
Sváteční šunka
Šunka pečená nasladko je specialitou anglosaské kuchyně. Podstatné je, abyste ji sehnali i s kůží a vrstvičkou tuku – ta jí dodá při pečení zajímavou chuť. Takto se prodává takzvaná burgundská šunka, šunka ‚mandolína‘ a pražská šunka ‚od kosti‘, ale použít můžete i kousek uzeného se stejnými parametry, tj. s kůžičkou a tukem. Role coly: ozvláštnit chuť jemného masa.
Vydání: 2006/2
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 800 g šunky od kosti v celku včetně kůže
- 1 cibuli, oloupanou a přepůlenou
- 1 litr coly
- 1 lžíci tmavé melasy
- 2 lžíce přírodního tmavého cukru
- drcená hořčičná semínka
- hrst hřebíčků na ozdobu
Na glazuru:
Příprava jídla
1. Šunku zalijte v hrnci studenou colou, přidejte cibuli, uveďte do varu, přikryjte a mírným ‚bublavým‘ varem povařte. Uzené maso, které není tepelně upravené, je třeba vařit asi hodinu a půl; vařenému (šunka) postačí čtvrt hodiny.
2. Troubu předehřejte na 240 stupňů a šunku vyjměte z hrnce; vývar dejte stranou. Teď můžete stáhnout tenkou vrstvičku kůže a tuk pod ní pravidelně křížem nařezat (nebo to můžete provést rovnou i s kůžičkou). Do každého kosočtverečku zapíchněte hřebíček. Pak šunku opatrně potřete melasou a posypte kořením a cukrem.
3. Vložte do pekáče vyloženého alobalem a zapékejte zhruba deset minut, až je povrch připečený a cukr zkaramelizuje. Vývar se bude hodit k potírání nebo jako omáčka při podávání (nejlépe s kukuřičnou kaší nebo kukuřičnými placičkami).
2. Troubu předehřejte na 240 stupňů a šunku vyjměte z hrnce; vývar dejte stranou. Teď můžete stáhnout tenkou vrstvičku kůže a tuk pod ní pravidelně křížem nařezat (nebo to můžete provést rovnou i s kůžičkou). Do každého kosočtverečku zapíchněte hřebíček. Pak šunku opatrně potřete melasou a posypte kořením a cukrem.
3. Vložte do pekáče vyloženého alobalem a zapékejte zhruba deset minut, až je povrch připečený a cukr zkaramelizuje. Vývar se bude hodit k potírání nebo jako omáčka při podávání (nejlépe s kukuřičnou kaší nebo kukuřičnými placičkami).
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 17:14