Nová registrace Zapomenuté heslo
Hana Zemanová
11. 11. 2020
Fazole
ImageProfessionals

Prospívají zdraví, ale zároveň vás po nich může pořádně bolet břicho. Důležitá je proto správná příprava. 

 

  • Luštěniny namočte na 8–12 hodin (čočce stačí méně), vodu poté vždy vylijte a pak dejte novou. Během vaření můžete tekutinu ještě jednou slít a použít novou vodu – zejména pokud jídlo připravujete pro děti nebo trpíte nadýmáním.
  • Luštěniny chutnají nejlépe z tlakového hrnce, jsou krémovější a lépe stravitelné. Navíc se zkrátí doba přípravy na 30–60 minut podle druhu. Během vaření je nikdy nesolte.
  • Stravitelnosti prospěje kousek zázvoru nebo mořské řasy (kombu nebo wakame), koření, jako je římský kmín nebo fenykl, či bylinky (majoránka, saturejka či bazalka). Pokud nepomáhá ani to, kápněte k nim na závěr vaření trošku jablečného nebo vinného octa.

Čtěte také:

Škola vaření: čočka

Související články