Roštěnka se sázeným vejcem a hranolky

Roštěnka se sázeným vejcem a hranolky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 10 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1968 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 114 g
Tuky 134 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

‚Steak et frites‘ s vejci i bez vám nabídnou v každém francouzském bistru. Připravuje se z velkého plátku roštěné – a podává se se skvělými hranolky.

Suroviny

brambory 600 g
olivový olej 2 PL
4 ks
roštěnka steak, výška 2-2,5 cm, naklepané
máslo 5 PL
+ na osmažení vajec
sůl
pepř
čerstvý, mletý
vejce 4 ks
1.  Očištěné (loupat je nemusíte) brambory pokrájejte na klínky, zakápněte olivovým olejem a v pekáčku vyloženém pečicím papírem vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte asi 30–35 minut.

2.  Maso po obvodu několikrát nařízněte. V pánvi rozehřejte tři lžíce másla a zprudka opečte steaky; stačí minuta z každé strany. Pak zmírněte plamen, steaky poprašte solí a pepřem a opékejte z každé strany šest až osm minut (maso bude ještě trochu růžové); každé dvě minuty otočte. Přidejte čtyři minuty z každé strany a maso bude zcela propečené.

3.  Vyjměte, dejte na talíř a nechte chvíli stát v teple. Přípečky v pánvi povařte s trochou vody a ve šťávě pro zjemnění rozpusťte zbylé máslo.

4.  Nejlépe v lívanečníku osmažte na troše másla vajíčka tak, aby žloutek zůstal ještě trochu tekutý.

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit