Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Roštěnka se sázeným vejcem a hranolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Roštěnka se sázeným vejcem a hranolky

4/5 Počet hodnocení: 25
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2708 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 114 g
Tuky 182 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

‚Steak et frites‘ s vejci i bez, vám nabídnou v každém francouzském bistru. Připravuje se z velkého plátku roštěné – a podává se se skvělými hranolky. Roštěnku se sázeným vejcem a hranolky si teď můžete připravit i doma a pocítit tak francouzskou atmosféru ve vaší kuchyni.

Související recepty

Suroviny

pevné, s hladkou slupkou
olivový olej 2 PL
na zakapání
steak, výška 2-2,5 cm, naklepané
+ na osmažení vajec
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 4 ks

Postup

1

Očištěné (loupat je nemusíte) brambory pokrájejte na klínky, zakápněte olivovým olejem a v pekáčku vyloženém pečicím papírem vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte asi 30–35 minut.

2

Maso po obvodu několikrát nařízněte. V pánvi rozehřejte tři lžíce másla a zprudka opečte steaky; stačí minuta z každé strany.

3

Pak zmírněte plamen, steaky poprašte solí a pepřem a opékejte z každé strany šest až osm minut (maso bude ještě trochu růžové); každé dvě minuty otočte. Přidejte čtyři minuty z každé strany a maso bude zcela propečené.

4

Vyjměte, dejte na talíř a nechte chvíli stát v teple. Přípečky v pánvi povařte s trochou vody a ve šťávě pro zjemnění rozpusťte zbylé máslo.

5

Nejlépe v lívanečníku osmažte na troše másla vajíčka tak, aby žloutek zůstal ještě trochu tekutý. Roštěnky servírujte s volským okem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...