Kandovaný zázvor a sirup

Kandovaný zázvor a sirup

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4056 kcal
Bílkoviny 18 g
Cukr 979 g
Tuky 3 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dá říz sladkému i slanému. Ne v každém obchodě ho mají, tak si ho vyrobte sami! Beztak je domácí kandovaný zázvor a sirup lepší.

Suroviny

zázvor (čerstvý) 750 g
čerstvý
krupicový cukr 600 g
3 hrnky o objemu 250 ml
kukuřičný sirup 250 ml
citron 1 ks
bez kůry, na plátky, bez pecek

1 Zázvor oloupejte. Snažte se, aby oloupaná slupka byla co nejtenčí, protože právě pod ní je zázvor nejšťavnatější. Zázvor pak nakrájejte na stejně velké nudličky silné jako sirky, ale o poloviční délce – nic pro netrpělivce.

2 Zázvorové nudličky nasypte do širokého hrnce (který v příštích třech dnech nebudete potřebovat). Zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Povařte 20 minut, pak přisypte třetinu cukru a počkejte, až se zcela rozpustí. Zakryjte a nechte uležet přes noc – jestli to bude na sporáku nebo v lednici, není podstatné.

3 Druhý den přiveďte obsah hrnce k varu a nechte čtvrt hodiny bublat na mírném ohni. Pak přidejte citron a kukuřičný sirup. Směs vařte bez pokličky čtvrt hodiny. Zakryjte a nechte přes noc odležet.

4 Třetí den přiveďte zázvor zase k varu, přisypte druhou třetinu cukru a nechte půl hodiny bublat na mírném plameni. Pak přisypte poslední třetinu cukru, a až se rozpustí, stáhněte z plamene. Nechte odležet přes noc.

5 Poslední den kandovaný zázvor v sirupu jen zahřejte a horký nalijte do sklenic. Pokud chcete uložit zázvor a sirup zvlášť, použijte cedník a trychtýř. Uchovávejte v tmavé spíži.

 

     

     

    TIPY & TRIKY

    • S krájením tenounkých nudliček je opravdu dost práce, ta má ale svůj smysl. Příliš velkými kusy zázvoru by špatně prostupoval cukerný roztok. Cukr je totiž konzervant, a kdybyste kousky ponechali velké, nedostal by se až doprostřed, a zázvor by tak nebyl trvanlivý. Správně kandovaný zázvor vydrží ve skleničce minimálně rok.
       
    • Místo kukuřičného sirupu se nám osvědčil i zlatý sirup. Je to částečně invertovaný cukr konzistence řidšího medu, který má tu výbornou vlastnost, že zpětně krystalizuje jen velmi pomalu. Koupíte ho v Tescu nebo v Marks & Spencer za cenu kolem 30 korun.
       
    • Zázvorový sirup se hlavně v anglosaských zemích hojně používá na moučníky nebo třeba na zmrzlinové poháry a plněné palačinky, v německy mluvících zemích zas najdete kandovaný zázvor v celé řadě vánočního cukroví. Také se jím například obkládá slavnostní šunka.

     

    Apetit magazín

    • Novinky a zajímavosti

    Kde se může skrývat lepek?

    Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
    • Novinky a zajímavosti

    EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

    Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
    • Jak na to

    Jak na bezlepkový chléb?

    Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
    • Tipy redakce

    10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

    Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
    • Suroviny

    Jak uvařit dokonalou cibuládu

    Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...

    Obchod Apetit