Dušená cizrna s uzeným

Dušená cizrna s uzeným

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1755 kcal
Bílkoviny 87 g
Cukr 221 g
Tuky 48 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Robustní luštěnina vytváří ideální základ pro sytá jídla z ‚jednoho hrnce‘; můžete s ní pak zacházet podobně jako s bramborami. Cizrna má ale tu výhodu, že se na rozdíl od nich nerozváří a zůstává trochu křupavá. Dobře vynikne také s hustšími omáčkami a v nejrůznějších kombinacích s masem i zeleninou. Aromatická omáčka z rajčat připomíná její oblibu ve středomořské, zvlášť italské a španělské kuchyni – a uzené (vegetariáni ho samozřejmě můžou vynechat) ji učí česky!

Suroviny

cizrna 400 g
vařené nebo konzervovaná
cibule 1 ks
střední velikost, oloupaná, nakrájená
česnek 3 stroužky
nasekaný
olivový olej 2 PL
konzervovaná rajčata 250 g
loupaná
petrželka hrst
nasekaná
sůl
pepř
cukr špetka
lze vynechat
hrst
vypeckované olivy
4 plátky
libové uzené nebo šunka, moravské maso
1. V hlubší silnostěnné pánvi nebo kastrolu rozpalte trochu oleje a osmahněte na něm plátky uzeného nebo šunky. Vyjměte a uchovejte na teplém místě.

2. Přilijte zbylý olej, rozehřejte ho, osmahněte cibuli a česnek, vsypte odkapanou cizrnu, promíchejte a zalijte konzervovanými rajčaty i s nálevem. Promíchejte, krátce poduste a pak povařte odkryté tak, aby se většina tekutiny odpařila.

3. Omáčku ,dotáhněte‘ solí, pepřem, případně špetkou cukru. Přisypte petrželku a olivy nakrájené na plátky. Promíchejte, minutu prohřejte a podávejte s plátky masa nebo šunky.

Obchod Apetit