Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečený hovězí roštěnec se sladkými cibulkami a pečeným česnekem

Klidně upečte větší kus – sendvič se studenými plátky pečeného hovězího je labužnická záležitost
Vydání: 2005/9
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 2 hodiny a 10 minut
P
Středomořská

Ingredience

    • 2 kg hovězí pečeně
    • 4 velké červené cibule
    • 4 lžíce olivového oleje + trochu na česnek
    • 1 lžíci tmavého třtinového cukru
    • 1 lžíci octa balsamico
    • 2 velké hlavičky česneku
    • sůl a pepř

    Na omáčku:
    • 1 lžíci hladké mouky
    • 600 ml kvalitního hovězího vývaru
    • 2 lžíce octa balsamico
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C, a vložte do ní dvě mřížky – jednu na pekáč s masem a druhou na zeleninu. Hovězí po libosti osolte a opepřete, vložte do pekáče a pečte dvacet minut na každých 450 g váhy (respektive pětadvacet na středně propečené a třicet minut na dobře propečené maso). Podlévejte trochou vody, aby mohla vzniknout lahodná šťáva.

2. Mezitím oloupejte cibule (neodřezávejte kořínky), nakrájejte je na čtvrtky a vložte do pekáčku. Smíchejte olej, cukr a balzamikový ocet a směsí obalte cibulky. Odřízněte vršky hlaviček česneku, aby byly vidět stroužky. Zakapejte trochou olivového oleje a přidejte k cibulkám.

3. Tři čtvrtě hodiny před koncem pečení masa vložte pekáč s cibulkami a česnekem na spodní mřížku trouby a za občasného obracení pečte. Cibulky by měly změknout a zkaramelizovat a česnek by měl jít vytlačit palcem a ukazovákem.

4. Teď maso vyjměte z trouby, překryjte fólií (potravinářskou fólií nebo alobalem) a dejte ho odpočinout někam do tepla.

5. Mezitím připravte omáčku. V pekáči nechte jen asi lžíci tuku, vložte ho přímo nad plamen, přidejte mouku a půl minuty smažte. Postupně přimíchávejte vývar a odškrabávejte usazeniny ze dna pekáče. Až vznikne hladká omáčka, míchejte, dokud trochu nezhoustne, a potom přidejte ocet a pomalu vařte asi pět minut. Před podáváním omáčku osolte, opepřete a přidejte všechnu šťávu, kterou jste mezitím získali z odpočívajícího masa. Pokud máte rádi velmi jemné omáčky, můžete ji propasírovat přes síto. Hotovou pečeni podávejte se sladkými cibulkami a vyloupaným změklým česnekem.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.9/05, str.28

Přidat komentář