše nechte alespoň půl hodiny v chladu odležet, aby se chutě propojily.

Rozhodně nemusíte zůstávat u klasiky a červenou řepu kombinujte s vařenou čočkou, rýží nebo zelenými lístky salátu. Výborný je také bramborový salát s řepou a kyselým sleděm.

  • Příjemné křupnutí zajistí v salátech opražená slunečnicová nebo piniová semínka.
  • Pokrm okyselte citronovou šťávou, vinným, jablečným nebo balzamikovým octem.
  • Krémovou konzistenci dodá majonéza nebo zakysaná smetana.
  • Červená řepa si výborně rozumí s koprem, tymiánem, rozmarýnem, petrželkou, česnekem a cibulkou

Pomazánky z červené řepy

Nasládlá chuť řepy se vyjímá také v pomazánkách, které navíc získají růžový nádech a tím rozzáří pohoštění nejen na silvestrovských oslavách.

  • Dokonalým pojivem jsou čerstvé krémové sýry, tvaroh a zakysaná smetana.
  • Použitím tyčového mixéru docílíte hedvábně jemné konzistence. A z pomazánky rázem vykouzlíte dip, do kterého můžete namáčet špalíčky zeleniny, krekry nebo sýrovo-paprikové tyčinky podle našeho osvědčeného receptu.

Carpaccio z červené řepy

Označení italské speciality, která se původně připravovala z hovězího masa, se dnes používá prakticky pro jakékoli jídlo nakrájené na tenoučké plátky. V našem případě se jedná o carpaccio z marinované červené řepy, která je úhledně naskládaná na talíř.

  • Výborně ji doplňují nejrůznější druhy čerstvých sýrů, především kozí nebo s modrou plísní.
  • Kontrastní zelenou barvu dodají lístky rukoly, řeřichy i jiného mladého salátu.
  • Navrch přidejte pražená semínka nebo oříšky.

Chipsy z červené řepy

Zeleninové chipsy jsou ideálním způsobem, jak zařadit více zeleniny do jídelníčku. Toto chutné mlsání si můžete snadno vyrobit doma.

  • Podobně jako zeleninové hranolky i chipsy připravíte z jakékoli tvrdší zeleny, včetně červené řepy.
  • Slabé plátky mrkve, celeru, ředkve nebo řepy osmažte ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku nebo je pokapejte olejem a upečte v troubě do křupava.

Bliny

Bliny jsou malé lívance, které pocházejí z Ruska. Připravují se nejčastěji naslano, s kaviárem. Ale protože se staly velmi oblíbeným pohoštěním na oslavách, začaly vznikat nejrůznější obměny chutí a barev. 

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food, Tasty

Skryt pre seznam
Autor: kojzarova.m