Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ryba zapečená se zeleninou
Ryba zapečená se zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ryba zapečená se zeleninou

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1441 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 200 g
Tuky 143 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základem omáčky je kelímek nízkotučného sýra, takže se příprava velmi zjednoduší.

Suroviny

moučný typ
kořenová zelenina 600 g
světlá
sýr 200 g
tartare nejlépe s česnekem a bylinkami
škrob 4 ČL
vývar zeleninový 150 ml
bělomasá ryba 650 g
např. aljašská treska
krevety 100 g
vařené, loupané
petrželka 1 PL
jemně nasekaná
sůl
pepř

Postup

1

Brambory a zeleninu oloupejte, vsypte do hrnce s vroucí vodou, snižte plamen a vařte asi 20 minut (do měkka).

2

Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Zatímco se brambory a zelenina vaří, smíchejte ve větším kastrolu sýr s vývarem a za stálého promíchávání prohřejte na mírném ohni, až vznikne hladká omáčka. Přilijte škrob s vodou a krátce povařte, aby sýrová omáčka zhoustla.

3

Vsypte do ní kousky ryby, krevety a petrželku. Přesuňte do hlubšího pekáčku nebo zapékací nádoby o objemu 1,5 litru. Ze zeleniny a brambor slijte vodu; směs rozmačkejte, osolte a opepřete. Pokryjte rybu zeleninou s bramborami, vložte do trouby a 25–30 minut zapékejte.

4

Nakonec vložte na několik minut pod gril, aby bramborová směs zezlátla..
jedna porce obsahuje: cca 1508 kJ, 45 g bílkovin, 36 g cukrů, 5 g tuku, nasycené mastné kyseliny žádné, 5 g vlákniny, dodatkový cukr žádný, 1,34 g soli

Obměny
Luxusní verze vznikne, když místo tresky zapečete čerstvého lososa a místo krevet k němu přidáte směs mořských plodů, která je v mraženém stavu snadno dostupná.
Levnou verzi si naopak připravíte tak, že krevety nahradíte hráškem a žampiony.

Pro zdraví:
Všechny bělomasé mořské ryby obsahují málo tuku a jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitaminů A a D a hodnotných omega-3 mastných kyselin.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/1

Komentáře

31.08.2007 09:25
Recept se nachází v č.1/05, str.71