Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak správně vařit luštěniny

Prospívají zdraví, ale zároveň vás po nich může pořádně bolet břicho. Důležitá je proto správná příprava.
4. 1. 2011 | Autor: redakce Apetitu

- Luštěniny namočte na 8–12 hodin (čočce stačí méně), vodu poté vždy vylijte a pak dejte novou. Během vaření můžete tekutinu ještě jednou slít a použít novou vodu – zejména pokud jídlo připravujete pro děti nebo trpíte nadýmáním.
- Luštěniny chutnají nejlépe z tlakového hrnce, jsou krémovější a lépe stravitelné. Navíc se zkrátí doba přípravy na 30–60 minut podle druhu. Během vaření je nikdy nesolte.
- Stravitelnosti prospěje kousek zázvoru nebo mořské řasy (kombu nebo wakame), koření, jako je (římský) kmín nebo fenykl, či bylinky (majoránka, saturejka či bazalka). Pokud nepomáhá ani to, kápněte k nim na závěr vaření trošku jablečného nebo vinného octa.

Připravila Hana Zemanová
 

Čtěte také:

Škola vaření: čočka

Související

Luštěniny

Nová kuchařka z edice Apetit plná tradičních i moderních luštěninových receptů z celého světa vychází už 5. 3. 2020.

Zamilujte si luštěniny

Jsou zdravé, hřejivé, levné a lahodné. Porce luštěnin k obědu vás zasytí stejně kvalitně jako maso a nabije...
3 nové nápady, jak využít luštěniny

3 nové nápady, jak využít luštěniny

Fazolemi v guláši to nekončí. Využijte potenciál luštěnin. Máme pro vás tři způsoby, jak je snadno a chutně zařadit do...

3 základní suroviny, které se vyplatí vařit ve velkém

Pro jejich nenápadnost a všednost si často neuvědomíme, jaký potenciál skrývají. Představujeme vám trojici, kterou se...

5 tipů pro rychlé vaření na homeoffice

Práce na homeoffice je v tuto chvíli běžná praxe pro nejednoho z nás. Při stejném objemu práce musíme najednou fungovat...

Nevítaní návštěvníci aneb, jak správně skladovat trvanlivé suroviny

Je víkend a vy chcete upéct něco dobrého. Ze spíže vyndáte mouku a co čert nechtěl, z papírového pytlíku na vás...

Nakupujte šetrně k životnímu prostředí

Není vám jedno, že velryby polykají tuny plastových odpadků, a některé živočišné druhy vymírají jen proto, že jsou díky...

Zázračné luštěniny

Ať už jste příznivcem luštěnin nebo vás tato surovina kvůli nadýmání příliš neláká, podívejte se na naše dnešní tipy,...

Velký přehled luštěnin

Luštěniny jsou plody bobulovitých rostlin. Kromě notoricky známého hrachu, čočky a fazolí sem patří také cizrna a...

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a...

8 nápadů na rychlé luštěninové pomazánky

Luštěninové pomazánky mají samá plus. Jsou přirozeně bezlepkové, veganské, plné bílkovin a výborně zasytí. Navíc je...

Cizrna: královna mezi luštěninami

Cizrna beraní, garbanzo nebo římský hrách. Na pojmenování cizrny se možná všichni neshodneme, avšak o výborném složení...

Naklíčené luštěniny do každé domácnosti

Klíčky. Superpotravina známá z dob dávných, jejíž poměr ceny a výkonu zaručeně potěší. Za pár korun totiž připravíte...

Hummus: lahodná pomazánka s nešťastným názvem

Na první pohled by se mohlo zdát, že pojmenovat pokrm názvem hummus se rovná gastronomické sebevraždě. V případě...

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobré rady, ale nemůžu si odpustit ten nekvalitní obrázek, to už bych tam nedávala radši nic :-).
Obrazek uzivatele
Po přidání mého komentáře se nic nezobrazuje. Asi zřejmě prochází kontrolou nebo cenzurou, že.

Přidat komentář