‚Steak et frites‘ s vejci i bez, vám nabídnou v každém francouzském bistru. Připravuje se z velkého plátku roštěné – a podává se se skvělými hranolky. Roštěnku se sázeným vejcem a hranolky si teď můžete připravit i doma a pocítit tak francouzskou atmosféru ve vaší kuchyni.
Suroviny
Postup
Očištěné (loupat je nemusíte) brambory pokrájejte na klínky, zakápněte olivovým olejem a v pekáčku vyloženém pečicím papírem vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte asi 30–35 minut.
Maso po obvodu několikrát nařízněte. V pánvi rozehřejte tři lžíce másla a zprudka opečte steaky; stačí minuta z každé strany.
Pak zmírněte plamen, steaky poprašte solí a pepřem a opékejte z každé strany šest až osm minut (maso bude ještě trochu růžové); každé dvě minuty otočte. Přidejte čtyři minuty z každé strany a maso bude zcela propečené.
Vyjměte, dejte na talíř a nechte chvíli stát v teple. Přípečky v pánvi povařte s trochou vody a ve šťávě pro zjemnění rozpusťte zbylé máslo.
Nejlépe v lívanečníku osmažte na troše másla vajíčka tak, aby žloutek zůstal ještě trochu tekutý. Roštěnky servírujte s volským okem.