0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečený vysoký roštěnec

Pomalu pečený vysoký roštěnec

4.5 / 5. Počet hodnocení: 84
Do 20 minut Snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5772 kcal
Bílkoviny 519 g
Sacharidy 198 g
Tuky 325 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomalé pečení ve vypnuté troubě si oblíbíte. Jen se musíte udržet a troubu neotvírat, aby teplo neuniklo ven. 

Suroviny

roštěnec 2.25 kg
v celku
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
hořčice dijonská 1 PL
česnek 3
drcené
tymián 2 PL
čerstvý
rozmarýn 1 PL
nasekaný
máslo 4 PL
hrášek 800 g
bramborová kaše
k podávání

Postup

1

Roštěnec řádně osolte a opepřete. Promíchejte hořčici, česnek a bylinky a vmasírujte do masa.

2

Nechte 1 hodinu stát při pokojové teplotě. Můžete i v chladu marinovat přes noc, ale před pečením maso vždy musí dojít pokojové teploty.

3

Troubu předehřejte na 190°C. Položte maso na mřížku v pekáči tučnou stranou nahoru a pečte 1 hodinu. Neotvírejte dvířka trouby!

4

Po jedné hodině troubu vypněte, ale dvířka stále neotvírejte a maso nechte uvnitř 2 hodiny dojít.

5

Pak troubu opět zapněte na 190 °C a nechte maso péct ještě hodinu – dvířka stále bez otevření.

6

Vyjměte a podávejte nakrájené na plátky s bramborovou kaší a hráškem prohřátým na másle a osoleným.

Tip Vaška Friče

„Pomalé pečení ve vypnuté troubě si oblíbíte. Jen se musíte udržet a troubu neotvírat, aby teplo neuniklo ven!“ 

Související články

Seriál o mase: vysoký roštěnec
  • Tipy a triky

Seriál o mase: vysoký roštěnec

Říká se mu také rib-eye steak či entrecôte a bůhví proč ještě není populárnější než známý nízký roštěnec. Přitom v podobě steaku nemá konkurenci!...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit