Jak správně vařit luštěniny

sdílet:
Prospívají zdraví, ale zároveň vás po nich může pořádně bolet břicho. Důležitá je proto správná příprava.

- Luštěniny namočte na 8–12 hodin (čočce stačí méně), vodu poté vždy vylijte a pak dejte novou. Během vaření můžete tekutinu ještě jednou slít a použít novou vodu – zejména pokud jídlo připravujete pro děti nebo trpíte nadýmáním.
- Luštěniny chutnají nejlépe z tlakového hrnce, jsou krémovější a lépe stravitelné. Navíc se zkrátí doba přípravy na 30–60 minut podle druhu. Během vaření je nikdy nesolte.
- Stravitelnosti prospěje kousek zázvoru nebo mořské řasy (kombu nebo wakame), koření, jako je (římský) kmín nebo fenykl, či bylinky (majoránka, saturejka či bazalka). Pokud nepomáhá ani to, kápněte k nim na závěr vaření trošku jablečného nebo vinného octa.

Připravila Hana Zemanová
 

Čtěte také:

Škola vaření: čočka
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit