Dušená roštěnka se zapraženou krupicí

Dušená roštěnka se zapraženou krupicí

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1760 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 269 g
Tuky 54 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prověřená klasika v podobě dušené roštěnky má řadu snadných variant, díky kterým budete s naším receptem slavit opakovaný úspěch. Zvlášť když jídlo doplníte neobvyklou, ale báječnou přílohou: zapraženou krupicí.

Suroviny

4 ks
hovězí roštěná každá cca 150g
mouka pšeničná hladká 50 g
rostlinný olej
na opečení masa
cibule 1 ks
větší, oloupaná
kapary 2 PL
krupice 300 g
máslo 60 g
sůl
pepř
hrubě mletý

1. Roštěnky odblaňte a okraje případně několikrát nařízněte, aby se při opékání nekroutily. Lehce naklepejte, osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. V kastrolu rozpalte tuk a maso na něm zprudka opečte.

2. Do tuku k roštěnkám přisypte nadrobno nakrájenou cibuli. Krátce ji osmahněte a poté podlijte vodou anebo vývarem.

3. Přikryjte pokličkou a za občasného podlévání duste doměkka. Dobu přípravy zkrátíte, když použijete tlakový hrnec. Jakmile je maso měkké, vyjměte ho a šťávu proceďte.

4. Do omáčky přidejte kapary, dochuťte solí a pepřem. Vložte zpátky roštěnky a společně prohřejte.

5. Krupici vsypte do širokého kastrolu a za stálého míchání pražte dozlatova, trvá to asi tři minuty. Zalijte takovým množstvím vody, aby sahala na prst vysoko nad krupici. Dejte pozor, abyste se neopařili, protože se zvedne oblak horké páry.

6. Tekutina se vsákne skoro okamžitě – a v té chvíli kastrol stáhněte ze zdroje tepla. Osolte a vmíchejte máslo. Před podáváním krupici buď načechrejte vidličkou, nebo z ní naopak sběračkou vytvarujte úhledné kopečky.

TIPY & TRIKY

  • MASO Na přípravu roštěnek se nejlépe hodí nízký roštěnec. Vysoký roštěnec je méně vhodný, protože má hrubší vláknitost, maso není tak pevně srostlé a horní vrstva se od spodní často odděluje – což ovšem narušuje jen estetický dojem. Pokud však maso neupravujete jako minutku, ale dusíte, není to žádný problém. Podobným způsobem lze připravit i plátky z květové špičky.
  • MINUTKA Roštěnka je samozřejmě výborná i jako minutka. Nechte si uříznout silnější plátky, asi dvoucentimetrové. V postupu vynechte dušení, jenom maso opečte (z každé strany dvě až tři minuty), vyjměte a uchovejte horké. Rychle dokončete omáčku a podávejte. Minutka z roštěnky se vám zaručeně povede na vroubkované grilovací pánvi.
  • KRUPICE Tahle příloha pochází z dob našich babiček a můžu všem doporučit, aby ji vyzkoušeli. Je výtečná, konzistencí připomíná kuskus, ale díky pražení má báječnou oříškovou příchuť. Je mimořádně snadná na přípravu a můžete ji podávat třeba i k pečeni. Když do ní navíc zamícháte šťávu z pečení, povznesete její chuť na ještě vyšší úroveň.
  • PEPŘ Místo hrubě mletého pepře vyzkoušejte steakové pepřové koření. V tom případě ale méně solte, protože hotové kořenicí směsi už sůl většinou obsahují.
  • SÁDLO Když maso připravíte na sádle, docílíte plnější, intenzivnější chuti. Sádlo můžete také vmíchat do krupice místo másla. Jen to klidně zkuste – budete v souladu se současnými trendy! Do restaurací se totiž vrací ,domácí kuchyně‘ a s ní i sádlo.
  • SMETANA Dobrá smetana vylepší skoro všechno včetně vaší nálady. Rozkvedlejte ve 150 ml lžičku hladké mouky a přidejte ji do omáčky ke konci dušení. Pořádně provařte a proceďte, ještě než přidáte kapary. Omáčku tím báječně zjemníte.
  • OBMĚNY Místo kaparů můžete do omáčky přidat 200 g čerstvých hub podušených na másle. Znojemskou variantu zase dostanete podušením několika pokrájených kyselých okurek. Maďarskem jídlo zavoní, když místo pepře použijete sladkou papriku a k cibuli přidáte 50 g slaniny nakrájené na kostičky; ke konci omáčku zjemněte smetanou a dochuťte 1 paprikou, nakrájenou na drobné kostičky a podušenou na másle. A co takhle olivy, hořčice, křen, citronová kůra, sardelová pasta nebo bylinky?
  • ESTERHÁZY Lahodné roštěnky tohoto jména si připravíte tak, že v kroku 2 spolu s cibulí osmahnete kousek celeru, 1 mrkev a 1 petržel, vše nastrouhané nahrubo. Přidejte 4 kuličky celého pepře, 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list, nastrouhanou kůru z 1 citronu a lžíci octa. Pokračujte podle základního receptu, ale v kroku 3 šťávu zjemněte 150 ml zakysané smetany a 100 ml bílého vína, v němž jste rozmíchali lžíci hladké mouky.

Komentáře

Lenka Orálková

doporučuji, krupici jsem sice nedělala, ale roštěnka je vítečná

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit