Klidně upečte větší kus – sendvič se studenými plátky pečeného hovězího je labužnická záležitost
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C, a vložte do ní dvě mřížky – jednu na pekáč s masem a druhou na zeleninu.
Hovězí po libosti osolte a opepřete, vložte do pekáče a pečte dvacet minut na každých 450 g váhy (respektive pětadvacet na středně propečené a třicet minut na dobře propečené maso). Podlévejte trochou vody, aby mohla vzniknout lahodná šťáva.
Mezitím oloupejte cibule (neodřezávejte kořínky), nakrájejte je na čtvrtky a vložte do pekáčku. Smíchejte olej, cukr a balzamikový ocet a směsí obalte cibulky. Odřízněte vršky hlaviček česneku, aby byly vidět stroužky. Zakapejte trochou olivového oleje a přidejte k cibulkám.
Tři čtvrtě hodiny před koncem pečení masa vložte pekáč s cibulkami a česnekem na spodní mřížku trouby a za občasného obracení pečte. Cibulky by měly změknout a zkaramelizovat a česnek by měl jít vytlačit palcem a ukazovákem.
Teď maso vyjměte z trouby, překryjte fólií (potravinářskou fólií nebo alobalem) a dejte ho odpočinout někam do tepla.
Mezitím připravte omáčku. V pekáči nechte jen asi lžíci tuku, vložte ho přímo nad plamen, přidejte mouku a půl minuty smažte. Postupně přimíchávejte vývar a odškrabávejte usazeniny ze dna pekáče.
Až vznikne hladká omáčka, míchejte, dokud trochu nezhoustne, a potom přidejte ocet a pomalu vařte asi pět minut. Před podáváním omáčku osolte, opepřete a přidejte všechnu šťávu, kterou jste mezitím získali z odpočívajícího masa. Pokud máte rádi velmi jemné omáčky, můžete ji propasírovat přes síto.
Hotovou pečeni podávejte se sladkými cibulkami a vyloupaným změklým česnekem.
Komentáře