Vídeňská roštěná je stálicí české kuchyně a důkaz, že i z tužšího masa můžete připravit dokonalou dobrotu, když maso naložíte (olej, citronová či limetová šťáva a koření) a pomalu a dlouho připravujete v troubě. Recept na vídeňská roštěnku vyžaduje víc času, ale rozhodně to za to stojí.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Na oleji v kastrolu osmažte pokrájenou cibuli, shrňte ji stranou a osmahněte z obou stran plátky masa. Přidejte koření a krátce povařte, až se šťáva vysmahne.
Vyjměte maso, zaprašte moukou, podlijte vodou, aby vznikla řidší šťáva, a vraťte roštěnky. Pod pokličkou v troubě duste asi hodinu. Maso potřete hořčicí, ochuťte případně solí a pepřem a znovu duste ještě hodinu, až bude zcela křehké a šťáva hezky zhoustne.
Jednu mrkev jemně nastrouhejte na ozdobu, zbylé úhledně pokrájejte. Fazolky nechte trochu povolit.
Cibuli nakrájejte na jemné kroužky a dobře je obalte v mouce, přebytek oklepejte. Cibulové kroužky a brambory vysmažte dozlatova, celou mrkev a fazolky asi osm minut poduste v páře nebo mikrovlnce.
Roštěnky podávejte s oblohou, posypané trochou petrželky. Samozřejmě se k nim hodí i rýže či knedlíky, případně jiná úprava brambor.