Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zázračné luštěniny: Levné, syté a lahodné

Zázračné luštěniny: Levné, syté a lahodné
sdílet:

Ať už jste příznivcem luštěnin nebo vás tato surovina kvůli nadýmání příliš neláká, podívejte se na naše dnešní tipy, kde se zabýváme bohatým výživovým přínosem pro lidský organismus a také vám poradíme, jak nadýmání předcházet. Nechybí ani široká škála tipů na vaření s luštěninami včetně našich oblíbených receptů, po jejichž ochutnání kouzlu luštěnin zaručeně podlehnete. 

Většinu luštěnin řadíme do čeledi bobovitých plodů a patří mezi ně zejména hrách, různé odrůdy fazolí, čočka, cizrna a sója

Jezte luštěniny, prospějte svému zdraví

Nachází se v nich ale spoustu dalších tělu prospěšných látek, které podpoří správné fungování našeho organismu.

  • Najdeme v nich vitaminy, minerálních látek (vápník, hořčík, draslík, železo, selen, fosfor a zinek) a antioxidanty.
  • Luštěniny mají nízký glykemický index, což v praxi znamená, že dovedou zasytit a nebudete mít brzy zase hlad. 

Co způsobuje nadýmání a jak tomu předcházet?

Lidskému tělu chybí enzym potřebný pro zpracování oligosacharidů přítomných v luštěninách. Při zpracování těchto sacharidů v tlustém střevě tak vznikají plyny, které způsobují nadýmaní.

  • Vzhledem k rozpustnosti oligosacharidů ve vodě je tak nejlepší prevencí proti nadýmání namáčení luštěnin do vody ještě před samotným vařením.
  • Každá luštěnina má jiný obsah oligosacharidů, proto potřebuje jinou dobu namáčení (zatímco čočce stačí pár hodin, fazole a hrách zpravidla namáčíme přes noc). 

Snadná příprava a jedinečná chuť jídel s luštěninami 

Luštěniny bychom si měli dopřát v jídelníčku aspoň jednou týdně. Bonusem je jejich snadná příprava a také pocit sytosti, který našemu tělu přinášejí.

  • Zkuste z nich připravit lahodný oběd nebo večeři, vyzkoušejte naše tipy na úpravu čočky v tradičním pojetí nebo s vůní dálek a orientu.
  • K tradičním českým pokrmům patří například hrachová kaše, kterou za pomoci kvalitního vývaru můžete snadno proměnit v dokonalou hrachovou polévku.
  • Lahodnou polévku připravíte také z fazolí, které můžete mimo jiné využít ke svěžímu obědu v podobě asijského třífazolového salátu. Jak již bylo zmíněno výše, luštěniny neodmyslitelně patří do jídelníčku vegetariánů.

Máme pro vás tip na oblíbený vegetariánský pokrm, který si zaručeně oblíbí i zarytí příznivci masa a klasických burgerů.

Vyzkoušejte náš recept na cizrnové burgery a připravte si nutričně vyvážený oběd plný zdraví prospěšných látek. Díky orientální chuti tahiny pasty a římského kmínu vás vůně a chuť této pochoutky přenese za hranice známých chutí a přinese příjemný zážitek, který jistě budete chtít brzy zopakovat. 

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín