
Ryba zapečená se zeleninou
Základem omáčky je kelímek nízkotučného sýra, takže se příprava velmi zjednoduší.
Vydání: 2005/1
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 500 g moučných brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
- 600 g světlé kořenové zeleniny (petržel, pastiák, tuřín) či kedluben, nakrájené na kousky
- 200 g sýra Tartare, nejlépe s česnekem a bylinkami
- 4 lžičky kukuřičného škrobu, rozmíchaného v troše studené vody
- 150 ml zeleninového vývaru
- 650 g větších filetů z bělomasé ryby (např. aljašská treska)
- 100 g vařených vyloupaných krevet
- 1 lžíci jemně sekané petrželky
- sůl a pepř
Příprava jídla
1. Brambory a zeleninu oloupejte, vsypte do hrnce s vroucí vodou, snižte plamen a vařte asi 20 minut (do měkka).
2. Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Zatímco se brambory a zelenina vaří, smíchejte ve větším kastrolu sýr s vývarem a za stálého promíchávání prohřejte na mírném ohni, až vznikne hladká omáčka. Přilijte škrob s vodou a krátce povařte, aby sýrová omáčka zhoustla.
3. Vsypte do ní kousky ryby, krevety a petrželku. Přesuňte do hlubšího pekáčku nebo zapékací nádoby o objemu 1,5 litru. Ze zeleniny a brambor slijte vodu; směs rozmačkejte, osolte a opepřete. Pokryjte rybu zeleninou s bramborami, vložte do trouby a 25–30 minut zapékejte.
4. Nakonec vložte na několik minut pod gril, aby bramborová směs zezlátla..
jedna porce obsahuje: cca 1508 kJ, 45 g bílkovin, 36 g cukrů, 5 g tuku, nasycené mastné kyseliny žádné, 5 g vlákniny, dodatkový cukr žádný, 1,34 g soli
Obměny
Luxusní verze vznikne, když místo tresky zapečete čerstvého lososa a místo krevet k němu přidáte směs mořských plodů, která je v mraženém stavu snadno dostupná.
Levnou verzi si naopak připravíte tak, že krevety nahradíte hráškem a žampiony.
Pro zdraví:
Všechny bělomasé mořské ryby obsahují málo tuku a jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitaminů A a D a hodnotných omega-3 mastných kyselin.
2. Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Zatímco se brambory a zelenina vaří, smíchejte ve větším kastrolu sýr s vývarem a za stálého promíchávání prohřejte na mírném ohni, až vznikne hladká omáčka. Přilijte škrob s vodou a krátce povařte, aby sýrová omáčka zhoustla.
3. Vsypte do ní kousky ryby, krevety a petrželku. Přesuňte do hlubšího pekáčku nebo zapékací nádoby o objemu 1,5 litru. Ze zeleniny a brambor slijte vodu; směs rozmačkejte, osolte a opepřete. Pokryjte rybu zeleninou s bramborami, vložte do trouby a 25–30 minut zapékejte.
4. Nakonec vložte na několik minut pod gril, aby bramborová směs zezlátla..
jedna porce obsahuje: cca 1508 kJ, 45 g bílkovin, 36 g cukrů, 5 g tuku, nasycené mastné kyseliny žádné, 5 g vlákniny, dodatkový cukr žádný, 1,34 g soli
Obměny
Luxusní verze vznikne, když místo tresky zapečete čerstvého lososa a místo krevet k němu přidáte směs mořských plodů, která je v mraženém stavu snadno dostupná.
Levnou verzi si naopak připravíte tak, že krevety nahradíte hráškem a žampiony.
Pro zdraví:
Všechny bělomasé mořské ryby obsahují málo tuku a jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitaminů A a D a hodnotných omega-3 mastných kyselin.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
31. Srpen 2007 09:25