Kandovaný zázvor a sirup

Kandovaný zázvor a sirup

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Na 2 malé zavařovací sklenice

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4056 kcal
Bílkoviny 18 g
Cukr 979 g
Tuky 3 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dá říz sladkému i slanému. Ne v každém obchodě ho mají, tak si ho vyrobte sami! Beztak je domácí kandovaný zázvor a sirup lepší.

Suroviny

zázvor (čerstvý) 750 g
čerstvý
krupicový cukr 600 g
3 hrnky o objemu 250 ml
kukuřičný sirup 250 ml
citron 1 ks
bez kůry, na plátky, bez pecek

1 Zázvor oloupejte. Snažte se, aby oloupaná slupka byla co nejtenčí, protože právě pod ní je zázvor nejšťavnatější. Zázvor pak nakrájejte na stejně velké nudličky silné jako sirky, ale o poloviční délce – nic pro netrpělivce.

2 Zázvorové nudličky nasypte do širokého hrnce (který v příštích třech dnech nebudete potřebovat). Zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Povařte 20 minut, pak přisypte třetinu cukru a počkejte, až se zcela rozpustí. Zakryjte a nechte uležet přes noc – jestli to bude na sporáku nebo v lednici, není podstatné.

3 Druhý den přiveďte obsah hrnce k varu a nechte čtvrt hodiny bublat na mírném ohni. Pak přidejte citron a kukuřičný sirup. Směs vařte bez pokličky čtvrt hodiny. Zakryjte a nechte přes noc odležet.

4 Třetí den přiveďte zázvor zase k varu, přisypte druhou třetinu cukru a nechte půl hodiny bublat na mírném plameni. Pak přisypte poslední třetinu cukru, a až se rozpustí, stáhněte z plamene. Nechte odležet přes noc.

5 Poslední den kandovaný zázvor v sirupu jen zahřejte a horký nalijte do sklenic. Pokud chcete uložit zázvor a sirup zvlášť, použijte cedník a trychtýř. Uchovávejte v tmavé spíži.

 

     

     

    TIPY & TRIKY

    • S krájením tenounkých nudliček je opravdu dost práce, ta má ale svůj smysl. Příliš velkými kusy zázvoru by špatně prostupoval cukerný roztok. Cukr je totiž konzervant, a kdybyste kousky ponechali velké, nedostal by se až doprostřed, a zázvor by tak nebyl trvanlivý. Správně kandovaný zázvor vydrží ve skleničce minimálně rok.
       
    • Místo kukuřičného sirupu se nám osvědčil i zlatý sirup. Je to částečně invertovaný cukr konzistence řidšího medu, který má tu výbornou vlastnost, že zpětně krystalizuje jen velmi pomalu. Koupíte ho v Tescu nebo v Marks & Spencer za cenu kolem 30 korun.
       
    • Zázvorový sirup se hlavně v anglosaských zemích hojně používá na moučníky nebo třeba na zmrzlinové poháry a plněné palačinky, v německy mluvících zemích zas najdete kandovaný zázvor v celé řadě vánočního cukroví. Také se jím například obkládá slavnostní šunka.

     

    Komentáře

    Stanislav Heinzl

    Kandovaný zázvor, ve kterém se používá kukuřičný sirup. Nevíte někdo proč se používá? K čemu je tam dobrý? Je v tom vaření nutný? Dá se něčím nahradit? V receptu je zmíněn zlatý sirup, ale nikde se o něm nemohu nic dozvědět?
    Děkuji za odpověď
    Standa

    Jana Kopřivová

    Dobrý den Stanislave, zlatý sirup je částečně invertovaný cukr, který koupíte např. v Tescu nebo v Marks & Spencer. Více viz recept.

    Hana Stuchlíková

    Díky zlatému sirupu nebude zázvorový sirup tak rychle zpětně krystalizovat. Vařím ho už několik let jen s cukrem a vypije se rychleji, než se objeví první krystalky:-)

    Apetit magazín

    Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

    S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
    • Lidé a jídlo

    Ayran: Osvěžující letní nápoj

    Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
    • Suroviny

    V létě potřebujete meloun!

    Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
    • Tipy a triky

    Z čeho připravit cheesecake?

    Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
    • Jak na to

    5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

    Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
    • Jak na to

    Jak mrazit bobulovité ovoce

    Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...

    Obchod Apetit