Jahodové bezové želé

Jahodové bezové želé

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2117 kcal
Bílkoviny 392 g
Cukr 121 g
Tuky 0 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Když nemáte po ruce jahody, klidně použijte i jiné drobné ovoce, případně směs (angrešt, rybíz, maliny). Podstatné je, aby vám zbylo trochu sirupu z bezových květů, který želé také dodá tu krásnou vůni a pikantní chuť…

Suroviny

jahody 250 g
lze nahradit jiným drobným ovocem
citron 1 ks
olej
na vytření misek
květenství bezu na ozdobu, nemusí být
Na želé
70 ml
sirup z bezových květů
krupicový cukr 100 g
želatina 3 plátky
viz tip
1. Citron oloupejte a zbavte bílé části pod kůrou. Nakrájete na plátky a ty pak na osminky.

2. Na želé nejprve svařte sirup se 150 ml vody. Jakmile dosáhnou bodu varu, přisypte cukr, promíchejte, aby se cukr rozpustil, a pak stáhněte z ohně. Želatinu podle návodu na obalu namočte, vymačkejte a přidejte k cukrovému roztoku. Promíchejte, a když se želatina rozpustí, nechte směs vychladnout, ale ne ztuhnout.

3. Sklenky či misky vytřete pomocí štětce olejem, želé se vám pak bude snadněji vyklápět. Jahody i citron rozdělte do sklenek, zalijte želatinovou směsí a vložte na hodinu do chladničky. Ztuhlé želé opatrně vyklopte (aby to šlo líp, můžete okraje skleničky objet špičkou nože), případně ozdobte květenstvím bezu a podávejte.

Aby želé drželo 
Při rozpouštění želatiny se raději vždycky řiďte návodem na obalu a přizpůsobte mu recept. Totéž platí o poměru želatiny a tekutiny –  výrobce udává takový, při kterém by želé mělo skutečně dobře ztuhnout.

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit