Když nemáte po ruce jahody, klidně použijte i jiné drobné ovoce, případně směs (angrešt, rybíz, maliny). Podstatné je, aby vám zbylo trochu sirupu z bezových květů, který želé také dodá tu krásnou vůni a pikantní chuť…
Suroviny
Postup
Citron oloupejte a zbavte bílé části pod kůrou. Nakrájete na plátky a ty pak na osminky.
Na želé nejprve svařte sirup se 150 ml vody. Jakmile dosáhnou bodu varu, přisypte cukr, promíchejte, aby se cukr rozpustil, a pak stáhněte z ohně. Želatinu podle návodu na obalu namočte, vymačkejte a přidejte k cukrovému roztoku. Promíchejte, a když se želatina rozpustí, nechte směs vychladnout, ale ne ztuhnout.
Sklenky či misky vytřete pomocí štětce olejem, želé se vám pak bude snadněji vyklápět. Jahody i citron rozdělte do sklenek, zalijte želatinovou směsí a vložte na hodinu do chladničky. Ztuhlé želé opatrně vyklopte (aby to šlo líp, můžete okraje skleničky objet špičkou nože), případně ozdobte květenstvím bezu a podávejte.
Aby želé drželo
Při rozpouštění želatiny se raději vždycky řiďte návodem na obalu a přizpůsobte mu recept. Totéž platí o poměru želatiny a tekutiny – výrobce udává takový, při kterém by želé mělo skutečně dobře ztuhnout.
Komentáře