0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4 / 5. Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Snadné Na 2 malé zavařovací sklenice

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4056 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 979 g
Tuky 3 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dá říz sladkému i slanému. Ne v každém obchodě ho mají, tak si ho vyrobte sami! Beztak je domácí kandovaný zázvor a sirup lepší.

Suroviny

zázvor (čerstvý) 750 g
čerstvý
krupicový cukr 600 g
3 hrnky o objemu 250 ml
kukuřičný sirup 250 ml
bez kůry, na plátky, bez pecek

Postup

1

Zázvor oloupejte. Snažte se, aby oloupaná slupka byla co nejtenčí, protože právě pod ní je zázvor nejšťavnatější. Zázvor pak nakrájejte na stejně velké nudličky silné jako sirky, ale o poloviční délce – nic pro netrpělivce.

2

Zázvorové nudličky nasypte do širokého hrnce (který v příštích třech dnech nebudete potřebovat). Zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Povařte 20 minut, pak přisypte třetinu cukru a počkejte, až se zcela rozpustí. Zakryjte a nechte uležet přes noc – jestli to bude na sporáku nebo v lednici, není podstatné.

3

Druhý den přiveďte obsah hrnce k varu a nechte čtvrt hodiny bublat na mírném ohni. Pak přidejte citron a kukuřičný sirup. Směs vařte bez pokličky čtvrt hodiny. Zakryjte a nechte přes noc odležet.

4

Třetí den přiveďte zázvor zase k varu, přisypte druhou třetinu cukru a nechte půl hodiny bublat na mírném plameni. Pak přisypte poslední třetinu cukru, a až se rozpustí, stáhněte z plamene. Nechte odležet přes noc.

5

Poslední den kandovaný zázvor v sirupu jen zahřejte a horký nalijte do sklenic. Pokud chcete uložit zázvor a sirup zvlášť, použijte cedník a trychtýř. Uchovávejte v tmavé spíži.

TIPY & TRIKY

  • S krájením tenounkých nudliček je opravdu dost práce, ta má ale svůj smysl. Příliš velkými kusy zázvoru by špatně prostupoval cukerný roztok. Cukr je totiž konzervant, a kdybyste kousky ponechali velké, nedostal by se až doprostřed, a zázvor by tak nebyl trvanlivý. Správně kandovaný zázvor vydrží ve skleničce minimálně rok.
     
  • Místo kukuřičného sirupu se nám osvědčil i zlatý sirup. Je to částečně invertovaný cukr konzistence řidšího medu, který má tu výbornou vlastnost, že zpětně krystalizuje jen velmi pomalu. Koupíte ho v Tescu nebo v Marks & Spencer za cenu kolem 30 korun.
     
  • Zázvorový sirup se hlavně v anglosaských zemích hojně používá na moučníky nebo třeba na zmrzlinové poháry a plněné palačinky, v německy mluvících zemích zas najdete kandovaný zázvor v celé řadě vánočního cukroví. Také se jím například obkládá slavnostní šunka.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Komentáře

Stanislav Heinzl

Kandovaný zázvor, ve kterém se používá kukuřičný sirup. Nevíte někdo proč se používá? K čemu je tam dobrý? Je v tom vaření nutný? Dá se něčím nahradit? V receptu je zmíněn zlatý sirup, ale nikde se o něm nemohu nic dozvědět?
Děkuji za odpověď
Standa

Jana Kopřivová

Dobrý den Stanislave, zlatý sirup je částečně invertovaný cukr, který koupíte např. v Tescu nebo v Marks & Spencer. Více viz recept.

Hana Stuchlíková

Díky zlatému sirupu nebude zázvorový sirup tak rychle zpětně krystalizovat. Vařím ho už několik let jen s cukrem a vypije se rychleji, než se objeví první krystalky:-)

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč