Jeden hrnec, ryba a voňavé koření. Do hodiny se vaše kuchyně přenese do středomoří.
Suroviny
Postup
Rybu omyjte a osušte. Kůže by měla pokud možno zůstat v celku. Naplňte rybu bylinkami.
Na dno většího pekáče nasypte kilo hrubé soli a položte na ni rybu. Pokud máte dost bylin, můžete je na ni klidně ještě naklást.
Zbytek soli spojte v míse s bílky; směs později vytvoří požadovanou krustu. Hmotou překryjte rybu tak, aby nebyl vidět ani kousek. Povrch můžete ještě trošku pokropit vodou (stačí máchnout nad rybou mokrou rukou).
Troubu vyhřejte na 180 ˚C a vsuňte do ní pekáč. Doba pečení záleží na váze ryby: počítejte se čtvrthodinou na každého půl kila. Silnější rybu, jako je třeba losos, lze péct i při teplotě až 220 ˚C . Pak počítejte s deseti minutami na každých 500 gramů.
Po upečení porušte ztvrdlou krustu nožem a rybu jemně vyjměte. Podávejte nejlépe s bílým chlebem a jednoduchým salátem.
Komentáře