Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Roštěnka se sázeným vejcem a hranolky

Roštěnka se sázeným vejcem a hranolky

4/5 Počet hodnocení: 22
Do 10 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1968 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 114 g
Tuky 134 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

‚Steak et frites‘ s vejci i bez vám nabídnou v každém francouzském bistru. Připravuje se z velkého plátku roštěné – a podává se se skvělými hranolky.

Suroviny

olivový olej 2 PL
4 ks
roštěnka steak, výška 2-2,5 cm, naklepané
+ na osmažení vajec
sůl
pepř
čerstvý, mletý
vejce 4 ks

Postup

1

Očištěné (loupat je nemusíte) brambory pokrájejte na klínky, zakápněte olivovým olejem a v pekáčku vyloženém pečicím papírem vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte asi 30–35 minut.

2

Maso po obvodu několikrát nařízněte. V pánvi rozehřejte tři lžíce másla a zprudka opečte steaky; stačí minuta z každé strany.

3

Pak zmírněte plamen, steaky poprašte solí a pepřem a opékejte z každé strany šest až osm minut (maso bude ještě trochu růžové); každé dvě minuty otočte. Přidejte čtyři minuty z každé strany a maso bude zcela propečené.

4

Vyjměte, dejte na talíř a nechte chvíli stát v teple. Přípečky v pánvi povařte s trochou vody a ve šťávě pro zjemnění rozpusťte zbylé máslo.

5

Nejlépe v lívanečníku osmažte na troše másla vajíčka tak, aby žloutek zůstal ještě trochu tekutý.

Související články

Apetit magazín