Recepty se sýrem
Chcete připravit oběd nebo večeři se sýrem, který máte zrovna doma v lednici? Stačí zadat název sýra do našeho vyhledávače, kde na vás po rozkliknutí čeká spousta sýrové inspirace. Sýry můžete využít k přípravě dokonale jemné a krémové sýrové omáčky, ze sýr je skvělý v zapečených bramborách nebo těstovinách, sýr dodá správný švih i bramborové kaši.
...
Bez balkánského sýra se neobejde bulharská kuchyně, kde tvoří nezbytný doprod skoro ke každému jídlu. Zrovna tak řecká kuchyně by bez sýru feta či haloumi nebyla kompletní. Francouzi nebo Švýcaři stojí za zrodem mnoha sýrů jako gruyère, comté, emmental, tilsiter, které tvoří důležité suroviny jejich národních pokrmů. Italskou gastronomii do značné míry tvoří právě sýry, kdo by neznal gorgonzolu, parmazán nebo mozzarellu. Pokud máte raději lehčí sýry, poradíme vám, jak připravit svěží jídlo ze sýru cottage nebo nadýchaného čerstvého kozího sýra. Těšit se můžete na příval sýrové inspirace z celého světa, nechybí však ani tradiční český smažený sýr.
Sýr v nejrůznějších podobách může sloužit jakohlavní bílkovinná složka pokrmu, skvěle ale funguje i jako doprovodná nebo ochucující surovina. Důležitou roli hraje volba vhodného sýra do konkrétního pokrmu. Sýry nejrůznějších druhů seženete poměrně snadno, proto můžete snadno připravit například tradiční švýcarské fondue nebo raclette, indický sýr panýr (paneer) se špenátem, italské gnocchi s gorgonzolou, pizzu Margheritu s mozzarellou nebo český holandský řízek. Další řadu dezertů připravíte s ricottou, mascarpone či žervé.
Raclette a fondue - pokrmy, které spojují
Francouzi patří mezi opravdové labužníky, kteří vyznávají motto, že jídlo lidi spojuje. Alpské pokrmy jako jsou fondue a raclette jsou pro sdílení jídla a společného jídla jako stvořené-
- Raclette: Pokrm, při kterém tavíte sýr a doplňujete ho surovinami podle své chuti. Součástí speciálního stolního raclette grilu jsou malé pánvičky, na které se vkládá stejnojmenný sýr. Natavený raclette pak přemístíte na talíř, kde se lahodně rozteče nejčastěji po vařených bramborách.
- Fondue: Jemná sýrová omáčka se podává v žáruvzdorné míse, pod kterou hoří plamínek. Ten brání tuhnutí hutné sýrové omáčky s vínem a destilátem, do které se namáčejí kousky pečiva. Na fondue se zpravidla používá kombinace švýcarských sýrů (např. gruyère, vacherin nebo appenzeller).
Pokrmy s mozzarellou či gorgonzolou
Máte rádi chuťově jemnou mozzarellu, která nesmí chybět na italské pizze nebo raději dáváte přednost výraznějším sýrům s ušlechtilou modrou plísní? U nás zaručeně najdete recepty dle své chuti.
- Rizoto s gorgonzolou: Pravé italské rizoto se neobejde bez poctivého másla, kvalitní kulatozrnné rýže a ppermazánu. Dobrému rizotovému základu svědčí také bílé víno a poctivý vývar. Rizoto s gorgonzolou je navíc nabité výraznou chutí plísňového sýra, kterému neobyčejně sluší kombinace s vlašskými ořechy.
- Marinovaná mozzarella: Když vás večer honí mlsná, marinovaná mozzarella je pravé potěšení k čerstvému pečivu a sklence bílého vína. Je lehká a ostatní ingredience jí dodávají spoustu skvělé chuti. Vedle mozzarelly tvoří základ kvalitní olivový olej a čerstvé bylinky.
Je libo čerstvýdomácí sýr nebo do křupava připravený smažák?
Česká kuchyně používá sýry ve studené kuchyni v pomazánkách a sýrových roládách, či v pečivu. V té teplé se využívají spíše polotvrdé sýry a sýry s modrou plísní při zapékání či plnění masa, brambor a zeleniny. Hlavní hvězdou mezi hlavními sýrovými chody je pak smažený sýr, smažený camembert nebo smažené omoloucké tvarůžky.
- Vyzkoušejte třeba přípravu domácí čerstvého sýra z plnotučného mléka a podmáslí a vychutnejte si svůj sýrový výrobek samotný, nebo jako součást pomazánek či oblíbeného receptu na těstoviny se sýrem.
- Pokud se rádi nostalgicky vracíte k hospodské klasice v podobě smaženého sýra, vyzkoušejte náš recept na smažené sýrové jednohubky, které si namáčejte do domácí tatarky.
- Silnou fanouškovskou základnu má také nakládaný hermelín nebo tvarůžky v pivním těstíčku.
Celý popis