Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodové bezové želé
Jahodové želé
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodové bezové želé

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2117 kcal
Bílkoviny 392 g
Sacharidy 121 g
Tuky 0 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když nemáte po ruce jahody, klidně použijte i jiné drobné ovoce, případně směs (angrešt, rybíz, maliny). Podstatné je, aby vám zbylo trochu sirupu z bezových květů, který želé také dodá tu krásnou vůni a pikantní chuť…

Suroviny

jahody 250 g
lze nahradit jiným drobným ovocem
olej
na vytření misek
květenství bezu na ozdobu, nemusí být
Na želé
sirup z bezových květů 70 ml
želatina 3 plátky
viz tip

Postup

1

Citron oloupejte a zbavte bílé části pod kůrou. Nakrájete na plátky a ty pak na osminky.

2

Na želé nejprve svařte sirup se 150 ml vody. Jakmile dosáhnou bodu varu, přisypte cukr, promíchejte, aby se cukr rozpustil, a pak stáhněte z ohně. Želatinu podle návodu na obalu namočte, vymačkejte a přidejte k cukrovému roztoku. Promíchejte, a když se želatina rozpustí, nechte směs vychladnout, ale ne ztuhnout.

3

Sklenky či misky vytřete pomocí štětce olejem, želé se vám pak bude snadněji vyklápět. Jahody i citron rozdělte do sklenek, zalijte želatinovou směsí a vložte na hodinu do chladničky. Ztuhlé želé opatrně vyklopte (aby to šlo líp, můžete okraje skleničky objet špičkou nože), případně ozdobte květenstvím bezu a podávejte.

Aby želé drželo
Při rozpouštění želatiny se raději vždycky řiďte návodem na obalu a přizpůsobte mu recept. Totéž platí o poměru želatiny a tekutiny – výrobce udává takový, při kterém by želé mělo skutečně dobře ztuhnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/6

Komentáře

05.09.2007 09:07
Recept se nachází v č.6/06, str.42

Apetit magazín