Ryba pečená v soli

Ryba pečená v soli

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 246 kcal
Bílkoviny 39 g
Cukr 0 g
Tuky 8 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jeden hrnec, ryba a voňavé koření. Do hodiny se vaše kuchyně přenese do středomoří.

Suroviny

ryba 1 ks
vykuchaná, např. pražma
bylinky 1 svazek
bazalka, tymián, kopr, estragon
sůl 2 kg
mořská
bílek 2 ks

1Rybu omyjte a osušte. Kůže by měla pokud možno zůstat v celku. Naplňte rybu bylinkami.

2Na dno většího pekáče nasypte kilo hrubé soli a položte na ni rybu. Pokud máte dost bylin, můžete je na ni klidně ještě naklást.

3Zbytek soli spojte v míse s bílky; směs později vytvoří požadovanou krustu. Hmotou překryjte rybu tak, aby nebyl vidět ani kousek. Povrch můžete ještě trošku pokropit vodou (stačí máchnout nad rybou mokrou rukou).

4Troubu vyhřejte na 180 ˚C a vsuňte do ní pekáč. Doba pečení záleží na váze ryby: počítejte se čtvrthodinou na každého půl kila. Silnější rybu, jako je třeba losos, lze péct i při teplotě až 220 ˚C . Pak počítejte s deseti minutami na každých 500 gramů.

5Po upečení porušte ztvrdlou krustu nožem a rybu jemně vyjměte. Podávejte nejlépe s bílým chlebem a jednoduchým salátem.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit