Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Pečený hovězí roštěnec se sladkými cibulkami a pečeným česnekem

Pečený hovězí roštěnec se sladkými cibulkami a pečeným česnekem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4619 kcal
Bílkoviny 466 g
Sacharidy 165 g
Tuky 221 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klidně upečte větší kus – sendvič se studenými plátky pečeného hovězího je labužnická záležitost

Suroviny

hovězí maso 2 kg
cibule červená 4 ks
velká
olivový olej 4 PL
a trochu na utření česneku
třtinový cukr 1 PL
tmavý
balzamikový ocet 1 PL
česnek 2
sůl
pepř
Na omáčku
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar hovězí 600 ml
kvalitní
balzamikový ocet 2 PL
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

1Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C, a vložte do ní dvě mřížky – jednu na pekáč s masem a druhou na zeleninu. Hovězí po libosti osolte a opepřete, vložte do pekáče a pečte dvacet minut na každých 450 g váhy (respektive pětadvacet na středně propečené a třicet minut na dobře propečené maso). Podlévejte trochou vody, aby mohla vzniknout lahodná šťáva.

2Mezitím oloupejte cibule (neodřezávejte kořínky), nakrájejte je na čtvrtky a vložte do pekáčku. Smíchejte olej, cukr a balzamikový ocet a směsí obalte cibulky. Odřízněte vršky hlaviček česneku, aby byly vidět stroužky. Zakapejte trochou olivového oleje a přidejte k cibulkám.

3Tři čtvrtě hodiny před koncem pečení masa vložte pekáč s cibulkami a česnekem na spodní mřížku trouby a za občasného obracení pečte. Cibulky by měly změknout a zkaramelizovat a česnek by měl jít vytlačit palcem a ukazovákem.

4Teď maso vyjměte z trouby, překryjte fólií (potravinářskou fólií nebo alobalem) a dejte ho odpočinout někam do tepla.

5Mezitím připravte omáčku. V pekáči nechte jen asi lžíci tuku, vložte ho přímo nad plamen, přidejte mouku a půl minuty smažte. Postupně přimíchávejte vývar a odškrabávejte usazeniny ze dna pekáče. Až vznikne hladká omáčka, míchejte, dokud trochu nezhoustne, a potom přidejte ocet a pomalu vařte asi pět minut. Před podáváním omáčku osolte, opepřete a přidejte všechnu šťávu, kterou jste mezitím získali z odpočívajícího masa. Pokud máte rádi velmi jemné omáčky, můžete ji propasírovat přes síto. Hotovou pečeni podávejte se sladkými cibulkami a vyloupaným změklým česnekem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.9/05, str.28

Obchod Apetit