Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sváteční šunka

Šunka pečená nasladko je specialitou anglosaské kuchyně. Podstatné je, abyste ji sehnali i s kůží a vrstvičkou tuku – ta jí dodá při pečení zajímavou chuť. Takto se prodává takzvaná burgundská šunka, šunka ‚mandolína‘ a pražská šunka ‚od kosti‘, ale použít můžete i kousek uzeného se stejnými parametry, tj. s kůžičkou a tukem. Role coly: ozvláštnit chuť jemného masa.

Vydání: 2006/2
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
PT15M
Pečení 0:15
Americká

Ingredience

    • 800 g šunky od kosti v celku včetně kůže
    • 1 cibuli, oloupanou a přepůlenou
    • 1 litr coly

    Na glazuru:

    • 1 lžíci tmavé melasy
    • 2 lžíce přírodního tmavého cukru
    • drcená hořčičná semínka
    • hrst hřebíčků na ozdobu

Příprava jídla

1. Šunku zalijte v hrnci studenou colou, přidejte cibuli, uveďte do varu, přikryjte a mírným ‚bublavým‘ varem povařte. Uzené maso, které není tepelně upravené, je třeba vařit asi hodinu a půl; vařenému (šunka) postačí čtvrt hodiny.

2. Troubu předehřejte na 240 stupňů a šunku vyjměte z hrnce; vývar dejte stranou. Teď můžete stáhnout tenkou vrstvičku kůže a tuk pod ní pravidelně křížem nařezat (nebo to můžete provést rovnou i s kůžičkou). Do každého kosočtverečku zapíchněte hřebíček. Pak šunku opatrně potřete melasou a posypte kořením a cukrem.

3. Vložte do pekáče vyloženého alobalem a zapékejte zhruba deset minut, až je povrch připečený a cukr zkaramelizuje. Vývar se bude hodit k potírání nebo jako omáčka při podávání (nejlépe s kukuřičnou kaší nebo kukuřičnými placičkami).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Francouzský toust se sirupem z coly

Obojživelné muffiny

Colový dort

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/06, str.79

Přidat komentář