Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vídeňská roštěnka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 39
Více než dvě hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2259 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 305 g
Tuky 51 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vídeňská roštěná je stálicí české kuchyně a důkaz, že i z tužšího masa můžete připravit dokonalou dobrotu, když maso naložíte (olej, citronová či limetová šťáva a koření) a pomalu a dlouho připravujete v troubě. Recept na vídeňská roštěnku vyžaduje víc času, ale rozhodně to za to stojí.

Suroviny

rostlinný olej
na smažení
velká, pokrájená
každá roštěnka o váze cca 200 g
sůl
pepř
nové koření 3 kuličky
pepř 6 kuliček
hořčice plnotučná 1 PL
Na oblohu
mrkev 5 ks
fazolky zelené 300 g
mražené
pevné, krátce povařené
olej
na smažení
sůl
pepř
petrželka
zelená, na dochucení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Na oleji v kastrolu osmažte pokrájenou cibuli, shrňte ji stranou a osmahněte z obou stran plátky masa. Přidejte koření a krátce povařte, až se šťáva vysmahne.

2

Vyjměte maso, zaprašte moukou, podlijte vodou, aby vznikla řidší šťáva, a vraťte roštěnky. Pod pokličkou v troubě duste asi hodinu. Maso potřete hořčicí, ochuťte případně solí a pepřem a znovu duste ještě hodinu, až bude zcela křehké a šťáva hezky zhoustne.

3

Jednu mrkev jemně nastrouhejte na ozdobu, zbylé úhledně pokrájejte. Fazolky nechte trochu povolit.

4

Cibuli nakrájejte na jemné kroužky a dobře je obalte v mouce, přebytek oklepejte. Cibulové kroužky a brambory vysmažte dozlatova, celou mrkev a fazolky asi osm minut poduste v páře nebo mikrovlnce.

5

Roštěnky podávejte s oblohou, posypané trochou petrželky. Samozřejmě se k nim hodí i rýže či knedlíky, případně jiná úprava brambor.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín