Recepty s krevetami
Krevety patří mezi mořské plody, které se milují lidé po celém světě. Krevety ale tvoří součást středozemní kuchyně ale také mexické, indické, thajské, japonské nebo vietnamské. Jde o oblíbenou surovinu i mezi kulinářskými začátečnáky, protože jejich příprava je rychlá a nenáročná, navíc skvěle chutnají. Krevetám totiž stačí jen pár minut na pánvi s česnekem a kapkou bílého vína, abyste dosli pokrm jako z prvotřídní restaurace.
...
Krevety, tygří krevety, garnely nebo garnáti mají za syrova šedou barvu, zrůžoví až při tepelné úpravě. Jak syrové tak vařené krevety jsou běžně k dostání chlazené nebo mražené. Zásoba krevet v mrazničce vám může vytrhnout mnohdy trn z paty, až nebudete vědět, co rychle připravit k obědu či večeři.
- Pohodlnější pro strávníky jsou krevety loupané, k jejichž jídlu nejsou potřeba ruce, voda a utěrka. Neloupané krevety zase mohou být čerstvější, levnější a jejich použití autentičtější.
- Ať už čerstvé nebo mražené, zpravidla nepotřebují žádné speciální koření ani složité postupy. Vyžadují jen krátkou tepelnou úpravu: syrovým krevetám stačí pár minut, dokud nezrůžoví.
- I když používáte růžové, tedy tepelně zpracované krevety, nechte je raději ještě "prohřát" na pánvi nebo ve vroucí vodě – i pokud je plánujete na studeno, například do salátu.
- Ideální přílohou ke krevetám ve středomořském stylu je bageta nebo jiné bílé pečivo. K asijské úpravě krevet se hodí rýže.
Jak připravit krevety
Mražené krevety můžete přes noc nechat rozmrazit v lednici, ovšem do polévek nebo kari můžete použít mražené rovnou z pytlíku. Stejně tak můžete rozmražování růžových krevet urychlit prolitím horkou vodou.
- Připravte si krevety na pánvi podle některého z našich osvědčených receptů, nebo větší tygří krevety napíchněte na bambusovou špejli a hoďte na gril.
- Jejich příprava je rychlá a podle velikosti jim na rožni postačí 1–3 minuty.
Celý popis